-->

Friday, October 28, 2011

Aku Ngidap Obsessive Compulsive Disorder (OCD)..Betul Ker?


Semalam entah apa yang merasuk aku..aku rasa nak nangis sangat…baru sudah masak..tetiba teringat almari x kemas ag…bilik bersepah..macam2 main dalam kepala otak aku…sambil nangis tau aku buat kerja (ahaksss x ikhlas lah tuh)…aku nih memang ada perasaan pelik skit…rumah aku benornya x de la semak..Cuma aku x leh tengok kalau benda yang berada bukan di tempatnya…srius rimas…tapi seyes aku suka ngemas..Cuma maybe umah yang kami dok skang besor skit..so, banyak ruang nak kena buat….x sempat la..hehehe alasan...

Sambil aku nanis2 wat kja tuh..my hubby datang..then..bersuara..srius terharu… “Mama, marah papa ker?”hati aku yang tengah tensen tuh terus lembut…terus aku luahkan perasaan kat dia tau….srius dia banyak bantu aku dalam urusan kerja rumah…tp kekadang aku lupa..aku tetap layan kerimasan aku…yuppsss lepas tu aku muhasabah diri…

Dalam sesi luah perasaan tuh..bleh plak my hubby wat lawak cakap aku ada sejenis perangai Obsessive Compulsive Disorder (OCD)..yang mana aku x leh tengok keganjilan…tu bukan gila ok….!!!dia cakap aku just tahap ciput je..ada orang lagi parah..kata dia sakit orang kaya..lawak btoiii…aku x kaya dgn wang ringgit k…tapi dgn kasih syg..bleh ke gitu?hehehehe

Meh nak citer skit…lepas my hubby da ckp gitu..terus aku ingat kenangan dulu2…Masa Matrik & U..kalau sapa kenai aku..mesti tau keadaan bilik aku macam mana kan?alamari aku, bilik aku…hahahaha..srius tersusun rapi…setiap kali aku nak study aku kena make sure sume kain dalam baldi clear dibasuh….baru leh concentrate…lagi satu yang lagi aku x leh terima…aku ada tempatkan sebatang penyapu tau dalam bilik aku nih…aku selalu gantung dia satu arah je…kalau side yang lain..keadaan dia pelik…bleh plak dalam sibuk2 siap nak g kuliah aku tersangkut ke arah yang satu ag….so, balik je dari kuliah aku baring lah atas katil kononnya nak tido…then ternampak lah situasi yang janggal tuh…hahahaha…korang tau aku memang x dapat lelapkan mata…terpaksa bangun and alihkan balik…dasyat kan?aku da cuba control tp x leh…hehehehehe…

Korang bayangkan lah Mak aku kat kampong sampai sound lah…Anak Mak ni kalau ada kat umah..kompom bersih la umah mak…hahahahaha..pastu siap pesan ag masa sebelum aku kawin dulu..before raya balik lah leh tolong mak kemas umah…hahahaha..tetiba rindu kat mak…

Tapi Alhamdulillah sekarang aku x begitu teliti macam tu dah…matang skit kot…tapi still ada baki2 tuh..seb bek lah dapat hubby cool yang bleh tolong tenangkan aku yang tengah hot dek serabut…hahahahaha

Pastu hari nih terus lah aku googlekan jenis penyakit nih…meh aku kongsi ngan korang…ni aku dapat dari blog MEMEEDEENA... thanks di atas info nih….Jom Layanz mana tau kot ada antara korang pun ada pe’el nih…ekekekkee

Ape itu Obsssive Compulsive Disorder(OCD)

Pernah x korg rasa gelisah terhadap sesuatu, obses @ ketaksuban melampau terhadap sesuatu yg cam x masuk akal? anda cuci tangan berkali2, da kuar umah korg balik smula nk cek umah da kunci lum, pastu kuar, pastu balik smula nk cek lg? update status FB selang beberapa minit sehingga jd beratus kali dlm sehari? 

