-->

Monday, May 7, 2012

Dinner Malam Ni : Spageti Bolognese Mushroom


Salam uols,
Malam ni korang dinner pe...?tetiba mlm ni rajin nak msk spageti bagai...gigih lpas je kerja td trus g carefour cari bahan pe yg patut...ni sume gara my hubby ngidam uols...
Balik je kerja lpas da ready apa lagi start lah berperang...nasib baik my hubby tlg perang sekali...lagi la berkobar2 kawe nak masak...
Masak sdah ngap pun sudah...meh sini nak share resepi skit...
Bahan-bahan untuk kuah


1 tin sos spageti(ikut suka korang lah nak brand pe...apa yg penting sah kehalalannya)
Daging cincang
Cili kisar
Lada hitam kisar
1 labu bawang besar, 1biji tomato, 1 tin cendawan(sume ni potong dadu)
Thyme whole(bahan ni hubby yg request suruh taruk..tp secoet je bubuh..syarat je..hehehe)

Ni style aku masak..style korang x tau la camne...

1. Panaskan minyak masak untuk tumis cili kisar(hubby request guna olive oil...bunyi cam ngade d sini ye...ampunkan patik tuan hamba...kekeke)
2. Masak cili seketika dan masukkan daging...masak lebih kurang 10 minit...
3. Masukkan sos spageti, lada hitam beserta bahan potong dadu...
4. Perasakan garam dan gula sesedap rasa...tunggu smpai mendidih...pastu masukkan le skit thyme whole

Yeahh ready untuk kuah

Now kita g ke spageti lak...yg ni kompom korang pun tere kan?tp x pe lah aku story cr aku k....masak air sehingga mendidih bersama sdikit planta...pastu korang taruk la spageti...rendam sampai lembut...pastu apa ag..siap la...leh le ngap reramai...ekeke


Ni aksi sara dan paklangnya..sara x sabar nk mkn spagrti...yp mkn mee je lah...kekele

Ni Muka org x puas hati...tunjuk perasaan diri x d layan masa mama dan papa tengah bersilat kat dapur...heheheh

13 comments:

IntaNBerliaN said...

bestnya kalu hubby pun sk.. sy plak.. sy je sk mkn, tp hubby xsk.. so, kalu msk knelah mkn sengsorg..hihi

Deru Ombak said...

Uuuhhhh! Sedap.

SumeSakan said...

IntanBerlian : x pe tunggu alisha besaq..make sure cara makan ikut awak...hehehehe..baru ada geng...ekekek

Deru Ombak : Hahaha biasa2 je...

CIK MAY said...

ari tu si dia pun mcm nak suh bt spagheti..hehe

Mrs Lurve said...

I pun sama dgn Intan, hubby xsuka mkn jgk, kalo nk mkn, kena balik umah mak wat, baru berbaloi

SumeSakan said...

CIK MAY : klu ada permintaan harus lah wat..confirm ada penghargaan..makan sampai licin...hehehehe

SumeSakan said...

Mrs Lurve : ye ker...x pe lah rumah parent dekat...leh share2 rasa...tp kat hubby haruslah kena masak hidngan lain jugak kan?hehehehe...x pe..x pe...tu lah pengorbanan isteri...hehehe

athlea said...

nape tak hntar sikit kat subang bistari eh??keliuq aku tgk tau...
hehehe..aku nk masak takdela...sbb mr hubby tak suke spagetti..huhuhu...

pergh..sara,,,,awat muke camtu..aku tgk dah mcm sepupu die jek..mcm maisarah jek...hehe...rambut dh curl2 mcm ang mse kecik..ekekekke..

SumeSakan said...

athlea : kalau subang bestari tuh sekangkang kera dengan umah aku kompom aku dah ketuk pintu umah ang awek..hehehehe,...x pe masak yg sesama mkn...x de la membazir kan?heheheh

hmmm mmg klon sepupu dia la kot nih...masa ngandung dulu aku dok merindu si maisarah tu je...kuar pun jendol sama..hidung sama...

awek..terharu ada jugak orang perasan rambut aku dulu kecik2 gituh...hehehehe

athlea said...

aku mmg ingat sgt la rambut ang mase kecik2 tu..teringat ang tunjuk album dulu.wakakkaka....

ni kalo aku ngandung teringat maisarah ni confirm rambut anak aku mcm maisarah kot...ahahahha....

msti dh besar dh die skrg kan..rindu kat die..ang upload ar gmbaq die kat fb..leh aku nengok...

SumeSakan said...

athlea : wahh terhrunya...melekat dalm kotak fikiran ang nih...hehehehe...

hahaha cantik kan rambut dia cam doll je ase...color dah la perang kan?hehehehe

anitadiana said...

sedapnya...kalu kat rumah kak ita dan yana aje yg lain..tak berapa nak makan..beli sepergeti 3 ke 4kali baru abis..tu yg malas tu...

SumeSakan said...

Kak ita ; ye ke...ala x best gak kan klu msk asyiknkite je mkn..bek msk yg reramai mkn br berbaloi kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...