-->

Friday, November 30, 2012

Jom Pekena Marshmallow Chocolate Drink

Sedapnya kalau sambil kerja dapat minum San Francisco - Marshmallow Chocolate Drink nih…




Jom2 sapa terliuq habaq mai…leh mai HP saya lanja…kekekeke…
Nak2 plak untuk HP staff dapat 15% discount…hehehehe…masa baru bukak rituh ag best…Buy 1 Free 1..lagi2lah terbaik…langgaq segala pantang AIS ku…hihihihihi

Air Naik - Flat MBPJ

Ni al-kisahnya, malam rabu yang lepas aku tidur umah MIL kat PJ. Ni sume di sebabkan nak laksanakan appointment baby dlm perut aku nih dekat PPUM esok paginya..Ye lah, klu nak gerak dari umah aku dari Putrajaya takut lambat pulak kan?sebab appoinmnet pagi..

Tengah aku asyik tidur malam tuh..tetiba nampak kelibat my hubby pi balik pi balik ke depan dan ke belakang umah…sambil tu pulak dengar bunyi bising2 di luar flat sambil bunyi hon bagai…dalam hati terdetik “Gapo lak nih memalam nih”…memang lah tahu hujan, tu yg sedap aje lena tuh…

Pastu terdetik lah nak bersuara,

Aku : Nape Pa?
Hubby : Air naik lah, rasanya nak kena ubah kereta, moto bagai nih.

Teruslah hubby kejut adik dia untuk ubah motor…time tuh kelang kelibut lah MIL, FIL sume bangun kuar pantau keadaan.

Kesian uols, rumah aras 1 memang dah masuk air…jenuh la diorang nak berkemas lpas nih…dah dapat bayangkan nak mencuci lantai bagai sebab umah aku kat kampong dulupun pernah masuk air gak…memang penat gila ahhh..sebab kan itu jugak lah…sijil dari aku tingaktan 2 ke bawah ilang…sadis x dak sijil UPSR dalam simpanan…hehehehehe

Ok meh nak share skit pict yg sempat aku snap malam tuh…


Sume sibuk dok ubah motor dan kereta ke tempat yg lebih tinggi

Tengok dah penuh ngan air..
Haaa yg baju biru tuh jiran MIL aku...dia lah yg sibuk2 kejutkan orang rumah bawah yg x sedar lena dek dibuai mimpi...

Tuesday, November 27, 2012

Mengurut time pregnant..Bolehkah?



Salam uols, sesapa ada tertanya2dengan soalan nih, dan ada jawapan dan juga ada pengalaman…Macam2 aku dengar pendapat tentang mengurut time pregnant nih…bleh effect kandungan lah, bleh kasi pendarahan lah dan mungkin ada lagi yang kita x tahu….

Baru nih..masa chekup pregnancy yg ke-31 weeks…Doc ada nasihat aku…katanya kalau bleh jangan ngurut secara tradisional bagai tuh (maksudnya jumpa bidan bagai tu la kot)….then terjadilah perbualan macam nih..

Aku :  Erkkk saya selalu sakit belakang, sakit tulang pinggul n kejang kaki sume x leh urut ke?
Doctor : yang lain bleh…Cuma kalau bleh perut jangan urut..
Aku : Kenapa ye doc?
Doctor : Bukan apa takut salah urut bleh berlakunya tumpahan darah…
Aku : oooooo (panjang je ooo aku time tuh)

Tapi sebenarnya pengalaman aku pregnant kali nih memang dah banyak kali aku ngurut....Bukan sesedap rasa nak ngurut sesuka hati…sume sebab sakit belakang (bahagian rusuk kiri dan kanan), sakit tulang pinggul (x leh sesedap rasa landing kat tempat keras) dan kaki aku yg suka kejang malam…memang sampai x lena tidur d buatnya…mula2 takut2 gak nak amik orang ngurut nih..ye lah mana lah tahu terkena dengan orang yg buat2 pandai kang x pasal2 lain jadinya…