sbnrna, jumlah org yg ade penyakit mental ni mmg ramai.. klu kt Amerika jek, 3% dr penduduknye mengalami OCD. ia bleh mpengaruhi baik lelaki @ pompuan dan blh start dr umur 6 tahun...
Ha... kt Malaysia maybe benda ni x wape popular. bukan kata org kita xda penyakit ni , cume sbb kita xtau apekah ia, tiada pendedahan, x sedar kita adalah slh sorg drnyer, @mungkin krane kurangnye bahan bacaan dlm bahase melayu ttg perkara ini.. yg kita tau cume "gila" @ tekanan. @ mental... OCD ni mmg adalah slh 1 penyakit mental. penyakit mental ni ade mcm2 jenis pun... tp xpa, kal ni kita ckp psl OCD je... just nk share ape yg aku tau sikit2 jek la. jgn la ingat aku ni Hebat sgt, aku bukan pakar pun. maybe ade yg btl n ada yg x wape nk tepat.. cuma tertarik nk ckp psl topik ni. maklum la, tkt kot2 aku pun ade OCD gak.. hahahah... dan aku slalu tgk cite2 ompoteh Criminal Minds, NCIS, Mentalist dan lain2 yg bnyk mceritakan ttg gejala2 n perilaku si OCD ni. so aku ckp bdasarkan pengalaman dan siasatan (cheh) melalui ape yg aku penah tgk dan bace...

Ape itu OCD?

ia adalah gangguan bpotensi melemahkan yg dsebabkan oleh OBSESI & DORONGAN.. Obsesi ialah PIKIRAN BERULANG ULANG (buat sesuatu berulang kali) yang tidak diingini.  fikiran si OCD ni terganggu dgn rasa keGELISAHan berpanjangan, dan rasa KERAGUAN thadap sesuatu, BIMBANG yg melampau terhadap idup mereka, rasa tekanan, pikiran @ gambaran berulang2 terhadap sesuatu yg menakutkan, pelik n luar biasa dan mereka xleh kawal. Gangguan pikiran ini la yg menjurus (ewah2 bahasa xleh blah) kpd mereka melakukan tindakan yg aneh & x rasional. Tindakan ini dipanggil "dorongan" yg akan mengurangkan rase gelisah yg dsebabkan pemikiran obsesif si OCD ni td.. .

Punca

ade bukti yg menunjukkan bhw penyakit ini adalah penyakit turun temurun.  ade gak kajian mengatakan ia dsebabkan ketidakseimbangan kimia dalam otak yang menyebabkan masalah komunikasi antara bahagian depan otak (lobus frontal) dan bahagian lebih dalam otak yang bertanggung jawab atas perilaku berulang (nk tau lbh lanjut g bace kt mane2 la ek)

Diagnosis

si OCD ni malu dgn masalah mereka, so dieorg akan menyembunyikan gejala2 OCD mereka, & mengelak mcari rawatan. bila x dptkan rawatan, lama kelamaan perilaku mereka ni jd sebati dlm diri n xleh diubah lg. 

Antara Contoh perilaku OCD

1. mencuci tangan @ sesuatu berulang kali @ menyental badan berulang kali krn mereka takutkan kekotoran @ kuman (yang ni bukan aku k)

2.  memeriksa plak, suis, kunci rumah, lock keta berulang kali sbb mereka takut akan mendatangkan bahaya kpd diri n org lain, padahal br jap td da cek. (yang ni bukan aku k)

3.  'ragu2' n takutkan dosa, bg mereka kalo dieorg x buat sesuatu dgn sempurna @ bersungguh2, sesuatu yg buruk akan blaku n mereka akan dihukum. (ahaks x tau kategori ke tak..tapi yang aku perasan aku kalau bleh nak apa yang aku buat tuh perfect...rasanya sume orang cam aku kot...so normal la kan?)

