-->

Monday, October 31, 2011

Sharing : Kena tindih / Sleep paralysis

Baca2 email nih..tetiba rasa nak share ngan korang sume....klu ditanya pernah ada pengalaman ke tak?yup aku sendiripun pernah ada pengalaman jugak...punya la takut...mulut nak kumat kamit nak baca ayt kursi pun x boleh...usaha kuatkan jugak..lama2 baru leh gerak...aku pun ingat antu tindih lah...tp seyes takut oo that time...aku ni mmg penakut skit tapi buat2 berani....hehehehehehe..k lah korang hayatilah pengertian nih dari istilah sains k....

Google Pict
 
Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih...kepercayaan dan kebenaran..
just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....
kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. .. temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu.. Korang lagi hantu sebenornye.........

Sumber : Email
 

5 comments:

syaHEREhays said...

ooow,,,hahaha xpna experinece lg sleep paralysis nih...org yg slalu kne ni bley consider ade prob dgn RAS dia ke? huhu

Abdul Ain said...

kalau mata terbuka penuh, akal 100% sedar, tapi boleh dengar mengilai kualiti sound dolby digital 5.1 plus visual 3D hantu tu duduk tenggek baik punya atas badan kita macam mana pulak tu kekekeke :P

SumeSakan said...

Dear syahrehays : hahaha tu lah tuh...sblum ni mmg ingat antu tindih...ni je baru tau masalah ni...

Dear Ain : hahahahaha..tu Kena wat kajian lebih lagi tuh...kite kena x de ngilai2....huhuhu

Mrs Lurve said...

betul ke kdg2 kesan lebam pd badan tue, mengikut kajian sains katanya saluran urat bertindih ketika kita tdur, sbb tue bila bangun nmpk lebam, yg kdg2 kita kata kena gigit dgn hantu huhuhuhu

SumeSakan said...

tu lah kalau ikut sains mmg x de istilah hantu...tapi hantu tu wujudpun...entah la dear...kekadang lebam tuh macam kena gigit pun ada....kita pikir yg mana logik je lah..bleh gitu?ekekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...