-->

Monday, October 31, 2011

Sharing : Kena tindih / Sleep paralysis

Baca2 email nih..tetiba rasa nak share ngan korang sume....klu ditanya pernah ada pengalaman ke tak?yup aku sendiripun pernah ada pengalaman jugak...punya la takut...mulut nak kumat kamit nak baca ayt kursi pun x boleh...usaha kuatkan jugak..lama2 baru leh gerak...aku pun ingat antu tindih lah...tp seyes takut oo that time...aku ni mmg penakut skit tapi buat2 berani....hehehehehehe..k lah korang hayatilah pengertian nih dari istilah sains k....

Google Pict
 
Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih...kepercayaan dan kebenaran..
just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....
kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. .. temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu.. Korang lagi hantu sebenornye.........

Sumber : Email
 

Makan angin @ Bagan Lalang


Hi all, meh nak story skit..bangun je awal2 pagi semalam…tetiba sound kat hubby…Paaaa..Jom bawak Sara jalan2…niat d hati nak melawak je…tengah wat betfest tetiba hubby jengoi…Jom la kata nak jalan…rupanya Hubby memang beriya nak bawak Sara jalan…hasratnya nak cari pantai(sebab kami nyer Sara nih suka bebenor main air skang nih)…so, redah je lah walaupun x tahu jalan…alhamdulillah matahari terpacak atas kepala kitorang sampai ke destinasi…gila kau nak mandi pantai kul 1:00 pm..kompom rentung…

Lepas da jumpa port segala…kitorang pun hampaq la tikaq…sekali baru posing 1, 2 keping gambaq…




Jeng..jeng.jeng…

Sekali Ujan Daaaaaa...bleh wat muka gini?

Huuu berkelah dalam keta la plak….

Kitorang plan tunggu kjap ag kot2 ujan sereyat(reda)…yup ujan dan sereyat..sambung hampaq tikaq…tup2 turun balik…gini la jawabnya..ado keja nak gulung..hampaq…gulung..hampaq…so, bawah payung la jawabnya kite..…hehehe

Ada Orang Berkelah Gini?
Pose Skit
Bila ujan da betul2 reda…terus bawak Sara masuk laut…sekali time x kena la weiii…air lak surut….hmmmm gini lah kalau jalan yang x plan…tapi layan kan je jgak…my hubby sempat ag cari siput…Aku?hahahaha tolong snap pict je lah…malas lak rasa nak basahkan diri…ekekekekeke

Nuuuunnnn jauh di sana...Kecik ja nampak si jantung hati 2 orang tuh...
Zoom Skit
Haaaa tudia comel ja kat nun sana..
Tolong Papa cari siput ye
Payung Jap..Gilo tengah hari qembang..mau rentung baby aku nih...

Gaya Apa tuh Papa Nyaaaa?
Bestnya depa main ayaq nooo..
Clupp..Cluppp..dipukulnya air tuh...x mau naik korang tauuu..
Tengah My little Qaisara asyik main ngan aku sekali dia perasan yang Papa dia dah jauh...Terus dia merangkak nak g ke Papanya...Best tau ke sana ke sini dia merangkak dalam air tuh....

Atur langkah satu persatu
Skit ag...abaikan suar yang jarang tu ek...
Usaha Gigih Redah Air..
Setelah penat main air...hehhehe
Hasil Carian..4 je dapat...kitorang masak gak k 4 pun tau...hehehehe
Air yang semakin surut..sdih benorrr

Lepas dah berjemur dalam ½ jam..kitorang lepak tepi pantai…Disebabkan malas nak tunggu sampai petang (air naik)..kitorang decide nak balik je..maybe next time jengoi balik…So, terus gerak balik….

Sampai Putrajaya kami singgah satu kawasan rekreasi tepi tasik nih...berdekatan ngan Bangunan PICC...cantik gak tempat dia...1st time sampai...Tengok2 lah ada sebuah restoran kat situ...So, layankan aje lah pakej steamboat kat situ..Satu kepala RM15...makan sampai muncit...hehehehe

View dai restoran tuh..(x tau nama apa)..hehehe
Sara sedih nape nihhh..penat Papa pujuk tauuu...
Ahaks..tugas Papa...cam ni lah kalau dah ada Anak...salah sorang kena surve
Lepas da muncit..terus gerak balik ke Umah..Papa terus pengsan..Qaisara lak tido dari kul 7:30 sampai pagi...penat betul tuh...ekekeke...k waiting for the next destination untuk makan angin...hehehehe

Friday, October 28, 2011

Aku Ngidap Obsessive Compulsive Disorder (OCD)..Betul Ker?


