-->

Wednesday, May 9, 2012

Bengkel Kraftangan : Key Chain Kain Felt



Rajin oooo aku rini join bengkel krafta gan anjuran BERKAT bahagian tempat kerja aku...sudah almaklumlah aku mmg minat pun seni2 nih cuma x dak masa je nak berjimba2 luangkan masa kelebek benda kecik2 gaya gini...

Walaupun x dak masa ngan si kecek aku ni..ilmu haruslah aku amik pluang jgak utk rebut kan?klu bukan skarang guna...maybe next time kan?

Ngomel panjang aih aku nih jom nak share apa aku wat rini....tadaaaaaaaass



Meh aku nak share step by step buat nih bg sesapa yg berminat gak dgn benda kecik molek comel lotey ni...

Ok ni antara bahan2 yg perlu ada k...



Ni step2 dia :

korang wat dasar ikut bentuk yg korang nak..aku pilih yg bentuk mcm bunga nih..pastu korang smartkan dengan pin d atas 2 kping kain felt yg korang pilih warna dpan dan belakang yg sesuai...


Pastu korang gunting lah dgn kemas ikut bentuk dasar yg korang pilih tuh...pastu start design apa yg korang nak tempek kat bhgian depan kasi jd hasil yg comel...bkn comot ye...


Ok sebelum korang tempek butang ke..design ke...korang alihkan dulu kertas n jarum tuh..just smart kan skit kat bhgian ujung je x coz nak lapisan atas n bawah terpisah takut combine bucu yg salah...korang tampal lah ikut kreativiti korang selapis2...dpan dan belakang...klu malas klu depan sudei..


Ok ni design yg aku pilih...kejar masa punya pasai jd lah klu macam ni pun kan?


Pastu korang boleh lah cantumkan bhgian depan dan belakang tuh dengan jahitan tepi mcm nih...jahitkan sekali tali sperti dalam gambar untuk gantung besi key chain tuh...tinggalkan lubang dlm 2 cm bg memudahkan tugas memasukkan apa nama org panggil putih cam kapas tuh...tetiba perkataan tu x mali plak...pastu bila dah cukup gemuk...korang leh lah sambung jahit smpai habis...pastu pasang lah besi key chain tuh...dan siappppp


Ni bahagian belakang key hain aku...haruslah tempek nama aku yg glemer kononnya tuh...wakakakaka..tp kurang kemas sebab tempek lepas da abis kelas


Ni hasil kerjatangan pserta bengkel hari nih...sumenye berbakat..sangat berbaloi dgn masa sejam yg d luangkan dpt siapkan sorang satu key chain...rasa teruja tau bila lihat hasil tangan sendr...ahaks...

Kepada sesapa yg berminat leh la cuba ae...gud luck....

10 comments:

IntaNBerliaN said...

rajinnya awk buat semua ni... :-)

athlea said...

awek..buatkan aku satu...hehehe

SumeSakan said...

IntaNBerliaN : Minat lah dear...cuma masa je x izinkan skit skang nih...chewahhh alasan...hehehehe

SumeSakan said...

athlea : insyaallah nant klu aku dah beli barang aku try buat untuk mu ok...hehehehe...tunguuuuu~~~~~~

Mrs Lurve said...

wat utk I jgk,plz dear..ayat menggoda hahahaha

SumeSakan said...

MrsLurve : mata kena kuyu sekali...kekekekeke....insyaallah t kalau barang dah depan mata i da start wat i kasi hadiah u satu k...hehehehehe

ecadwinkyasha said...

wah..bestnya dpt join bengkel..eca bljr sendiri je.hehehe

Pokok Manggis Depan Rumah said...

rajin nye.. cantik2..

Anonymous said...

Kat mane kte bole dptkn brg2 utk bt keychain ni ekk

SumeSakan said...

leh dpt online...t i cr blk ek link dia n paste kat sini ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...