-->

Wednesday, October 5, 2011

Terung Masak Sambal Ikan Bilis


Da lama aku ngidam benornya makan terung masak sambal nih...ye lah banyak fikir gak kalau nak mkn...ye lah aku nih jenis kuat angin skit...kang muncit perut leh wat gendang....kalau efect kat baby lagi la kesian kan?nyusu badan kate....ok lah jom intai SumeSakan punyer resepi untuk masak Terung Masak Sambal Ikan Bilis nih..

Bahan-bahan












Terung (Dibelah dan di gaul dengan garam kunyit)












Ikan Bilis (Segenggam - ditumbuk halus)
Cili Kisar (3 sudu besar)
Air Asam Jawa (Sikit Je)

Bahan Tumis

Bawang Putih (seulas)
Bawang Merah (selabu)

Cara-Cara

1. Goreng Terung seketika dan ketepikan
2. Tinggalkan minyak agak2 dalam 2 sudu
3. Masukkan bahan tumis dan kacau sehingga kekuningan
4. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak
5. Masukkan air asam jawa dan kacau seketika (petua mak aku...masukkan asam keping skit je dan kacau seketika dan alihkan...tapi aku boh asam jawa jer)
6. Masukkan Ikan Bilis yang telah ditumbuk tadi
7. Masukkan Garam dan Gula Secukup rasa
8. Masukkan terung dan gaulkan seketika..

Yeahh dah siap...bleh la masukkan dalam pinggan yang bersesuaian dan letakkan atas meja...Selamat Mencuba K...

4 comments:

~@mOi ~~ said...

besssnyaaa!!!!

SumeSakan said...

bessyyy meh...la asal x keloi awai skit kalau dak leh makan sama...eden bawak bekal rini...tp da abis mkn td..ekekeke

:: Mrs.Eady :: said...

mcm best je nih...:)

SumeSakan said...

mrs. Eady : best2...sebab tu lah jd one of my fvrt...hehehehe..nant test k...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...