Semalam entah apa yang merasuk aku..aku rasa nak nangis sangat…baru sudah masak..tetiba teringat almari x kemas ag…bilik bersepah..macam2 main dalam kepala otak aku…sambil nangis tau aku buat kerja (ahaksss x ikhlas lah tuh)…aku nih memang ada perasaan pelik skit…rumah aku benornya x de la semak..Cuma aku x leh tengok kalau benda yang berada bukan di tempatnya…srius rimas…tapi seyes aku suka ngemas..Cuma maybe umah yang kami dok skang besor skit..so, banyak ruang nak kena buat….x sempat la..hehehe alasan...

Sambil aku nanis2 wat kja tuh..my hubby datang..then..bersuara..srius terharu… “Mama, marah papa ker?”hati aku yang tengah tensen tuh terus lembut…terus aku luahkan perasaan kat dia tau….srius dia banyak bantu aku dalam urusan kerja rumah…tp kekadang aku lupa..aku tetap layan kerimasan aku…yuppsss lepas tu aku muhasabah diri…

Dalam sesi luah perasaan tuh..bleh plak my hubby wat lawak cakap aku ada sejenis perangai Obsessive Compulsive Disorder (OCD)..yang mana aku x leh tengok keganjilan…tu bukan gila ok….!!!dia cakap aku just tahap ciput je..ada orang lagi parah..kata dia sakit orang kaya..lawak btoiii…aku x kaya dgn wang ringgit k…tapi dgn kasih syg..bleh ke gitu?hehehehe

Meh nak citer skit…lepas my hubby da ckp gitu..terus aku ingat kenangan dulu2…Masa Matrik & U..kalau sapa kenai aku..mesti tau keadaan bilik aku macam mana kan?alamari aku, bilik aku…hahahaha..srius tersusun rapi…setiap kali aku nak study aku kena make sure sume kain dalam baldi clear dibasuh….baru leh concentrate…lagi satu yang lagi aku x leh terima…aku ada tempatkan sebatang penyapu tau dalam bilik aku nih…aku selalu gantung dia satu arah je…kalau side yang lain..keadaan dia pelik…bleh plak dalam sibuk2 siap nak g kuliah aku tersangkut ke arah yang satu ag….so, balik je dari kuliah aku baring lah atas katil kononnya nak tido…then ternampak lah situasi yang janggal tuh…hahahaha…korang tau aku memang x dapat lelapkan mata…terpaksa bangun and alihkan balik…dasyat kan?aku da cuba control tp x leh…hehehehehe…

Korang bayangkan lah Mak aku kat kampong sampai sound lah…Anak Mak ni kalau ada kat umah..kompom bersih la umah mak…hahahahaha..pastu siap pesan ag masa sebelum aku kawin dulu..before raya balik lah leh tolong mak kemas umah…hahahaha..tetiba rindu kat mak…

Tapi Alhamdulillah sekarang aku x begitu teliti macam tu dah…matang skit kot…tapi still ada baki2 tuh..seb bek lah dapat hubby cool yang bleh tolong tenangkan aku yang tengah hot dek serabut…hahahahaha

Pastu hari nih terus lah aku googlekan jenis penyakit nih…meh aku kongsi ngan korang…ni aku dapat dari blog MEMEEDEENA... thanks di atas info nih….Jom Layanz mana tau kot ada antara korang pun ada pe’el nih…ekekekkee

Ape itu Obsssive Compulsive Disorder(OCD)

Pernah x korg rasa gelisah terhadap sesuatu, obses @ ketaksuban melampau terhadap sesuatu yg cam x masuk akal? anda cuci tangan berkali2, da kuar umah korg balik smula nk cek umah da kunci lum, pastu kuar, pastu balik smula nk cek lg? update status FB selang beberapa minit sehingga jd beratus kali dlm sehari? 