OK cerita amik urutan pertama dari Tukang Urut…

Dalam 2 bulan lepas agaknya, time aku nak bayar duit ngasuh Sara kat owner taska dia..teringan lah mulut antara aku dan owner tuh sembang pasai urut lepas bersalin…ye lah kat putrajaya nih manalah aku kenal sesapa tukang urut yg bertauliah…aku memang tahu akak tuh ada sijil ngurut sebab sebeblum nih dia pernah story ngan aku…klu bebudak yg dia jaga kat taska nih klu demam x kebah2 dia akan amik tindakan ngurut…sebab sesetengahnya di sebabkan demam urat…dan Alhamdulillah lepas dia ngurut demam tuh akan beransur pulih..siap tunjuklah sijil dia bagai…dan dia lak ex-nurse…lepas dah bersara, dia bukak taska dan secara sambilan belajar ngurut dengan lebih mendalam…padahal memang dok ngurut since dia muda ag…

Sembang punya sembang…pastu tersembul lah soalan dari mulut dia…”Ibu, nanti pantang kat mana?,klu perlukan perkhidmata ngurut lepas bersalin nanti leh lah cari dia”…owhh rupanya ngurut orang bersalin pun dia bleh…pastu termengadulah aku sakit bagai aku nih time preggy…pastu dia cakap dia leh urut time preggy n memang ramai dok amik dia ngurut…aku pun suarakanlah kerisauan aku ururt time pregnant nih…then dia yakinkan aku..xde mende…dia x kcu perutpun…Doctor sndiri pun ramai amik dia ngurut time preggy nih…just nak betulkan urat yg cekang dek tarik mengkarung (kejang) time malam…

Apa ag dengan semangat wajanya terus aku booking dia minggu tuh jugak…yeahhh memang terasa ringan uols lepas ngurut tuh…hilang kejang malam aku beberapa hari…tapi namapun pregnant..nak lari mana…lepas tuh datang balik..lepas tuh hubby lah jadi tukang urut aku…ye lah kalau setiap kali sakit..setiap kali nka panggil tak kopak duit…hahahahahaha…best gila bila diri d manjakan dengan urutan cenggituh…hehehehehe…so, lepas dari hari tuh..pantang sakit melampau je akanku cari tukang urut…hehehehehehe…walaupun sakitnya tetap berulang, sekurang2nya x de lah kita biar dia makin menggunung kan?kasi redha skit dengan urutan..pastu klu datang ag…kita kasilah obat ag…hehehehehe

Best akak nih…siap bagi tips nak senang bersalin bagai…ajar cara pernafasan yg betul time dah rasa contraction...persediaan sebelum bersalin dan macam2 ag lah…nanti kalau ada kelapangan aku cerita dekat next post ya…untuk pengetahun uols akak nih ada 14 anak tau…2 orang bersalin dalam kete…huhuhuhu…senang betul dia bersalin…tips dia hanya pernafasan yg betul…hehehehe..hope leh praktik kan kali nih…sebab sblum nih c-sec…hehehehe

Ok kepada sesapa yg tinggal area putrajaya dan perlukan khidmat ngurut akak nih..memang aku suggest lah…aku sediakan contact no. dia kat sini ye…

Kak Zaleha
017-3171615

Info : akak ni ada kasi tau…selalunya kes ibu ngandung yg hadapi sakit belakang yg truk nih sebab kelahiran anak sebelum tuh ada amik suntikan epidural…adakah aku disebabkan itu?hmmm…betul ke kawan2..?tapi seyes sakit belakang aku memang sangat dasyat kali nih…time anak 1st dulu x rasa pun cam ni….just alah muntah2 aje sampai 9 bulan….sakit belakang ke, sendi ke memang x rasa…yg ini je…

Sunday, November 25, 2012

Tema Lunch Rini...panggang Style

Haaaa sekian lama tempat pemanggang ni tersimpan dlm stor..ttiba rini hubby jengoikan dan request lunch ala2 bbq gitu....ratah je..nasi pn x nak...hihihihi..sebabnya lepas zohor kitorang dpt jemputan kenduri doa selamat tu yg masak gitu2 je tuh...

antara barang yg kitorang sdia..ayam dan daging perap..yg hitam tuh hubby experimen..katanya perap gangnam style..kakaka poyos kononnya nak test korea nye style..yg sebekas ag nih resepi slalu yg aku sdia utk bbq..yg sebelah kiri nih..yg merah tuh kuah ayam percik n satu ag tuh hubby nya resepi gak...

