-->

Friday, September 30, 2011

:: SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER LAGI ::

Klik Sini

Jom blogger2 baru leh merangkak macam saya dan yang nak tambah kenalan join segmen Cik May nih...Leh le kita tambah rakan di alam maya, berkongsi buah fikiran, cerita, pengalaman dan macam2 lg lah...

K segmen nih sampai 31 oktober 2011 je ye

Akai Bila Kena Tahan JPJ


Tadi email2 dengan My sis kat kampung...terkuar la Isu nih...Dia kena tahan dengan JPJ..dalam hati dia memang tau dahh ahh tinted keta dia gelap...then aku mintak lah adik aku cerita apa jd..ni haaa aku copy paste apa yg dia anto...rasa cam best gak untuk di share nih...ekekeke


Email From My Sis

Depa suruh parking sebelah la da kena tahan..
Pastu adik da gabra da..

Nie la perbualan kami…

JPJ: Lesen IC?
(terketaq2 adik bok kuar)
JPJ: Ha awat tangan ketaq2?
Adik: ya la en, saya tau la saya salah.. en tgk la tinted sy gelap mana?(ni yang x tahan nih jujur sejujurnya)
JPJ: ha da tau salah awat boh gelap2..
Adik: saya bawa anak saya en..saya kesian kat dia panas..
JPJ: kamu sorg ja ada anak..saya pun bawa anak jg..
(buntu akal adik)
Adik: anak saya sakit mata en..(idea datang)
JPJ: sakit apa pulak..jgn dok buat drama..
Adik: tak en..(airmata da kuar da)..anak saya da sakit mata en..doc kata saluran air mata dia sumbat..klu tak boleh cara tradisional anak saya nk kena wat pembedahan en..
JPJ: awat teruk sgt ka mata anak kamu tu?
Adik: sy tak pasti..tp saya ada surat doc utk masuk pakar..?(adik pun bok kuar surat)

Dok sat tuh kawan dia mai..

Kawan JPJ: ha apa kes?
JPJ: wei kesian wei anak dia mata sakit..
Kawan JPJ: mana surat?
JPJ: la nie surat dia aku tgh baca nie. Tgk anak dia umur 9bln stgh..
Kawan JPJ: mmm suruh buat surat doc la.
JPJ: la nie surat doc la nie..hang tgk la nie kawan aku dr azhar..
Kawan JPJ: la ni klinik sebelah rumah ak..
JPJ: ha laki kamu mn? Kenapa tak bawa anak p klinik?
Adik: laki saya, laki saya
JPJ: laki saya laki saya..
adik: *********** (adik p melatah pulak…pecah la rahsia)
JPJ: la kesiannya kat kamu..mcm2 kamu nie nuh..tak pa..kamu amik no telepon saya..klu kamu kena tahan lagi suruh mereka kol saya..
Adik: terima kasih en..

Pastu semalam dia mcg..tanya ziqri..
Poyo sj ah tuh..
Nak p buang ah tinted tuh..
Kebetulan ada surat doc adik p klinik semlm
Kira menipu tak nie..
Tak kan..?
Takut plak..


Hahahahaha...ni lah adik aku yg paling aku sayang kat dunia...jujur kan dia...mcm mana pun u r so sweet dear..luv u so much...yg msg tanya pasai anak tuh x tahan tuh...nak tambah tanggungjawab ker?ekekekekekeke

Sara Sakit But Steady


Semalam pagi2 buta bawak Sara g hospital..mau dak start kul 3 lbih kot dia muntah2 sangat dasyat…at 1st memang x tahu dia muntah2 nih..memang terasa lah aku tido dalam kebasahan..tp x tahu lak muntah my baby…penat sangat kot sampai x perasan…Sara lak x de lak merenget2…yg bleh kami sedar dia muntah dengar bunyi bwekk bwekk je..pastu dia tidor balik…sian dia banyak btol dia muntah…habis bertompok2 la cadar kitorang pagi tuh…start saat tuh x dapat lah aku lelapkan mata asyik tengokkan keadaan my baby je…yg peliknya x de lak dia merengek sakit or whatever…bila tengok makin teruk trus my hubby decide nak bawak g sepital check..dalam tengah siap2 tuh..dia muntah ag…sampai kuar muntah hijau..means perut dia da btol2 kosong la kot…nangis gak lah aku yg x berapa kuat nih…