4. ada gak yg pntgkan kekemasan. setiap barang dirumah mereka cthnya mesti diatur dgn baik, xleh tukar2, klu org tkr die akan naik angin. (ni mungkin...hehehehe)

 5.  asyik "checking" org yg mereka syg berkali2  tuk pastikan org tersayang tu slamat, dan sanggup buat apa sj tuk pastikan org tsayang selamat. (x kot...cool je..memang nak selamat tp x de lah samapi check melampau..ekekeke)

6. menghitung atau mengulangi kata2 tertentu @ buat perkara2 yg x masuk akal (x kott..tapi kes contact lense tu ye tak?hehehehe)

7. update status FB setiap beberapa minit sbb mereka nk org tau apa yg mereka lakukan (haaa..yang ni tak)

OCD ini merbahaya... maybe kita x perasan kita juga penghidapnya. baik dptkan rawatan terapi n ubat secepat mungkin sblm ia menyebabkan masalah lain. jgn malu... bnyk lg story psl OCD ni. maybe kita leh membaca cari bahan2 supaya kita lbh memahaminya... beberapa thn lalu, ade sorg artis popular negara kita ni pun dmasukkan ke spital sbb OCD tau...

so tu je la... nk cerita psl OCD ni banyak beno kalo ikutkan... penat... korg nk tau lebih, g la cari bahan bacaan sane... ngeeeee..... bubuy.... 

-Medeena-


So, 10% je kot...so, bleh dimaafkan la kan?hehehehehehe...

10 comments:

Mrs Lurve said...

ehh..jap..i konfius nie..i kan, kalo nk kuar g mana2 kan..dh tutup gate seme dh nie, nk start kete dgn hubby, pas2 i tnya hubby, switch lampu seme dh tutup ke? dh kunci pintu? terus otomatik, g tgk semula, sdgkan benda tue seme dh tutup elok. pas2 kalo nk tdo, dh tutp seme lampu nie..tup2 tnya hubby ag..ehh kete dh lock ke? trus hubby i pun mcm terkesima, p kuar sdgkan kete dh lock..ehhh...nie bukan kan?

SumeSakan said...

hehehehe...cam ada je skit contoh yang ke-2..tu lah kekadang kita x sedar...tp risau tu biasa lah kan?hhehehehe...nka sedapkan hati...akakak

Mrs Lurve said...

ehhh...i rasa tue sbb ketelitian i kot kan.. nak make sure suatu perkara tue

SumeSakan said...

Tu la tuh...benda cam nih biasalah...i pun kekadang sama...lebih baik check dari nyesal x sudah kan?hehehehe

athlea said...

hahaa.aku rase aku pon ade sikitla brp percent,awek..ehehe...mybe point no 2 tu..ehehe..
tpi ang nye history mase kat u dulu..mmg mcm tu..angla paling kemas skali bilik....pstu punyela bising kalo barang ang,kami letak kot tmpat lain...yg slalu kene bising sape lgi kalo tak shek comei...ehehehe....sib baik aku n lien baik..wakakakkaa

SumeSakan said...

hahahaha..imbau kenangan...seb bek skang aku dah x cam dulu tuh...kalau dak pening ain...hehehehehe

Mrs Lurve said...

serem lak baca huhuhuhu...ok, need solution for dis, mcm ne i nak handle nie seme, i takut melarat. rawatan yg terbaik??

SumeSakan said...

hmm berdasarkan pengalaman I yg ciput nih..klu jenis x yakin cam nih I mmgdah set in mind lah...benda nih kita wat hari2...so, lebihkan fokus skit time wat sume tuh...kurangkn=an berangan la kot...hahahahaha

bab I plak...My Hubby pesan suruh istiqfar banyak2...hahahahaha...ok i'll always try for it bebeh...hehehe

..Kotak Minda..Pintu Hati.. said...

Saya pon ad ocd gak...uish..x sangka..ingatkan penyakit ww ja..thanks akak atas perkongsian maklumat

SumeSakan said...

..Kotak Minda..Pintu Hati.. : ye ker...hmm sekurang2nya kita dah tahu kan?klu kelakuan agak melampaunleh lah jugak kita beringat dan try control...kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...