-->

Tuesday, May 15, 2012

Rendang Lokan..Nyum..Nyum…


Ok memandangkan baru nih aku ke Bagan Lalang…konon nak cari siput bagai…sebab kan hasil dapatan x seberapa…maka terbelilah aku siput lokan nih 3 kilo untuk di bawa ke umah my MIL..masak n makan bersama2…discuss punya discuss last2 my Hubby request buat rendang…ok maka bermulalah proses aku berketung ketang di dapur dengan my MIL…

Ok macam biasa kalau dah namanya siput…comfirmlah cuci seba sedikit sebelum nak d rebus kan.?
Tips x nak kasi isi dalamnya kecut seganda dari size asal sila rebus air dahulu sehingga mendidih dan lepas tuh bila ayaq dah menggelegak silalah masukkan siput dan ttup lah periuk tuh…biaq seketika sampai dan leh ttup api..tunggu sampai siput agak2 ternganga supaya senang nak kopek kan?

Besaq tau lokan nih...(gigih panas2pun nak pegang...hehehehe)

Ok jom usyar bahan2 yang kena ada…ni bahan dia ok..

Bawang Besar 1 Labu
Bawang Putih dalam 3 ~ 4 ulas
Serai 2 Batang
Halia dalam 2 inchi (macam dalam pict lah lebih kurang)
Kunyit Hidup
Lengkuas dalam 1 Inchi
Cili Api Dalam 10 Batang
Kalau ada cili Merah masuk lah sebatang..

* Sume bahan kat atas nih blend k…

Bahan2 lain

Santan 1 mangkuk
Kerisik
Daun Kunyit satu tangkai dihiris halus
Daun Limau Purut
Garam dan Gula secukup rasa

Ok Cara2 nak sedia rendang nih k

1. Korang masak bahan blend seketika
2. Kemudian masukkanlah siput yg telah di asingkan isinya..(korang jangan buat lawak masak rending sekali dengan kulit pulak…hehehehehe)
3. Kemudian masukkan santan dan kerisik dan masak seketika
4. Masukkan lah daun kunyit dan daun limau purut..
5. Agak kuah dah agak kering..klu nak kering lagi pun bleh…tp aku suka jenis yg berkuah skit…so, setakat ni je lah…
6. Lepas dah perasakan dengan garam dan gula…maka siap lah…

Bleh lah hiding…nyum..nyum..memang best…selalu my MIL wat ngan kerang…ni try ngan Lokan lak..hasilnya memang terbaik…nak pulak size Lokan nih yg agak gemuks kan?hehehehe…

12 comments:

IntaNBerliaN said...

jarang dpt jumpa lokan ni..

Mrs Lurve said...

heeee baru tau nama siput nie lokan, kalo x, seme I men sebut kepah ja..xpernah cuba dgn rendang, tp kalo wat bakar mcm kerang bakar memg sedap.

Deru Ombak said...

Akak dok pikir lokan nak msk mcm mana.. Boleh buat rendang cam buat rendang kerang eik. Pasar tempat akak tengah musim jual lokan. RM2.50/kilo.

SumeSakan said...

IntanBerlian : Ahah jarang jumpa kan?ni pun 1st time makan lokan rasanya...hehehehe

SumeSakan said...

Mrs Lurve : mungkin kot...tp seyes x besa rasa ag bakar...klu kerang, kepah, lala biasalah..maybe next time leh try kan..cicah ngan air asam..nyum2...tp rendang nih sedap ooo...u try tau t...

SumeSakan said...

Deru Ombak : haaa bleh sangat la tuh akak...murahnya...saya beli rituh RM3.50...huhuhuhu...

Aida78 said...

kampung kita banyak in bestkan masak rendang manis jerk...

SumeSakan said...

Aida78 : betul2 setuju...makan sekali rasa nak lagi...tp susah dapat...huuuuu

anitadiana said...

sedapnya..tak pernah buat rendang..nak jumpa pun susah...mesti manis gila kan...pehhhhhhh..terbaikkkkkkkkk lah tu..biasa buat kerang aje..tu pun sedap dah..ne lokan

SumeSakan said...

Anitadiana : tu la kan kes nak dpt susah tu yg x best tuh...tp mmg ngancam ahhj..x tipu...hehehe

Golden Rose said...

tak penah gi makan lokan...sedap ke?

SumeSakan said...

Golden Rose : Seyes sedap...aini suka...klu orang lain x tau lah...hehehehe...manis je rasa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...