Sampai je kat sepital terus register kat Triage tuh…tengah sembang2 ngan MA kat situ leh lak Sara wat2 drama "ek..ek..ek..bwekkkk"..kuar ag…Huuu aku sedih tp baby tetap menten…tersandar je dalam pelukan aku tuh..diam je…

Sian anak mama lembik sudah..
Muka kat Hospital...Diam je..
Jumpa je en. DOK, di check la apa yg patut…sambil menasihat apa yg patut…sampai turn nak check mulut dia..leh lak dia lontarkan senyuman sehabis manis kat doctor tuh…adoiii anakku tahu lah doctor tu hensem pun…tp ingat2lah skit awak tu sakit…hehehehe..then, dok just bg ubat tahan muntah je..sebab my baby x de demam or cirit sume…then klu x dak perubahan sampai petang dia mintak bawak balik ke hospital..

Alhamdulillah lepas je amik ubat kali pertama..muntah dia da kurang…lega aku rasa…Cuma kalau dia terbatuk skit tuh..terkuar la jgak balik…tp x de lah macam pepagi buta tuh..macam sebotol punya muntah…bagus sayang..anak mama & papa ni memang kuat…x nangis sebab x nak mama & papa riso kan?

Disebabkan petang tuh da ok…So, papa plan nak bawak Sara g jalan2 Taman..Kesian da lama mama & papa x bawak sara jalan2 kan…Hahahaha da dekat 2 tahun dok Putrajaya baru sampai Taman Wetland nih haaa…Hahahaha..Insyaallah lepas ni kita wat aktvt petang tenangkan fikiran kat Taman2 Lain plak na..…hehehehe

video

Ok ni kisah pg ni lak…x dpt tido ngan nyenyak since semalam…kalau malam kemarin dia x merengek..malam ni merengek2 lak dia…sakit perut nak buang rasanya..dari awal pagi sampai kul 6:30 baru kuar..sian anak mama...mak..emak…semua bunyi.,..sedih lak..dan2 teringat kat mak aku kat kampong…mau dak kalau aku sakit kepala or sakit perut gini lah gaya aku…hahahahaha…bocor rahsia sudah…tp yg sangat terharu…mak aku akan usap kepala aku…sambil ckp…hmmm mak x tau nak wat cam na…kekadang smpai mak aku ngalirkan air mata tau…maybe x tahan tengok anak dia sakit mcm tuh….pastu terus jelum kepala aku ngan air..sedih sangat teringat detik tuh…sekang aku lak da jd mama…insyaallah anak mama..mama akan jd mama terbaik untuk sayang juga ye…”sedarlah wahai sesiapa yang membaca coretan ini..sesungguhnya berkuranglah sakit yang ditanggung andai berada dalam pelukan yang tersayang”…hargailah insan2 tersayangmu…chewahhh..tp ni betul k..srius btol…hehehehe..

Wednesday, September 28, 2011

Sambal Belacan (Style Jawa Sarawak)

Gambar x cun...Tapi rasa cun k..ekeke

Actually membe office aku orang sarawak yang bawak as potluck dia rini...memang best ahhh sambal ni...makan lak dengan ikan terubuk masin...wahhhh menyengat rasa dia....so, disebabkan mengusik seleraku dan naluri ku kuat nak resepi nih maka aku mintak lah dekat tuan empunya badan....So, meh aku share kat sini...nanti leh kita sama2 buat k....nak lagi pedas katanya masukkan cili api lebih lagi....tp srius ahhhh sedap, pedas dan puas...boleh gitu?ekekekke

Ni yang dia email kat aku tadi

Tumbuk bawang merah+cili+belacan+asam jawa(bukan dibancuh dgn air yer)…siap

Ok ni kuantiti dia lepas aku da selidik..