sbnrna, jumlah org yg ade penyakit mental ni mmg ramai.. klu kt Amerika jek, 3% dr penduduknye mengalami OCD. ia bleh mpengaruhi baik lelaki @ pompuan dan blh start dr umur 6 tahun...
Ha... kt Malaysia maybe benda ni x wape popular. bukan kata org kita xda penyakit ni , cume sbb kita xtau apekah ia, tiada pendedahan, x sedar kita adalah slh sorg drnyer, @mungkin krane kurangnye bahan bacaan dlm bahase melayu ttg perkara ini.. yg kita tau cume "gila" @ tekanan. @ mental... OCD ni mmg adalah slh 1 penyakit mental. penyakit mental ni ade mcm2 jenis pun... tp xpa, kal ni kita ckp psl OCD je... just nk share ape yg aku tau sikit2 jek la. jgn la ingat aku ni Hebat sgt, aku bukan pakar pun. maybe ade yg btl n ada yg x wape nk tepat.. cuma tertarik nk ckp psl topik ni. maklum la, tkt kot2 aku pun ade OCD gak.. hahahah... dan aku slalu tgk cite2 ompoteh Criminal Minds, NCIS, Mentalist dan lain2 yg bnyk mceritakan ttg gejala2 n perilaku si OCD ni. so aku ckp bdasarkan pengalaman dan siasatan (cheh) melalui ape yg aku penah tgk dan bace...

Ape itu OCD?

ia adalah gangguan bpotensi melemahkan yg dsebabkan oleh OBSESI & DORONGAN.. Obsesi ialah PIKIRAN BERULANG ULANG (buat sesuatu berulang kali) yang tidak diingini.  fikiran si OCD ni terganggu dgn rasa keGELISAHan berpanjangan, dan rasa KERAGUAN thadap sesuatu, BIMBANG yg melampau terhadap idup mereka, rasa tekanan, pikiran @ gambaran berulang2 terhadap sesuatu yg menakutkan, pelik n luar biasa dan mereka xleh kawal. Gangguan pikiran ini la yg menjurus (ewah2 bahasa xleh blah) kpd mereka melakukan tindakan yg aneh & x rasional. Tindakan ini dipanggil "dorongan" yg akan mengurangkan rase gelisah yg dsebabkan pemikiran obsesif si OCD ni td.. .

Punca

ade bukti yg menunjukkan bhw penyakit ini adalah penyakit turun temurun.  ade gak kajian mengatakan ia dsebabkan ketidakseimbangan kimia dalam otak yang menyebabkan masalah komunikasi antara bahagian depan otak (lobus frontal) dan bahagian lebih dalam otak yang bertanggung jawab atas perilaku berulang (nk tau lbh lanjut g bace kt mane2 la ek)

Diagnosis

si OCD ni malu dgn masalah mereka, so dieorg akan menyembunyikan gejala2 OCD mereka, & mengelak mcari rawatan. bila x dptkan rawatan, lama kelamaan perilaku mereka ni jd sebati dlm diri n xleh diubah lg. 

Antara Contoh perilaku OCD

1. mencuci tangan @ sesuatu berulang kali @ menyental badan berulang kali krn mereka takutkan kekotoran @ kuman (yang ni bukan aku k)

2.  memeriksa plak, suis, kunci rumah, lock keta berulang kali sbb mereka takut akan mendatangkan bahaya kpd diri n org lain, padahal br jap td da cek. (yang ni bukan aku k)

3.  'ragu2' n takutkan dosa, bg mereka kalo dieorg x buat sesuatu dgn sempurna @ bersungguh2, sesuatu yg buruk akan blaku n mereka akan dihukum. (ahaks x tau kategori ke tak..tapi yang aku perasan aku kalau bleh nak apa yang aku buat tuh perfect...rasanya sume orang cam aku kot...so normal la kan?)

4. ada gak yg pntgkan kekemasan. setiap barang dirumah mereka cthnya mesti diatur dgn baik, xleh tukar2, klu org tkr die akan naik angin. (ni mungkin...hehehehe)

 5.  asyik "checking" org yg mereka syg berkali2  tuk pastikan org tersayang tu slamat, dan sanggup buat apa sj tuk pastikan org tsayang selamat. (x kot...cool je..memang nak selamat tp x de lah samapi check melampau..ekekeke)

6. menghitung atau mengulangi kata2 tertentu @ buat perkara2 yg x masuk akal (x kott..tapi kes contact lense tu ye tak?hehehehe)

7. update status FB setiap beberapa minit sbb mereka nk org tau apa yg mereka lakukan (haaa..yang ni tak)

OCD ini merbahaya... maybe kita x perasan kita juga penghidapnya. baik dptkan rawatan terapi n ubat secepat mungkin sblm ia menyebabkan masalah lain. jgn malu... bnyk lg story psl OCD ni. maybe kita leh membaca cari bahan2 supaya kita lbh memahaminya... beberapa thn lalu, ade sorg artis popular negara kita ni pun dmasukkan ke spital sbb OCD tau...

so tu je la... nk cerita psl OCD ni banyak beno kalo ikutkan... penat... korg nk tau lebih, g la cari bahan bacaan sane... ngeeeee..... bubuy.... 

