-->

Thursday, May 24, 2012

Kisah Budak Debob : Harith Zikri


Oppsss sebelum tuh korang tau ke sapa harith zikri dalam hidup aku...kalau korang nak tau budak debob ni adalah anak buah aku A.K.A anak susuan aku...

Klu korang nak tau macam mana anak buah aku ni leh jadi anak susuan aku dan Sara lak jadi anak susuan adik aku iaitu Mak kepada Zikri sila klik link kat bawah ni untuk baca ek


Bawah Ni Plak Antara Gelagat Dua beradik Susuan Nih Bila Bersama


Yang Ni plak jadi mangsa buli Mak dan Mamanya


Ni lak kisah sedih zikri akibat kena campak teruk


Ok, bila korang dah dikenalkan balik sapa zikri nih baru aku leh cerita selanjutnya...Korang tau si zikri nih sangat terkenallah dengan sifat berhati2 beliau....Kalau korang nak tau dia lahir dulu dari sara...tapi bab advance sume sarah menang dulu dari dia...bermulalah dari meniarap, merangkak, menapak, berjalan dan tumbuh gigi...Mungkin sebab sikap berhati2 dia ni lah buat kan dia nyer flow perkembangan jadi lambat dari Sara....Siap selalu kena buli dengn sara ag sampai nanis2...kahaq sungguh anakku ituh...

Korang nak tau apa maksud berhati2 aku tuh...meh nak cerita...masuk umur 6~7 bulan sara dah merangkak dia dok meniarap ag...takut angkat bontot...bila sara dah start meragaih (memanjat)..dia pun lebih kurang rasanya...tp merangkak still belum...takut nak angkat badan....bila dah start duduk mak aku cakap...dia akan duduk situlah x alih2...nak tidur  or meniarap balik pun jangan harap lah...main je lah apa ada kat depan...takut kot tersungkur ke hape la kot...sampai lah orang alih dia balik baru terganjak dari tempat asal....

Lama proses duduknya tau…bila dah pandai duduk sendiri means dari menirap ke duduk or dari berdiri ke duduk Nampak lagi kehati-hatian dia tuh…sebelum duduk rasa dulu lantai tuh dengan tangan…kononnya “selamat ke aku nak menenggek nih”..bila dah rasa dah puas hati baru letak punggung…nak tergelak pun ada tengok gelagat dia tau…. 

Bila dah start berdiri pulak..means berdiri dengan memegang lah...punya lah takut nak letak langkah....sebelum atur langkah…rasa dulu dengan kaki permukaan lantai tuh macam mana…pastu baru lah slow2 letak kaki…dasyat kan uols…sampai lah sara dah bleh berjalan…sara pakai kasut..dia tengok dan dia pun nak pakai…pakai lah dia kat tangan then merangkak ke sana kemari dengan kasut tuh….ahahkss memang comel sangat….teringin tapi takut ye NAK…?hehehe


Bila usia dah mencecah 1 tahun 3 bulan…dia still takut nak atur langkah ag…masa tuh..mak dia dah risau…bukan saja berjalan gigi pun x start tumbuh ag uols..lagi lah si ‘MAK’ dia risau….kalau dia berdiri,…berdiri je lah kat situh….sangat berhati2….lama gak proses dia berdiri tuh…memang susah lah nak Nampak dia atur langkah…sampai lah satu hari tuh..masa tuh cukup usia dia 1 tahun 3 bulan kot…mak dia kasi galas beg…ntah macam mana dia lupa kot…menonong je dia jalan lebih 10 tapak…gila time tuh punya lah happy adik aku…sekali jalan x de setapak setapak…terus bertapak2…lepas tuh lah punya mengigau kononnya syiok dah boleh berjalan sampai termengigau(terbawak2 dalam mimpi kot)…tengah tiduq dalam kelambu pun dia bangun berjalan…kiranya style si Zikri nih dah confident btol2 baru buat kot…bukan cam si kenet aku nih…kalut…baru berdiri dah terus nak atuq langkah…pastu tersungkuq...tapi yg bestnya dia x serik..buat sampai berjaya...

Ok patah balik...Dah settle satu benda..lagi satu lak masalah…usia dah jangkau 1 tahun 5 bulan gigi lak x tumbuh2 lagi…bila senyum ja dok Nampak cam baby bawah umur ag...dah risau si adik aku tuh…yg bestnya bila orang tanya gigi mana…cepat2 dia jelir tunjuk lidah sambil bunyi…wekkkkk…yg lg kelakar bila doctor tanya gigi dah tumbuh blum pun dia wat gituh gak…terus mak dia jawab..”Gigi x dak doctor…x de gigi nak tunjuk…tunjuk lidahpun jadilah”..tergelak doctor tuh…

Cami ni lah qhopenye bila tanya dia zikri gigi mana?



Dan hari nih aku call adik aku n berita gembira yg aku dengaq…gigi si zikri dah kuar…sekali kuar 2 batang…amik kau…legalah adik aku tuh…dia siap dok fikir ape tau…cam ni ayat dia..”Kak…entah2 anak adik ni x dak gigi apa?”hahahaha…memang lawak…So, dalam masa yg sama aku pun dah rasa lega untuk si Zikri nih…
 
Korang ada pengalaman jgak tak anak tumbuh gigi lambat nih…ada orang kata..kalau tumbuh gigi awal lambat cakap…begitulah sebaliknya..betul ke?coooo cerita skit...

13 comments:

Kakzakie said...

Tidak batallah mereka dia dgn Sara kalau macam tu...

SumeSakan said...

Kakzakie : Ahah kakzakie...dah jadi adik beradik susuan....Sara dah ada abang encem...hehehehe

Mrs Lurve said...

mata bolat!!

SumeSakan said...

Mrs lurve : boolat tu yg mahai tuh..hehehe

Rapunzeel Cikilolo said...

jelir lidah tu yang comel tu :)

Kakzakie said...

Org kata tua-tua kalau lambat tumbuh gigi sebab masa tanam tembuni dia dalam sangat...:

MAY said...

oo..ank susuan...

IntaNBerliaN said...

ooo baru sy tau... kira ada adik beradik lg lah sara ni yer... :-)

SumeSakan said...

Rapunzeel Cikilolo : kan2..sangat comel bila tanya dia jelir lidah gituh

SumeSakan said...

Kakzakie : hahahaha mak ada bersuara jugak..."gamaknya mak tanam uri dalam kot..pastu siap tindih dengan pasu lagi kot atas...tu yg ketegaq x mau naik kot"

SumeSakan said...

MAY : ahah dear..anak susuan A.K.A anak buah

SumeSakan said...

IntaNBerliaN : ahah...sara ada abang yg comel dan ensem bila besau t...

Afasz said...

comey nye dia ...jelir ledih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...