Bawang Merah (2 ulas)
Cili Api (7 tangkai) - kalau nak lagi pedas tambah lah
Belacan (x yah banyak skit je)
Asam jawa (amik setengah genggam, then buang bijinya..)

Pastu tumbuk lah bersama dah siap...Jom sama2 try...adoiiii dapat mkn ngan ikan goreng aje pun sodap nih...ekekekeke

Ayam Masak Kicap Berlada

Ayam Masak Kicap Berlada

Jom hari ni nak share resepi antara masakan kegemaran aku bagi Ayam. Yup aku suka kepekatan kuahnya disertai manis bawangnya...kalau berkesempatan bleh lah korang try ye..Ni masakn untuk 5~7 orang makan


Bahan-Bahan


12 Ketul Ayam di gaul dengan garam dan kunyit (Digoreng separuh masak dan diketepikan)

Kicap (Agak hitam yang diingini)
7 Tangkai Cili Api (Diketuk)
Minyak Masak (5 sudu)
Serbuk Sup (2 sudu)
Lada Hitam Kisar (2 sudu)
Garam dan Gula (secukup rasa)


Bahan Kisar


Halia (Sebesar Ibu Jari)

Bawang Besar (2 labu)
Bawang Putih (5 Ulas)


Bahan Hiasan


Bawang Besar (Dipotong Bulat)

2 Tangkai Cili Hidup (Dibelah Dua)
Daun Sup (Dipotong)

 
Cara-Cara

1. Masukkan minyak ke dalam kuali
2. Tumis bahan kisar dan masukkan cili api..biarkan lebih kurang 3 minit
3. Masukkan Serbuk Sup dan Lada Hitam dan biar seketika
4. Masukkan kicap sehingga kehitaman (agak2 la ek)
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa
6. Masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu tadi dan kacau..biarkan seketika
7. Lastly, Masukkanlah bahan hiasan dan biar seketika...Pastu leh le tutup api..

Da masak...bleh lah dihidangkan ye...Selamat Mencuba

Kerja Makan Aje Ye!!

Hmmmm Unit aku nih lately kja mkn je..dengan jamuan raya segala...pastu semalam mkn free ag offismate bawak nasi dagang...fuhh sedap 2 pinggan aku tambah tau...Rini pun wat makan2 ag...adoiii menambah2 aku makan....nak tempah cutting baru kot aku nih...hahahahaha...K semalam kami plan untuk makan2 rini...masing potluck lauk...Combine2 jadi banyak dan sedap...

Tugas aku bawak Kurma Kambing (kebetulan mak aku bagi time aku balik kmapung itu hari) dan Ayam Masak Kicap Berlada (Yang ni akak office aku request). Memang best sekali sekala masak2 makan sesama macam nih....meriah kate....hehehehehe

Ni lauk yang aku berperang masak dari semalam...Nak usyar resepi klik pict k...hehehehe

Kurma Kambing
Ayam Masak Kicap Berlada

Lauk Potluck Kitorang (Asam Pedas Terung Sarawak, Kacang Panjang Goreng, Ikan Terubuk Masin, Sambal Belacan Koww, Ayam Masak KIcap Berlada, Kurma Kambing dan Telur Dadar)

Meriahkan lauk kitorang...Makan sampai tengah hari neh....hehehehehehe

Tuesday, September 27, 2011

Jom join Bloglist Genk

assalamualaikum semua :)

jom join bloglist genk. nak join kalu..klik gmbr bunga cute bawah ni ek...



Tagging Friend :

Mrs. Lurve

Perlu Ker Berkira


Adoi tetiba nak share something yang kadang kita x sedar benda ni berlaku kat diri kita...bagi sesapa yang sekarang stay dengan family sendiri or mertua bagi yang sudah berkeluarga pernah x korang rasa sekelumit dalam hati...ala cukup la bagi banyak nih....yang lain bleh aku simpan or wat pape untuk kepentingan diri kita...just PK n amik pengajaran k...Kekadang kita nih nak bagi kat mak ayah kita nih or orang yg kita tumpang stay tuh lebih RM50 pun berkira...ada je hasutan syaitan yang menggoda supaya dibatalkan niat tuh..kekadang niat dalam hati tuh dah ada tp syaitan lak wat sekatan flow...syaitan gak dipersalahkan ye...

