Ritu ada ckp nak post tentang resepi Soto ni kan?hmmm actually Mummy wat Soto ni last weekend...tp x sempat nak post n nak share kat sini....banyak prob skit minggu nih terkejar sana terkejar sini...OK resepi Mummy cam kat bawah ni ye...Nak yang senang pun ada..nak yang renyah skit pun ada...dua2 sedap...hehehehehe..Syiok sendiri lak...tapi bleh la dibanggakan...ekekekeke
Bahan-bahan (Untuk 10 Orang makan ye)
Kuah Soto
Seekor Ayam
Sup Bunjut
2 Sudu Besar Lada Hitam Kisar10
1 Kuib Ayam
2 inci halia
1 inci lengkuas
Sup Bunjut
2 Sudu Besar Lada Hitam Kisar10
1 Kuib Ayam
2 inci halia
1 inci lengkuas
Bahan Kisar (Tambah Sedikit Air)
10 ulas bawang merah kecil
10 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
Satu peket rempah sup Adabi
10 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
Satu peket rempah sup Adabi
Cara-cara
1. Panaskan Minyak (Suku mangkuk Kecil)
2. Tumis Bahan Kisar dan biar seketika
3. Masukkan Air, Sup Bunjut dan Kuib Ayam
4. Masukkan Ayam dan rebus sehingga masak (yang bahagian isi ditoskan dan digaul dengan garam kunyit dan ketepikan)
5. Masukkan Lada Hitam Kisar
6. Masukkan Garam secukup rasa
Siap Untuk penyediaan Kuah
Ok ni ada cara lagi mudah untuk wat kuah soto...Ni mak Mertua I kasi...sepeket Rempah Soto Mak Pon....Lagi senang penyediaannya...Rebus Ayam dengan air banyak mana kuah kita nak...pastu bila dah mendidih..just tuangkan rempah masuk je(setengah peket rempah lebih kurang untuk 10 orang makan)...pastu asingkan ayam untuk dogoreng..mudah kan?rasa hmmm leh le google..bg Mummy memang best....
ni ye pict untuk rempah tuh...Mummy google je x sempat amik pict rituh...
2. Tumis Bahan Kisar dan biar seketika
3. Masukkan Air, Sup Bunjut dan Kuib Ayam
4. Masukkan Ayam dan rebus sehingga masak (yang bahagian isi ditoskan dan digaul dengan garam kunyit dan ketepikan)
5. Masukkan Lada Hitam Kisar
6. Masukkan Garam secukup rasa
Siap Untuk penyediaan Kuah
Ok ni ada cara lagi mudah untuk wat kuah soto...Ni mak Mertua I kasi...sepeket Rempah Soto Mak Pon....Lagi senang penyediaannya...Rebus Ayam dengan air banyak mana kuah kita nak...pastu bila dah mendidih..just tuangkan rempah masuk je(setengah peket rempah lebih kurang untuk 10 orang makan)...pastu asingkan ayam untuk dogoreng..mudah kan?rasa hmmm leh le google..bg Mummy memang best....
ni ye pict untuk rempah tuh...Mummy google je x sempat amik pict rituh...
Rempah Soto Mak Pon |
Bahan
Taburan
Nasi himpit dipotong (yang ni guna brand Nona dan rebus dalam sejam lebih.tunggu sehingga sejuk..kalau nak guna cepat masukkan dalam fridge)
Ayam yang telah digaul dengan garam kunyit tadi digoreng dan isinya dicarikkan
Taugeh di celur sekejap (x suka terlalu lembik)
Suhun digoreng
Bawang goreng
Daun saderi (sup) dan daun bawang di hiris
Bahan Kicap
20 Batang Cili Padi
3 Ulas Bawang Putih
½ Cawan Kicap Manis
3 Ulas Bawang Putih
½ Cawan Kicap Manis
*kisar dan tuangkan ke dalam mangkuk
Begedil Daging
Klik Pict ye untuk resepi
No comments:
Post a Comment