start memanggang

hubby yang gigih memotong daging yg siap di panggang

plating by en. Hubby..gigihkan?

ni ha hasilnya sebelum di ngappp...sekali sekala pekena macam nih memag sedap..yang bestnya sara pun suka...hihihi

Friday, November 23, 2012

Doakan kesejahteraan semua ye sayang

Assalamualikum semua…dah berhari2 x update d sini dan x berkesempatan jenguk kawan2 sekalian…Bukan niat d hati nak mendiamkan diri tapi kebelakangan nih dengan sibuknya, dengan anak x sihatnya, dengan kesihatan diripun x berapa stable, lagi plak dengan kena refer ke Hospital Putrajaya nya..dan yang terbaru lak kena plak di refer ke PPUM oleh pakar dari Putrajaya…Banyak kan story di sini…Tapi maaflah x sempat nak share lagi…banyak betul dugaan pregnant kali nih…Apa yang mampu dilakukan hanya berdoa semoga semuanya selamat dan d kurniakan kesihatan yang baik2 aje…Doakan untuk kami juga ye kawan2…Sama2 lah kita berdoa sesame kita…Chewahhh….

Sebenarnya banyak benda bermain dalam kepala aku sekarang nih…dengan Sara yang dinasihatkan untuk tukar ke tempat jagaan yang x ramai orang sebab kan nak elak dari kerap dijangkitit selsemanya..Kalau korang masih ingat, setiap kali sara selsema, secara automatic telinga dia gak discharge air sebab saluran dari hidung ke telinganya mungkin ada masalah ke hape aku pn x tau…So, untuk mengelakkan telinganya sentiasa lembap dan boleh memberi kesan kepada pendengarannnya..Doc nasihatkan tukar tempat jagaan Sara. Seyes aku buntu…dah 2 pengasuh aku Tanya sume dah x amik ngasuh…kat mana ag aku nak cari…sesapa ada kenal pengasuh di sekitar present 14 nih?hoho klu ada kasi tau ye…

Pastu memikirkan kes kandungan aku nih yang kena refer merata..seyes rasa risau dan penat sangat….tapi hubby lah yang banyak bagi semangat…yahh, aku akan cuba positifkan diri…fikir yang baik2..harap sumenya berjalan dengan lancar..x sabar rasanya nak menempuh lagi 2 bulan nih…korang doakan untuk kami ye…

Tengok Sara pun banyak bagi semangat kat Mama dia…Comel je aksi Sara nih…Seyes buat Mama rasa terhibur dan terharu..chewahh..luahan ngada…hehehehehe

Aksi Sara Sebelum Sujud

Blur La plak..Ni konon tengah sujud

Tadah tangan seolah2 cam baca doa : "Ya Allah Ya Tuhanku, kau berikanlah kesejahteraan dan kesihatan yang baik kepada kami sekeluarga termasuk adik dalam perut Mama"

Aminnn

Comelkan?...Ni antara Entri Solat Sara

Monday, November 19, 2012

Sara dah semakin beralih dari tempoh bersakit



Haishhh tahulah dah seminggu x update blog nih..ayat pun dah cam hapo lagi dah…sebenarnya since dua khamis lepas sara diserang cirit birit….sian dia kejap2 kuar..kejap2 kuar…sampai melimpah2 kuar dari pampers..nak plak minggu berkenaan schedule kitorang balik penang..memang menceceh2lah bahan buangan dia kat umah mak aku kat kampong…mula2 just datang cirit birit aje…tapi macam uols tau si kenet aku nih…klu sakit ke hape ker..keaktifan dia tetap sama..tetap mnyerlah mengalahkan anak adik aku yg sebaya ngan dia kat kampong tuh…orang meragaih (memanjat) dia pun nak jugak…orang naik moto dia pun nak jugak…tp bila datang cirit dia tuh baru lah dia datang sambil wat muka cakap..mama..mama..YAKKKKK…lepas dah basuh sambung balik aktif cam x de pape berlaku…

