-->

Wednesday, February 22, 2012

Tutorial : Cara Menukar Dashboard Baru ke Dashboard Yang Lama


Kalau korang ada perasan entry aku baru nih (kat sini) ada Tanya cam ne nak tukar dashboard baru ke lama….Actually aku dok kisah sangat benda nih coz aku nak tukar setting word verification aku tuh…thanks Puan Intan Berlian & Mrs. Lurve mengenai teguran membina tuh…sungguh cakap tau...I sendiri pun x sedar kewujudan word verification tuh…Actually memang dah jumpa sebelum nih cara nak tukar tuh cam kat bawah ni haaa…

1. Login blog

2. Masuk Dashboard

3. Pastu click kat lambaing gear kat kanan blog korang….then terus click kat “Old Blogger Interface” cam kat bawah nih…

Pinjam gambar ye cik Lyssa…sebab saya x de link ke “Old Blogger Interface”

Tengok ni lah masalah yg saya hadapi…saya x dak link cam kat atas tuh..

Sedih tau ingat kan version I cacat...hahahaha..bleh cenggitu..?

Disebabkan sekarang nih ada masa skit…maka google lah aku mencari solution lain….dengan cara ni Alhamdulillah dah Berjaya….Siapa ada masalah macam saya nih x de link untuk tukar ke “Old Blogger Template” leh refer cara nih k…

1. Mula2 login cam biasa

2. Pastu dapatkan blogID kita cm kat bawah nih…



3. Pastu copy link kat bawah ni and paste kat website address…make sure ganti kan blogID korang dekat BlogID merah tu ek…

http://draft.blogger.com/posts.g?blogID=8871801444500000000


Pastu dapatlah hasil macam nih



Nota kaki : Cara ke-2 nih bukan permanently switch back kitanya new blogger template ke old punya k…dia just untuk kita edit apa yg patut je…bg yg lebih selesa ngan old blogger template lah…lepas da close window nih…kita still guna new blogger template k…so, sesapa nak guna lagi kena lah capy paste sekali ag….

OK tak keterangan nih?hope dapat membantu bg sesapa yg ada masalah cam saya nih…Sharing IS caring…

Tuesday, February 21, 2012

Sara & Ika @ Office

Masuk rinih kiranya dah 3 hari lah my Qaisara demam...ni entry semalam...semalam aku dah EL jaga Sara kat Umah...Rini my hubby lak berkorban jaga Sara kat Umah....Memandangkan My hubby yg jaga..so, aku amik keputusan tgh hari balik lah nak tengok si kenet tuh...sekali nampak je aku terus dia terpa cam singa lapaq uols tau...hadoii cian nak susu fresh lah pulak...lepas dah makan n wat apa yg patut...aku pun baringlah nak tidurkan dia...ckup je jam sekali aku cakap la kat dia.."Sayang, mama nak g kerja nih tau"...sekali dia trus bangun uols tau...siap g amik kasut x tahan tuh nak ikut...kesian punya pasai aku pun bawak lah dia mai office...seb bek demam dia dah kurang...tinggal selsema n batuk je...Mai lak office jumpa kawan..hahahaha cam nursery dak aku negok nye...layan je lah ye...

Jumpa kawan baru..sedap nama dia...INDRA MUSTIKA...tomeiii
Sembang cara depa lah kot nih..
Adoi apa bikin nih...salah sayang tuh dik oiiii
Haaa ni betul lah skit....
 Merata depa meronda 2 orang....layan je lah bebudak kate...cuma takut orang lah kan ngate lak...tp x kot...hope so...hehehehehe

Tengok berkenan kasut orang punya pasai terus buka kasut sendiri nak menerai kasut kaka ye...sabor je lah anak mama nih....
Demam ka hape ke..manjat tuh x leh tinggai ye sayang...

Dinner ~ Glam Red Black

 

Ni 1st Time lah ahkak join dinner office uols tau sepanjang kerja kat MOE nih...mula2 my hubby cam x nak join tau...jenuh i goda...bukan apa terkenangkan keaktifan anak kami yg mungkin menyelinap masuk bawah meja segala...kang x pasal2 orang ingat tikus main kaki...hahahaha...