-Medeena-


So, 10% je kot...so, bleh dimaafkan la kan?hehehehehehe...

Nak Tanya Pendapat Korang..Mana OK?

Saja je lately ni sibuk skit x dan nak deisgn2 untuk banner nih..tetiba rini rajin lak...Ni la hasil godekan aku hari nih...da lama tengok tema orange nih..terasa di hati nak ubah cat rumah...nka raya kate...korang kasi idea skit yang mana lagi ok as my banner untuk sementara waktu ni lah....aku ni srius x pandai match color....komen tauuu!!!!!

Design 1

Design 2

Nak tengok besar kalu tekan la pict ye....

Tuesday, October 25, 2011

Tengok La Apa Si Kenet Ni Buat


Tengah aku prepare barang nak masak semalam..My Hubby Keloi..sekali ternampak aksi si kenet nih yang di luar jangka..Korang tau apa dia buat…Meh layan…


Kalau baby nak manjat tangga..korang rasa benda alah ni berkesan tak?

Ramai kan ibu bapak amik solution nih…tapi korang tengok lah cerdik je si kenet nih nak boloskan diri…layan je lah….

Yeahhh..yeahhh...luit lentokkan badan kasi muat
Yeahhh..Lepas Sudah
Jeng..Jeng..Jeng..Mulakan langkah..
Naik Ag...
Sampai takat pertama
Sampai Takat Ke-2
Usyar Mama Jap...
Terus Ag...Yeahhh
Sikit ag..Yea...Yea...
Sampai Dahhh..Stop Jap Then Pusing

Adoii..Korang tau dia naik dari bawah ke atas x sampai seminit tau...40 saat je kalau ikut duration pict nih....yang paling x bleh blahhhh..pusing je terus wat aksi nih...


Alahai sayang tu bukan caranya nak turun..Terus la aku angkat dia..apa  ag..meraung lah dia bila aksi di sekat...Sabor jelah..Terus letak atas tilam...Pastu kena bebel lah...Bleh lak wat muka cenggini time kena marah...Usyar Je....hehehehehe




NaSi GoReNg SoToNG



Ok kembali lagi kita dalam rancangan..Resepi oooo resepi…hahahaha…berangan gituh…Ok lah just nka share resepi tika malas nak masak lauk berat2..wanita bekerjaya kate…ekekekeke

Ok Jom Tengok…

Bahan-Bahannya


Sotong (6 ekor)
Sos Tiram (2 sudu)
Cili Kisar (1 sudu)
Kunyit (1 sudu kecil)
Telur (1 biji - dipukul)
Garam Secukup Rasa


Bahan Tumbuk (X yah lumat Sangat)

Bawang Putih (3 ulas)
Bawang Merah (1 labu..kalua besar setengah sudah)
Cili Api (7 Batang)


Sayur

Kobis dan Sawi (Dihiris)
Tomato (dibelah 6)


Bahan Sampingan

Telur Masin (direbus dan dibelah 2)
Segenggam Ikan Bilis (Digoreng)
Sambal Belacan (Yang ni wajib untuk aku…nasi goreng ada sambal belacan..baru Kowww)


Cara-cara

1. Tumis bahan tumbuk sehingga naik baunya
2. Masukkan Sotong, Sos Tiram, Cili Kisar dan Kunyit dan Biar Seketika
3. Masukkan garam secukup rasa
4. Masukkan nasi dan gaul rata..kemudian rasa..kalau kurang garam masukkan garam dalam telur dan pukul rata
5. Masukkan sayur kobis dan sawi serentak dengan Telur…kacau sehingga telur masak
6. Pastu masuk lah tomato n kacau seketika…

DANNNNN…Siappppp…bleh la dihidangkan….

Bekalan Kerja Hari Nih...hehehehehe



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...