Sebabkan risaukan keadaan cirit dia yang semakin worse tuh…kami bawak dia g klinik…dapatlah ubat bagai…tp makan ubat pun still sama…sampai lah hari selasa lepas kami balik ke putrajaya…masa tuh badan dia dah start dedar2 gituh…mai ke malam..badan start panas…apa ag bila dah start demam + muntah kerisauan mula melanda…terus malam tuh gak kami bergegas bawak dia g Columbia hospital kat puchong…tapi cam biasa…disebabkan anakku ini semangat nya jenis kuat sakit ke hape ker susu memang dia x miss…so, walaupun cirit + muntah air dalam badan tetap xkurang…so, doc just kasi ubat dan kena ubat masuk bontot utk kawal suhu…

Balik umah, start malam tuh..tido dah start meracau…Mama…mama…papa..papa…rasanya selang 5 minit dia panggil…bila mama dah bersuara..mama ada ni sayang…dahh dia panggil papa lak..x pasal2 papa plak kena jengoi tunjuk muka..memang kesian lah tengok time tuh…ye lah sara nih mmg kuat budaknya..jarang nak tengok dia lembik time x sihat..so, bila keadaan dia cam nih…mama confirm lah x tahan…

Ni pepagi buta tunggu giliran utk jumpa Doc kat Columbia Asia Medical Center Puchong
Ni antara bekalan ubat Sara dari Hospital tuh...Bil melebihi RM150 uols...hahaha amik kawww

Dipendekkan cerita keadaan dia nih berlarutan dengan demam + cirit + batuk + selsema sampai lah jumaat lepas…dan bila mama g kerja, mama tinggalkan sara umah MIL. Sebabkan demam dahmasuk 5 hari..sabtunya tuh papa decide nak bawak sara g check darah..sebabkan sabtu klinik gov x bukak..kitorang terpaksalah ke klinik Maria…lepas dah check..result darah ok dan Doc suggest amik gas Nab kali nih sebab dada sara dah start bunyi bila bernafas n nafaspun laju ja…ahaks nil ah 1st time anak mama meraung dari awal sedut gas sampai habis…macam kena rasuk p nada..sian anak mama..gamaknya dah cemuih kot asyik bawak jumpa Doctot je kan?tp Alhamdulillah lepas amik gas tuh n antibiotic bagai dari klinik Maria nih keadaan anak mama dah beransur pulih..tinggal cirit je ckit ag…

Ni Pict Sara yang dah semakin ok skit...ahaks tiada senyuman di wajahnya (erkk memang susah senyumpun kan?)
Rini mama datang kerja pun tenang je…MIL bagitau berak sara dah ok…cepat sembuh ye nak..lepas nih mama lak nak kena check up…hehehehehe

OK, tempek gambaq buah tangan dari Auntie Amoi..Thanks sudi lawat Sara n bagi hadiah ag kat sara..Sayang auntie..nanti datang lagi ye...wekkkkk...ekekekekeke

Friday, November 9, 2012

Resepi : Ice Blended White Coffee


Baru berkesempatan nak ngarang bagai untuk cara2 nak buat WHITE COFFEE ICE BLENDED nih…Untuk refresh korang leh tengok balik ENTRI nih yg aku janji nak post kan resepi aku tuh…take time btoi nak wat satu post pun…sibuk kate..maaf ye..

Ok antara Bahan2 yang perlu ada:


1 bungkus white coffe 3 in 1
1 kotak susu Dutch Lady
1 cawan ais ketul
2 sudu gula
Whipping Cream
Coklat cair (ikut korang lah nak pakai jenis apa kan?)

Cara-cara:

1. Campurkan susu dan 3 in 1 white coffee dalam blender
2. Masukkan cube ice dan gula
3. Blend dalam masa 10 saat..(kalau nak dia lebih halus mulus buat lah lama ag..ikut citarasa korang k)


4. Pastu dah dapat hasil yg korang nak..leh le tuangkan dalam cawan dengan rupa yg macam ini…
5. Pastu boh lah whipping cream kat atas buat gaya pusing2 gituh..


6. Last sekali untuk penambah kelazatan dan cantik rupa korang tambah lah coklat cam hasil aku buat tuh…klu korang rasa nak tukar nak tabur serbuk koko ke serbuk kopi ke dan ape2 je..ikut suka korang lah kan?base on creativity sendiri…yg pasti sodap dan menjimatkan…yummy..jom buat reramai…

Tadaaa ni lah hasilnya tempek gambo kat atas gak...ekekekeke



Mama Malu Sayang


Salam uols,

Bz btoi dua tiga hari nih...nak update resepi ice blended tu pun x nyempat ag....Ok berbalik pada tajuk lah...karang aku ni bkn bleh melalut x kena gaya...hehehehe...