Pernah tak kita renung sejenak...berapa sen kita hulurkan pada ibu ayah kita yang selama ni membesarkan kita...?ni secara keseluruhan ye...RM50?RM100?bagi kita cukup la kan?klu semua adik beradik bagi kan da banyak...tu kalau adik beradik lain bg...kalau tak?kepada sapa ibu & ayah kita ni nak ngadu...diorang bukan jenis meminta2...dalam hati mungkin anak aku pun nak guna banyak duit bulan nih...adil kah situasi nih...asyik mak ayah kita je memahami...anak2 lak cam ne..ada cuba selam perasaan mereka...


Contohnya kita duduk sekali ngan mak ayah kita...pernah x kita fikir berapa kita hulurkan pada ibu ayah kita...?cukup ke untuk tampung perbelanjaan kita?cukup kah untuk mereka?bebankah mereka dengan kehadiran kita?katakan yang kita hulurkan RM200...yup kalau kita dok sorang...kalau anak, bini, laki suma tumpang berteduh lak cam ner?


Ala~~ gaji aku rendah..so, memadailah apa aku bagi tuh...mak ayah paham punya...bleh ke cam tuh...?sapa lak nak paham hati mak dan ayah kita yang dah tua tuh...hmmmm pk lah sejenak..letak lah kita di tempat mereka apabila kita dah menjangkau usia seperti mereka nant...macam mana lak kalau anak kita wat cam tuh kat kita...?mungkin juga YA sebab acuannya adalah ktia...kepimpinan melalui tauladan kata....
 
Nampak remeh benda nih...setengah org akan cakap...x kan itu pun nak berkira...yup kalau ibubapa tuh tahap Datuk Datin x dak hal la kan?ini kalau ibu ayah tu pun jenis yang dah pencen...wat kja sendiri je...x terpikir kah kita...ni pengajran untuk aku la jgak...mak ayah memang suka klu anak2 duduk sekali...diorang dah biasa hidup dengan hilai tawa kita dari kecil...kalau semua pakat pindah sunyi sepi lak kan?nak plak klu macam family aku...family besar..klu semua pakat bawa haluan masing2 confirm sunyi kan?cuma kita sebagai anak nih buka lah mata seluasnya..di samping ingin menemani mereka, mengembirakan mereka, cubalah kurangkan beban mereka juga...x kisah lah dengan wang ringgit ke..dengan tenaga ker...apa cara pun bleh..kalau bleh wujudkanlah ada rasa tanggungjawab dalam diri tuh...anggap yang itu rumah kita juga...susah senang harus bersama..x de lah ada yang simpan dalam hati...ye tak?

Sepatutnya dengan mak ayah ni lah kita cuba berkongsi rezeki..berkongsi gembira...allah tu maha kaya insyaallah dimurahkan rezeki kita...makin dibuka pintu rezeki untuk kita nanti..ni kalau dgn mak ayah pun berkira mcm  mana?sejak tinggal sendiri ni lah lg jelas mengenai perbelanjaan rumahtangga nih...cooo imagine katakan...


sewa umah = RM400

barang dapur : RM70 * 4 minggu = RM280
bil api + bil air = RM70
ngasuh = RM300 (kalau seorang..klu lebih)

ni baru basic belum ag time malas masak p mkn kedai...mau RM1000 lbih jgak kan?so, renung2kanlah berapa yang kita hulurkan andai semua perbelanjaan di atas bahu ibu ayah kita....memadaikah?
 
Just untuk renungan bersama...tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah tiada..sama2lah kita amik iktibar dan pengajaran dari luahan ini ye...moga kita menjadi anak yang baik..insyaallah...
 
