-->

Thursday, May 24, 2012

Udang Masak Lemak Dengan Belimbing Buluh

Ok benornya masakan nih aku dah masak minggu bila entah...dok terperap je dalam draft aku ni haaa....asyik nak update pict x transfer lagi...lupa sokmo 'MAK' ni haaaa.....Kebetulan rituh beli udang galah lebih then tertimbul idea nak masak masak lemak bg udang yang lebih ni haaa...selalunya aku masak cenggini dengan ketam...apalah salahnya aku nak try kat udang lak kan?

Ok bahan2 yang perlu ada macam kat bawah ni ha...


Bahan-bahan

Udang Galah dalam 6 Ekor
Buah Belimbing Buluh (10 biji - dibelah dua)
Serai diketuk (2 batang)
Daun Limau Perut
Santan 1 Mangkuk
Serbuk kunyit (kalau dak aku lebih suka guna kunyit idup blend sekali dengan bahan kisar)
Garam secukup rasa
 
Bahan Kisar

Bawang Putih (3 ulas)
Bawang Besar (sebiji)
Cili Api (7 batang) + Cili Masak (1 batang)

 Ok cara2 aku camni :

1. Mula2 masak bahan kisar, serbuk kunyit dan serai sampai mendidih
2. Kemudian masukkan udang, belimbing buluh dan masak sehingga udang hampir masak
3. Masukkan santan, daun limau purut dan garam secukupnya
4. Masak sehingga udang betul2 masak dan siap....Leh lah hidang...

Senang je kan?tapi hasilnya memang nyum2...aku sangat suka kuahnya yg masam2 manis gituh...klu buat dengan ketam lagi lah pebret Ahkak dik oiiii.....Ni lunch kitorang hari tuh...3 jenis sudah....

Udang masak Lemak, Isi ikan ape entah masak Tiga Rasa dan Sayur Kobis Campur...
 

12 comments:

'idun sa'idun said...

terliur pulak tengok.. hehehe

Kakzakie said...

Siap makan berdua - Sara makan apa bila tengok mama/papa makan macam nie... Mesti dia pun teringin.

ayut said...

Ayut jengah tgk apa ada..!tadi dah pegi blog makan2..sini pon ada makanan lg la..wahh..lapar! :)

SumeSakan said...

idun sa'idun : jangan samapi menitik...hehehehe

SumeSakan said...

Kakzakie : sara dah makan apa kitorang makan...mama kasi sara makan nasi + udang + sayur + kuah masak lemak skit....x dan2 nyempat mama nak suap...hehehehe

SumeSakan said...

ayut : hehehe sabar2...t p cari makan nah...kang sakit lak perut tuh...hehehe..lapor gak nih x mkn tgh hari ag...hehehehe

Mrs Lurve said...

wow..mengancam, seksi mcm tuan dia hehehe

suhaina laui. said...

bahan kisar tu didih dgn air erk hehehe sorry xpndai masak...terliur lak tgk ;)

SumeSakan said...

Mrs Lurve : erkkk udang tuh kan seksi macam I...pelik nih...ekekekke

SumeSakan said...

suhaina laui. : oooo biasalh saya pun x pandai gak memula...belajar pelan2..hehehe...

saya kisar sekali dengan air....so, terus masak sekali lah...

IntaNBerliaN said...

wah... udang tu nmpk besau2.. :-)

SumeSakan said...

IntanBerlian : bleh la dear...tp besa mkn lagi besar dari nih...paling suka part kepala...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...