Semalam, balik ja dari kerja..husband bawak kami anak beranak pergi Alamanda...konon nak pekena KFC...ok lah, utk pengetahuan uols anak I si Sara tuh kurang sihat ckit...hari2 sebelum tuh mmg Pupu dia lembik lah..memang buang banyak kali...nak dijadikan cerita...aku lak dengan confidentnya turun dari kereta x bawak pampers spare bagai..kononnya kejap aje...Ok tengah makan baik punya..Si Sara dah wat muka meneran...dengan baiknya mama tanya lah...

Sara, kamu berakkah?

dia senyum aje..n memang dia x beraklah time tuh...sekali dah abis makan..terlalulah kitorang dekat Reject Shop...Ok singgah kejap..wah comel lak baju budak2 nih..size Sara...murah kan?so, terstoplah kat situ sambil belek2 baju...yeahhh aku dah angkat 3 helai...

Sekali hubby bersuara...Mama dalam ada ag...jom g nengok kot ada cun2...Yup aku tengah usyar baik punya...Sara cam biasa dok main bawah tempat diorang susun baju tuh...masuk kuar, terbongkok, bertinggung bagai...memang baik bagi chance mama pilih baju kat dia...Sekali aku amiklah satu baju nak ukur kat dia..jeng jeng jeng time tuh trus terkesima aku...owhhh apakah itu d atas lantai bertompok2 dua tiga tempat...huaaaa anakku dah berak n bocor lak tuh...terus aku pandang sekeliling...Hahaha ada yg memerhatikan...budak2 kedai tuh usyar sambil lipat baju sambil gelak...terus aku senyum balik kat dia...Terus aku say sorry tau...

Laju2 bawak anak ku yg bertuah itu ke toilet...memang dia jalan sendiri lah..aku dah x larat dukung dengan perut yg memboyot nih...baju hubby settlekan...tengah anak aku terkedek2 jalan menuju ke toilet tuh..boleh plak dia bebel2...Mama...mama...usyukkkk...mama..usyuk...sambil tangan dok ttup hidung...adoii kamu memang lawak anakku...smpi kat toilet trus aku cuci bagai..sekali ngan suar dia aku cuci...terbogellah dia dalam tandas tuh sementara setle sumenya...

Yg bestnya...dalam kebasahan naik escalator nak ke parking kete...ada lah Pak Arab 3 orang depan aku n Sara...sambil2 acah2 Sara n sebut "Masyaallah, very cute"..ok dengan comot dan suar basah tu pn cute...ke lawak eh?hahahaha...

Monday, November 5, 2012

HOMEMADE : Iced Blended White Coffee



Saja nak share pict nih…Ni cerita semalam punya…tetiba teringin gila nak pekena ice blended nih..apa ag trus bagi cadangan dekat my hubby cari barang nak buat jugak…nak plak adik ipar datang tido umah..so, semangat lah skit nak mereka pape kan?

Petang bila barang dah tersedia..pakat lah kami masuk dapuq sesame wat experiment…sekali menjadi dan sedap bukan main…sampai yg aku punya terpaksa berebut dengan si sara…terliuq ja tengok whipping cream tuh dah mencair sara x nak kasi jugak…bila aku mintak..straw aje yg dia kasi…sabor je lah…

Ok, nanti cara nak sediakan akan ku ceritakan d next post ya…adoii banyak lak post yang tertangguh…hehehehehe….kompom ketinggalan zaman t…hehehehe

Friday, November 2, 2012

Gangnam Style : Anakku Sara

Ingat tak entry aku sebelum nih pasai UP UP UP UP UP Style sebelum nih..klu x ingat nah tengok balik ENTRI itu di sini...klu sebelum nih korang nengok dia nyanyi sambil ikut muzik kan?yang ni baik punya nyanyi style dia...UP UP UP dia panjang gila nak bleh sebut Style tuh...ni baru versi Sara...