Mak..Ayah..walaupun kita berjauhan dirimu berdua sentiasa dekat di hati anakmu yang jauh ni...huuuu sedihhhhh 

Udang Masak Kunyit Bersos


 

Ok bertemu lagi kita kali nih dalam resepi masak memasak…da lama aku x post pasai resepi masak2 aku nih….benornya banyak aku nak share…Cuma x berkesemaptan nak post…kali ni aku amik pelung jap…

OK ni antara masakan yang aku try n error…simple dan sedap kat tekak aku…klu korang nak test bleh lah…klung klang klung kling da siap…ok jom tengok

Bahan-bahan



20 Ekor Udang Digaul dengan garam dan kunyit
Sos cili (2 Sudu)
Air (Ikut citarasa nak pekat ke cair ke)



Bahan Tumis


2 Ulas bawang Putih
Sedikit bawang besar (Aku x guna bawang merah)
1 inchi halia




Bahan Hiasan

Bawang Besar (Dipotong Bulat)
Cili Masak (dihiris)

Cara-Cara

1. Tumis bahan tumis sehingga kekuningan
2. Masukkan udang yang telah digaul dengna garam dan kunyit dan masak seketika.
3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan Sos cili
5. Rasa dan tambah garam kalau garam yg dimasukkan tadi kurang mencukupi
6. Then, last sekali masukkan lah bahan hiasan..gaul seketika dan bleh lah ttup api…(yg hiasan nih ikut lah klu ada daun sup or pape korang nak tambah bleh je…sebabkan dalam stock x de..ni jelah hasilnya…)

K, Selamat Mencuba bagi yang nak try…

Friday, September 23, 2011

Jamuan Raya Kat Tempat Kerja 2011



Jamuan Raya BPPA

Ni bahagian aku bekerja..disebabkan bahagian ni besar..so, setiap cawangan dipecahkan untuk menyediakan dan menguruskan gerai sendiri dalam menyediakan juadah untuk di makan. Macam cawangan aku kami diberi mandat untuk menyediakan juadah berupa lemang, ketupat, nasi impit, kuah kacang, rendang dan sewaktu denganya lah..sampai je pepagi buta terus kena gotong royong hias gerai, potong lemang dan macam2 lagi lah…memang meriah…tapi gambar x banyak sebab x bawak camera…makan je banyak…akakakaka..ni antara pict yg dalam simpanan aku

Tekun Buat Kerja
Rendang Daging
Lemang..sedappp
With Kak Nor..Serba Pink
Kerja..kerja..Potong Lemang
Wahhh bukti k...rajin nihhh...hahahaha
Setting Gerai Masing2
Gerai Cawangan Kitorang
Gerai 2
Gerai 3
Gerai 4
Laksa
Gerai Kuih Muih
Ais Krim Malaysia Pun Ada
Aku Pun x dan Rasa Nih

Jamuan Raya Unit TM

Memandangkan Unit kami nih just ada berapa kerat je time kejadian...So, kami bahagikan tugas sorang skit untuk menyediakan juadah untuk jamuan tersebut…ada yang bawak nasi minyak beserta lauknya, lemang, nasi impit, pudding, air dan macam2 lagi lah…Aku lak bahagian menyediakn Laksa dan Puding…So, aku pilih untuk sediakan laksa Penang dan Puding Jagung..Bertungkus lumus wei siapkan malam tuh…cewahhh merungut je lebih…aku x biasa benornya buat laksa tapi demi majlis aku mengiyakan aje…Kerjasama dari semua memang best…sempoi, sporting dan yg paling best enjoy…walaupun ahli x berapa kerat tp kami berjaya sama2 pakat memasak dan memeriahkan suasana dengan menjemput unit lain bagi sama2 memeriahkannya…Layan je lah

Aktiviti Potong Memotong
Say Cheese
Dari Kiri : Kak Lia, Aku, Mera Bos, Kak Nor, Kak Jah
Sambil2 Meeting Unit
Orang2 Kuat..Hahahaha Kuat makan nih...
Kaum Lelaki Unit TM


Antara Juadah Tersedia























Posing-Posing

Huhu
Geng Ngepam Susu
Anatara Yang Hadir
Makan Penutup..X berenti nih makan


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...