-->

Tuesday, November 1, 2011

Tomyam Lala + Ayam


Hari Sabtu Lepas join masak2 dengan My MIL…Bukan apa bleh tambah koleksi resepi baru dari My MIL nih…My MIL nih bab masak2 memang tere…tung tang tung tang siap…Ok jom usyar resepi Tomyam dari My MIL nih..Lepas ni kalau ada free time lagi satu nyusul…special nya Curry Kambing…ok tengok ni dulu k…



Bahan-bahan

½ Ekor Ayam (dipotong kecil)
Siput Lala
2 Batang Serai (diketuk)
1 Inci Lengkuas (dihiris)
2 Pack Perencah Sup Adabi
Daun Limau Purut (4 Helai)
10 Batang Cili Api (Diketuk)
Sos Ikan (3 Sudu Besar)
Garam Secukup Rasa
3-4  sudu besar air limau nipis ( ikut banyak mana kuah  ye)
Gula (sedikit je..syarat)

Bahan Hiasan

2 Biji Bawang Besar (Dibelah 4)
Tomato (Dibelah 4)
Daun Ketumbar

Cara-cara

1. Rebus Ayam bersama Serai, lengkuas di dalam setengah periuk air sehingga mendidih (air agak2 korang lah)
2. Masukkan Perencah Tomyam bersama Cili Api dan Daun Limau Purut
3. Masukkan Sos Ikan, air limau nipis, gula dan garam secukup rasa
4. Last sekali boleh lah masukkan Siput Lala dan bahan hiasan…biar sehingga Lala masak dan bleh lah tutup api…Siapppp

Mudah je kan tapi tu lah Pict x berapa cun maklumlah Umah mertua kan?Kang Pelik lak my MIL menantunya asyik snap Pict je..hehehehe

6 comments:

Mrs Lurve said...

Pic xcun xpe, rasa tue mau cun n terangkat. Peberet nie lala, suka sgt...yg penting lala tue kena kasi byk, baru puas mkn

SumeSakan said...

hahaha sama cam bakal biras I..fevret Lala...tu lah rupa x penting janji rasa mau power...kan?

Asyikin said...

mcm sedap, nak cuba nanti ^_^

SumeSakan said...

cuba..cuba..jangan x cuba...rasa sedap lain sebab masuk minyak ikan tu kot...

saffiya_aleesya @ echa said...

lama dah x makan lala..

SumeSakan said...

saffiya : tu lah ni pun makan setelah sekian lama x makan...tu yg sedap lebih tuh...hehehehe..JOm g Pantai cari Lala...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...