Aku pun x tau yg adik ipar aku wat video masa kitorang dalam kereta itu hari..sekali bila adik ipaq aku play aku terdengar dan apa ag...terdetik lah aku nak share kan...ye lah sebelum nih dengan aku jangan harap lah..klu nampak aje mama dia nak rakam dan2 terserot x jadi buat segala aksi....

Co korang dengaq betol2...ada bunyi UP UP UP tuh macam ayam belanda ke ape ek...aku terfikir2 nih...ekekekeke


Siap angkat kening tuh nak sebut UP UP UP UP UP tuh...Sara..sara...

Checkup : Minum Air Gula (MGTT)

Ok Memula tuh aku nak share dulu antara sebab kenapa Ibu2 Ngandung nih kena minum air gula...dengar je kena minum air gula confirm Ieeeyeeeee rasa kat tengkuk tu kan?



Antara sebab kenapa ibu2 ngandung nih kena minum air gula:-
  • Boleh kata hampir kesemua ibu sedang hamil di sarankan ambil minuman bergula.
  • Sebab potensi ibu hamil di serang penyakit diabetes adalah tinggi walaupun pada awalnya mereka tidak pernah menghidap diabetes sebelum ini.
  • Apabila berat badan ibu hamil tersebut melebihi 80 kg ataupun berat badan naik secara mendadak.
  • Sejarah diri atau ahli keluarga yang mempunyai penyakit ini. Sama ada dari ibu atau bapa atau kedua-duanya sekali. Ataupun sejarah dari kehamilan yang sebelum ini.

Prosedur persediaan untuk minum air gula:-
  • Ibu diminta untuk berpuasa bermula dari pukul 10:00 malam sebelum pagi kejadian
  • Awal2 pagi kejadian seawal 8 pagi (ikut time appoinment lah kan), pengambilan darah pertama akan diambil sebelum minum air gula
  • Lepas dah amik darah, ibu akan dibekalkan dengan secawan air gula..pekat u...haaa yg ni yg ramai x suke nih...tp bg aku x lah teruk sangat rasa dia...time kat presint 9, aku dapat cam kordial yg pekat tuh..perisa grape lg u...so, x dak masalah kot utk aku habiskan...huhuhuh
  • Lepas 2 jam dari time minum air gula...kena ke makmal semula untuk pengambilan darah kali ke-2. Tu je lah...tapi kena ingat lah selagi belum selesai pengambilan darah kali ke-2 nih memang kita x leh amik makanan dan minuman selain air gula tadi je....ada paham..?hehehehe
Macam kes aku pulak untuk pregnancy yg pertama dulu aku memang x kena minum air gula...mungkin time tuh berat aku naik cantik je kot...Bermula sebelum pregnant 54kg, pastu start pregnant alah teruk drop smpi 49kg. Pastu barulah menapak naik berat slow2 sampai ke akhir pregnancy berat 59kg...So, x de kenaikan mendadak setiap bulan dan dalam masa yg sama x dak sejarah family yang kencing manis...time tuh seronok lah terlepas dari kena minum air gula kan?yeap yeap hoorray lah....

Ok mai pregnant anak second nih...lebih kurang sama jugak aku nyer turun naik berat badan tuh...cuma terlbih ckit naik time lepas raya tuh...Meh nak story sejarah berat badan pregnant kali nih...Ok bermula sebelum pregnant dengan berat badan 53.5 kg, lepas sebulan lebih pregnant dah start alah muntah pagi petang siang malam dan berat badan mula drop sampai ke 50 kg. Start raya..alah dan muntah2 dah abis, start pulak dengan symptoms batuk yg doctor dah rumuskan sebagai pembawakan budak sebab samapi sekarang x baik2..ops terlebih patah balik....lepas je raya makan lalu..ye lah seronok sebab makan dah x muntah..x de perit2 kat kerongkong ag dah..lepas tuh..apa ag check berat naik 2 kg/month selama 2 bulan...start pada tuh doc mintak pantau berat...padahal time tuh berat aku pregnant 5 bulan baru 55 kg kot...tp x pe lah dah nak pantau punya pasal aku pun kurangkanlah karbohidrat..lebihkan sayur2an dan protein dalam makanan...yeaapppp aku capai sebab lepas 5 bulan 2 minggu hanya leh naik 1 kg...tepat2 naik 1 kg...tp yg x bestnya doctor x nak guna result tuh...dia nak guna yg lepas2 jugak...aku terpaksa kena amik air gula for the next appoinment...now 28 weeks berat aku 57 kg. ringan ag kan?doc dah kecoh nak suruh minum air gula bagai..

