-->

Thursday, May 17, 2012

Resepi Mee Udang Vers Mak Aku





Ok entri aku sebelum nih yang x sempat nempek resepi mee udang nih, aku janji nak post kemudian kan....ok rini aku luangkan jari jemari nih menaip sambil dok layan kerenah anak aku yang buat pe'el pelik hari nih dok panjat cabinet tibi...sabor je lah 'Mak' ni haaaa....

Ok jom usyar ekkk barang 2 apa yang kena ada untuk wat mee udang nih...

Bahan-bahan (2~3 orang makan)

Mee Kuning
Udang Galah (Klu x nak udang galah udang laut yg besau tu pun bleh)
Air rebusan daging (dengan daging2 sekali)
Udang kecik dalam segenggam (korang rebus -> blend dan tapis amik airnya)
1 ketul ubi kentang direbus dan d blend (size comel sudah)
Cili kisar :  cili kering + belacan + bawang besar + bawang putih yang di goreng dahulu
Sos Cili  dan Sos Tomato (dalam 2 ~ 3 sudu besar...korang leh agak2 rasa t)
Susu pekat(1/2 sudu)
Garam dan Gula
Daun Limau Purut (yang ni x nak boh pun x pa...tp aku suka klu bubuh..rasanya ngancammm skit)
1 biji Telur (Di Blend- tp masakan kali nih aku x blend malas kate...heheheh)

Bahan Tumis (Diracik)

Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Kulit kayu manis(yang nih korang x yah la rajin nak racik lak ye...hehehehe)

Ok jom usyar cara nak buat kuahnya...

1.  Mula2 sekali panaskan minyak dan tumislah bahan tumis sampai naik bau
2. Masukkan cili kisar, air udang, air rebusan daging dan daging2nya sekali...pastu masaklah seketika
3. Pastu..korang masukkan ubi kentang yang telah di blend tadi diikuti dengan sos cili dan sos tomato
4. Pastu boh lah susu pekat (ni tips mak aku kononnya nak kasi lemak manis skit kot)
5. Masukkan Telur yang telah di blend tadi bersama daun limau purut
6. Pastu uols perasakanlah dengan garam dan gula secukup rasa
7. Pastu bleh lah masuk mee...klu korang nak asingkan kuah ngan mee pun bleh..tapi celur dulu lah ek mee tuh...

Ok macam bahan rencah..ikut koranglah nak masuk apa...cam aku boh sayur sawi, fish cake, fish ball..klu korang nak meriahkan lg pun bleh...K ni je lah yg mak aku ngajar nye....
psssstttt : ni lah salah satu resepi aku masa wat open house raya lepas....dapat pujian ooo...tapi bukan pujian yg aku dambakan...orang makan bertambah2 pun dah cukup puas kan?hehehehehe....

Ok kepada yg nak mencuba selamat mencuba...hehehehe


Ni plak pelengkap bagi resepi mee udang aku...harus ada cili kicap...senang ja...potong cili padi..tuang kicap manis kipas udang..

8 comments:

Deru Ombak said...

Ting tong!

Akak dtg amek resepi yeee...

Tenkiu bnyk2 Aini .. :p

SumeSakan said...

tong ting...silakan akak...selamat memasa mee udang nant...hehehe

athlea said...

sedapnye awek...teringin nak try buat mee udang..tpi aku alergic...
so,tpaksela pendam kan ajek...hehehe

~aYu~ said...

waaa... nmpk manyak sedap lor..

SumeSakan said...

athlea : ala ciannya...x pe klu ang x leh mkn mee udang ang mkn mee ayam eh...nant kita belajar sesama...hehehehehe

SumeSakan said...

~aYu~ : hehehe...nak tau sedap ke tak cuba lah t ye...heheheh

IntaNBerliaN said...

sedapnya.. besau udang tu yer...

SumeSakan said...

IntanBerlian : besar tomato size besau je...hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...