Tema malam nih Glam Red Black uols...nak ikut tema berminggu aku jalan2 cari baju tau...last2 jumpa kat downtown serdang...terbang la duit ahkak dik oiii....campur tolak baju ahkak & Sara...dekat 200 jgak lah..yg bestnya baju anak mahai dr mak dik oiii...baju kecik rega besau...huh...ni seb bek baju hubby guna apa yg ada...hehehehe..jimat k...

Ni lah hasilnya Red Black dari Mrs SumeSakan...Biasa2 sudah..hehehe
Seperti yg dah diduga...sampai ja elok lepas register (antara guest paling awai k kami sampai...hehehe), terus anak I dah tunjuk belang...hadoiiii harus turun sekilo uols tau....mau dak kedepan, kebelakang, ketepi, tarik belon segala...hadoiii samapi belon yg jadi pintu gerbang tu pun ditolaknya sampa nak terbalik tau..anak aku kah tuh...?adoyaiii....bayangkanlah sampai urusetia kasi dia satu belon tau...seb bek ada belon reject satu..tp tu lah tahan la sat kat tempat dia 3 minit kot...pastu tunjuk belang balik...ekekeke...jalan2 sampai peluh...haruslah kalah join baby comel kan?rambut pun dah serabai...hehehehehe

Bukti Keaktifan anakku...Qaisara...Qaisara
Hadiah Belon dari Urusetia majlis...jap je bleh tahan..mau dak lg banyak belon kat bawah dok ada kan?hehehe
Ok, nak citer walaupun baju ahkak nih x de lah glamour sangat pun..biasa kot..aku siap amik yg bleh aku guna g office k..x delah pakai skali gantung je pastu...yg best dan ternganga aku masa si pengacara majlis call nama aku cenggini "Puan Aini"...untuk naik atas pentas...Top 5 untuk queen of d night...lawak kot....dah tengah kilik anak time tuh...hadoiii naik lah jugak siap kena wat cat walk segala..memang malu2 cat lah aku atas tuh...haruslah x menang kan?mau dak ada akak glamour memang dr mula dah tau dia queen malam tuh...anak 2 uols...tp wauuu meletop...hhehehe...Jom lah layan pict yang x semenggah dari SumeSakan ye...hehehehehe





Pose time baru sampai
With Auntie Qulam
Ni Team Meja No. 8
Sedapnya Sara Makan...
Hadiah cari barang tersembunyi...cari lah sangat...raba2 dok betoi2 bawah meja tempat aku dduk je pun...hehehe
Mama posing baik punya...Sara lak menguap...hadoiii
Ni antara hadiah yg kitorang dapat...yg ada tagging no. 29 tuh cabutan bertuah...yg 2 kotak sama besar tuh door gift & yang bawah sekali tuh cari barang tersembunyi..(Sila abaikan pict anak ahkak yang sangat keletihan
 




Monday, February 20, 2012

EL Today~Sara Demam Panas

Untuk pengetahuan uols, Sabtu lepas Bahagian tempat aku kerja ada wat dinner...memang haruslah kami x lepaskan peluang...entry pasai dinner nih kemudian k...nak citer tentang keaktifan my Kenit nih haa....kompom kurus ahkak ni haa ngejor dia satu dewan tuh....hadoiiii...tp tu lah sonok terlebih kot...sampai demam terus lepas balik pada function tuh....Akibatnya rinih pun aku terpaksa EL...bukan demam biasa nih...demam panas...tp takut gak aku kot2 dia kena sakit kuku mulut tuh...sebab last week taska tempat aku hantar sarah tuh diarahkan ttup coz kena wabak tuh...hopefully x lah walaupun dalam mulut dia ada sebijik ulser...tkut sehhh...bukan apa kesian la kan?citer gak kat doktor n dok mintak tengok dalam 2, 3 hari nih...kalau ada tanda2 bintik2 merah kecik cam ruam tum kat tapak tangan n tapak kaki,xnak makan or lain2 tanda seluruh badan...dia mintak datang balik...tapi doa sangat bukan dia..Aminnn.....