Ok x pe aku pasrah..hari rabu lepas aku amik lah MGTT(Meal Glucose Tolerance Test) tuh dan seperti yg aku jangka memang normal..sebab aku tau aku lalu makan time lepas raya tuh...tp nak sedapkan hati aku ikut aje....Pastu masa nak scan baby...aku just mentioned kat doc bgtau kata sebelum nih aku ada wat 2D scan dekat AN Nur clinic dan result cakap aku nyer air ketuban banyak skit...erkkk macam mana tuh..dah banyak skit pulak ye...kiranya banyak lah dari paras normal...

Paras normal aku pun x tahu berapa..lupa tanya...cuma Doc ada bgaitau kalau melebihi paras 22 itu dah dikira banyak dan perlu pemantauan...time aku check dekat AN Nur tuh 21+.

Lepas aku dah story mory dekat doc klinik kesihatan nih, doc pun check lah sekali lagi utk scan kali nih...yeappp...memang banyak dan perlu refer ke sepital...dah melebihi paras 23+ uols...adoiii banyak lak baby i dalam perut ni kencing ye..chewahh pepandai je wat tafsiran sndiri...aku tanya gak doctor tuh..selalunya kenapa kan kes nih terjadi sbab pemakanan ke dan boleh ke kita control untuk ke paras normal balik kan?

Doc cakap : selalunya terjadi sendiri d sebabkan circulation baby dalam tuh...aku pn x ingat sangat dia terang tuh...tapi apa yg aku faham...in dengan out tuh x balance...lebih kurang maksud dia minum n buang tuh x balance lah..senang nak kasi paham kot...dan x de pape yg leh kawal kitaran nih...x kiralah dari segi pemakanan ke ape ker?

Aku tanya gak x leh ke tebuk dan sedut skit buang...doc gelak je kat aku...kompom dalam hati dia terdetik "Apalah sengal sangat budak nih ye"hahahaha...

So, dari keputusan nih terus lah doc kuarkan surat refer ke hospital untuk check pakar...

Ahah satu ag prob utk pregnan kali nih doc check n kasi tau kepala baby besar dari date 3 weeks...ni pun kena refer pakar gak...huhuhu..insyaallah kot tang kepala besar nih aku x risau sangat..sebab time sara dulu pun kes yg sama...besar 2 weeks dari minggu sepatutnya...ni leh d kata faktor keturunan kot...bak kata Papa..kepala cerdik...so, aku tenangkan diri n berdoa moga x de pape...Doa uols pun sangat diharapkan juga ye...

OK,cerita selebihnya tunggu next entry ya...hehehehehe

Thursday, November 1, 2012

Besar Punya Buat Adik Ipaq & Birasku



Memandangkan adik ipaq aku nak mulakan kehidupan as husband and wife d rumah sndr...mulalah aku n hubby tercari2 nak hadiahkan apa utk org yg nak masuk umah kan? tengah pk2 tuh smbil layan fb skali ternampak AirisWallDeco ada wat promosi utk frame gambor besau nih..dan2 tepon hubby mintak pendapat...yg bestnya hubby stuju je...so, truslah aku wat tempahan

Biasalah nama pun tempah kan...kompomlah amik masa skit nak siap...kiranya diorg dah masuk umah dulu br dapat lah hadiah ni...tp mmg puas hati uols...kemas n menarik tertarik kau mmg debom....coo uols usyar btol2...tambah2 plak ada model si kecek yg comel lotey tepi tuh...ni kes xcited tengok pict pakngah dia sambil nak tayang gigi yg br brapa batang tuh...hihihi...

Papepun bersama hadiah ni akak doakan moga hubungan rumahtangga kamu berdua sentiasa dihiasi bunga2 cinta, cepat dkurniakan penyeri hidup, sentiasa bhagia n sentiasa d berkatiNYA...aminnn
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...