-->

Wednesday, October 19, 2011

Nasi Lemak Ala ~ SumeSakan


Ok Salam Sume,


Rini Mummy nak share resepi Nasi Lemak Ala ~ SumeSakan….Mummy plan nak  wat ni dari Isnin itu hari ag tp memandangkan kurang sihat n malas nak main minyak time sakit2 gigi nih. So, tunda punya tunda sampai lah hari nih…bak kata membe office Mummy nih…hari isnin goreng kacang dan ikan bilis..hari selasa wat sambal and hari nih siap suma…hahahahaha…K layan lah resepi kat bawah ni ek…


Nasi Lemak

Satu Pot Beras (dibasuh)
Bawang Merah (setengah labu dihiris)
Halia 1 cm (dihiris)
½ mangkuk santan pekat
Garam secukup rasa
½ sudu susu pekat manis

Cara-cara

1. Masukkan beras yang telah dibasuh tadi ke dalam periuk
2. Masukkan sedikit air bersama bawang dan halia yang telah dihiris tadi(setengah orang x suka letak bawang n halia nih..terpulang k)..yang ni agak2 airnya ok sebab nak masukkan santan plak lpas nih…agak2lah santan campur air tuh mencukupi untuk 1 pot beras..
3. Hidupkan suis dan tuangkan santan ke dalam periuk bersama garam..kacau seketika
4. Masukkan susu kacau dan biarkan sehingga masak..(tips :- yang ni nak tambah lemak manis nya…)

Ok sambil tunggu nasi masak..continue dengan lauk2nya pulak k..

 
Lauk2

2 Biji Telur (di goreng mata)
Ikan Bilis Segenggam (Digoreng garing)
Kacang Tanah Segenggam (Digoreng)
Timun dikupas kulit dan dihiris (memandangkan Mummy nih jenis masak apa yg ada dalam peti je..so, timun terkecuali..lagi pulak Mummy bkn penggemar timun…So, kalau korang nak bleh lah tambah)


Sambal Tumis Telur + Ikan Bilis skit

Resepinya sama cam NIH…Cumanya korang gantikan lah lauknya dengan telur dan ikan bilis yang di goreng tadih…tp Mummy x guna kesemua ikan bilis tuh..sebab suka rapuh2…

Ahaksss..Siap Bekal Untuk Me & Hubby Rini
Aikkk cam lari tajuk je...ni bekal untuk My Little Qaisara..Bubur Ayam






2 comments:

oli-go said...

huhuhuhuhu..kecur air liur..

SumeSakan said...

hehehehe....kecur kalu nanti buat nah x pon kasi alamat nant saya pos...hehehehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...