Sian...Mulut ada ulser...sedih tengok time dia cam nih..selalunya katif je dia nih...huuuu mama cedihhh
Demah Kepala guna tuala basah...redha je sambil batukk
Ala tiannya
Anak Papa...ngadu kat Papa ye...
Ngadu sampai tertido dia yeee....
Nway mama doakan moga si kecil mama yang ceria slalu aktif selalu nih cepat sembuh ye...rindu tengok dia manjat2...huuuuuu

Friday, February 17, 2012

Dalam Diam Rupanya..hehehe

Baru perasan dapat email nih dr en. somi....tak sangka dlm diam dok terjah blog aku ni haa...kantoiii...ceh ngada memang lah blog nih utk d terjah kan?terharu benornya...korang perasan tak apa yg cuba disampaikan?hehehehehe...

Nway sayang Dear Sangat2...hehehehe

Sara @ office again

Masuk rini sepatutnya hari ketiga aku tumpangkan Sara kat umah Ummi dia...sekali perkara x terduga mai lagi...Bateri enpon kong la kawan2...haruslah bangun titon dekat pukul 7...nka kejar punch card punya pasal terpaksa lah aku bawak Sarah ke office jap rini..plannya dalam kul 9 cam tuh nak kuar lah anto dia umah Ummi...satu setengah jam jaga dia kat office leh tahan la jugak...mau dak nak jd engineer pun dia lah...(habis wire dia tarik), nak jadi programmer pun dia lah (x leh nampak keyboard), yg nka jadi casher pun dialah (mau dak 3 calculator sekali dia hadap) and yang paling aku geram test habis kasut aku n member bilik aku nih...sabor je lah....

Agak dah cukup time sekali call la husband nak ajak g anto...sekali dia cakap meeting lak...hadoiii siap cakap lama ag lak tuh...setengah jam pun rasa malas dah nak hadap tau...dengan suara anak aku yg bleh tahan volume dia (kalah jaclyn tau)...so, sabor je lah mama nih...pastu mai plak lg satu bahana...proootttt....bauuuunyaaa x hengat...pakej sekali berak dowww....adoiii anak mamaku sayang...tadi kan da berak kat umah...mama lak x bawak naik pampers...sume dlm kereta..kunci lak kat encik hubby....kesimpulannya kat sini sabo je lah ye Pn. Qulam (membe bilik aku nih terpaksa hadap bau yg dasyat nih...hehehehe...

Ni lah pict dia yg ala2 cute tuh...hehehehe

Ni gayanya bila x sabor2 nak pegang keyboard
OK...bila dah dapat...yang x tahannya apa yg dia tekan smpai segala setting kuar...adoiii jangan tereffect kerja mama sudah...masak nka cari balik anak oiii....
Bukan cam piano kat umah tu syg oiii....tekannya bukan main...
Staff Kecik
Mama nak interprem jugak bleh?hehehehehe
Aktiviti penyemburan...BRRRRRRRRRRR...BRRRR.....tengok mulut dia tuh...
Haaa dah start dah nak menerai kasut...
Nak jugak pakai sampai bleh...ni x masuk ag yg dia masuk bawah meja auntie qulam carik kasut auntie ye...sabor je lah...

 Gini je cara nak bg dok diam...berkesan la jugak 3 minit ja...cehhhhh




Ni hasil dia men tekan keyboard td...ntah apa lah di type nye ni haaa...hehehehe

Tolak campuq tambah...kul 11 jugak lah baru aku kuar dari office...nasib la anak ku ye...peram kuih tuh dalam pampers lelama ye...hehehehe...bukan salah mama ye..salah papa...hehehe

Thursday, February 16, 2012

Ayam Masak Merah Ala Rendang



Resepi nih aku just masukkan ikut suka aku je….Apa yang terlintas n ada dalam fridge memang aku masukkan…

Bahan-bahannya

6 Ketul Ayam
1 Sudu Besar Kerisik
½ Mangkuk Cili Kisar (Cili Kering + Bawang Besar + Belacan)
½ Mangkuk Santan
Garam & Gula Sesedap rasa
Daun Kunyit (Dihiris)
 
Bahan Tumis

1 Biji Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1 Inchi Halia
1 Batang Serai (diketuk)

Cara-caranya

1. Tumis bahan tumis sehingga naik baunya
2. Masukkan Cili Kisar dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan ayam dan biar seketika
4. Kemudian masukkan santan dan kerisik dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
5. Kemudian masukkan daun kunyit dan gaul rata…agak ayam dah masak n rasa pun dah marvelous bleh lah ttup api…

Ni lah lauk dinner kitorng semalam...nyum2 dapat lak ngan ikan pekasam tuh...memang menjilat jari ahhh...hehehehe

 

Asal x de setting untuk word verification nih....

Nway thanks to pn. IntanBerlian di atas kprihatinan menegur pasai word verification nih..actually aku dah pernah buang word verification nih dulu…tp x berjaya la kot sebab ada ag kan?aku haruslah x sedar kewujudan dia…sapa yg setia komen aje lah yg kena kan?sebelum tuh tima kasih kepada pengomen tegar rumah saya yg x seberapa nih….di sebabkan saya dah dimaklumkan mengenai perkara ini(cewahhhh ayat kerajaan lak..hehehehe)…laju2 lah saya cuba cari setting tu balik…tp nape x jumpa ek….sapa leh tolong sila angkat tangan….please tolong…seyes x sempat nak terjah lebih2 coz kepala tengah serabut ngan coding…hehehehe…

Asal x de pun setting untuk "Show word verification for comments?" untuk click "No"
dan kat setting nih x de lak link untuk switch back to old google look...hadoiii

 Ke kat lain ek kawan2...heheheheh

Bila Si Kenetkupun Sibuk Nak Pakai Heels

Untuk pengetahuan uols qaisara nih start leh jalan dengan sendirinya time umur dia 11 bulan lebih…start pada ni lah dia dah try nak pakai kasut dia sendiri…nampak je kasut x kira kecik besaq sume dia nak try pakai…seyes teruja tengok usaha dia untuk pakai kasut tau!!!walaupun x Berjaya…hahaha..last2 mama dia jugak lah yg pasangkan…

Bila umur setahun..bila kita siap cantik2 & suruh dia g amik kasut tau aje dia g cari kat mane n terus cuba nak pakai…hmmm Alhamdulillah suka tengok perkembangan dia….

Skang bila setahun sebulan nih bukan main ag dia…ada hati nak test kasut mama plak….masuk nih dah dua kali dia cuba pakai heels tau..bukan main ag dia…actually aku baru bawak kuaq kotak kasut nih dari kereta…nak simpan dalam stor le niatnya…sekali bukan main didepanya tangan luas2 sambil bunyi cenggini…NAKKK…NAKKK….NAKKK…sayu hati eden tau…x nak kasi nak nangis plak dia nih…so, bg la jugak kat dia….

Terus tinggal dia ngan kotak kasut tuh…almaklumlah ibu2 cam nih bila dah balik umah ada je keja nak buat kan?nak simpan susu perahan ag, nak simpan bag lah, nak itu lah nak inilah…banyak benda kan nak wat…?sapa setuju sila angkat tangan macam saya…hehehehehe

Lepas da siap sume terus la dapatkan si kenit tu balik…dah agak dah kompom dia dok usaha nak pakai heels tuh…beriya betoi…kali nih aku biar je dia usaha sampai Berjaya sendiri…

Jeng..Jeng Jom layanzzz

Tengok punya usaha nak masukkan kaki uols..


Tak Berjaya...Cuba Lagi...


Yeahhh Dah berjaya...Cam ne nak jalan nih...lawak lak tengok dia terkial2 nak atur langkah...hehehe

Alamak terpeleot lak Mama...

Yeah dah berjaya atur langkah...x sia2 cuba ye...tok tek tok tek (atur langkah uuuu)



 NI yang paling x bleh blah...bukan main dah berjaya atur langkah kate....ada hati nak naik tangga pakai heels uols...haruslah x berjaya kan?hahahahaha...jangan give up ye nak...nant cuba ag ye...hehehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...