-->

Thursday, April 12, 2012

Prosedure Pesakit dan Penjaga Kepada Pengidap HFMD

Ok kalau uols still ingat ag entry aku tentang anak aku yg terpaksa d kuarantin akibat sakit kaki, tangan dan mulut tempoh hari…

Ni entry lepas aku untuk korang refresh.


Mula2 kalau kita especially ibubapa lah kan yang nak kesan anak kita ngidap HFMD nih..sebabnya kita lah yg dok belek anak kita ni hari2(belek detail tuh)…Ok kalau terkesan je naik bintik2 pelik cam melepuh di bahagian tangan dan kaki atau terdapatnya ulser dalam mulut dan menyebabkan air liur sentiasa meleleh diikuti pulak dengan demam…cepat2 la korang bawak anak korang terjah klinik berdekatan….tanya habis2 k kat doctor time tuh…bukan apa takut timbul tanda tanya nant..

Masa nih klu anak korang dah disahkan ngidap HFMD nih confirm korang akan disoal siasat habis2…sebab dia nak siasat dari mana punca datangnya penyakit nih….lepas tuh doctor akan nasihat kan korang silalah kuarantinkan anak korang n sekaligus si penjaga lah kan…(masak lah klu anak je kena dok diam2 kat umah..mak ayah berjalan..kompom balik2 anak korang jd togei lembik..hehehe)..Pastu doktor bgtau anak akan dilawati oleh pegawai kesihatan di rumah untuk keluarkan surat kuarantin nant…

Ok, hasil dari perjumpaan doctor nih dibekalkan lah ubat demam dan calomine lotion untuk disapu di bahagian yg naik merah2 tuh…untuk pengetahuan uols, x de ubat specific k untuk penykit nih...dia akan sembuh dengan sendiri dan yg paling penting kena duduk umah diam2…elak bercampur dengan bebudak lain kerana penyakit nih sangat mudah berjangkit…nasihat doctor kalau demam sampai suhu x terkawal baru bawak ke klinik berdekatan semula untuk dapatkan rawatan…

Ok, lepas duduk umah diam2..tunggu punya tunggu pegawai kesihatan untuk datang check…sekali dapat lah msg cam nih dari MYSms (gerbang sms kerajaan) untuk kita call balik untuk buat pengesahan. 

Hahaha...bocor rahsia sudahhh...ni la enpon x canggih I...hehehe

Dapat je mesg nih terus lah aku call wat pengesahan. Rupanya pegawai kesihatan dah x datang umah skang nih…banyak kes katenya…just interbiu dalam tepon je untuk dapatkan maklumat dan surat kuarantin akan d terima melalui pos…tp klu korang nak cepat sampai ke tangan…rajin2 lah korang sendiri g amik kat pejabat kesihatan tuh ye…cam aku yg tinggal kat putrajaya nih kena lah terjah pejabat kesihatan putrajaya present 11…

Ni lah rupa surat kuarantin tuh…

Muka Surat 1

Muka Surat 2

Kuarantin harus d jalankan selama 10 hari @ pun sehingga baby betul2 sembuh…ibubapa pun kena lah alert jangan senang2 nak pegang bebudak lain kalau baru berurusan dgn pesakit…bukan apa kekadang ibubapa jugak boleh menjadi penyebab tersebarnya penyait nih…sebab bendalir badan pesakit tuh lah yg menyebabkan seseorang kanak2 tuh terjangkit…ada paham?

So, setakat ni jelah info mengenai HFMD nih yg dapat aku share…Sharing is caring kate…hehehehe

14 comments:

IntaNBerliaN said...

ooo kita ibu2 pun xleh pgang yg lain jugak ek.. thanks kongsi maklumat ni...

IntaNBerliaN said...

ooo kita ibu2 pun xleh pgang yg lain jugak ek.. thanks kongsi maklumat ni...

SumeSakan said...

IntanBerlian : Yup kena basuh tangan dengan bersih dulu...sebab taska SAra skarang pun dah x kasi ibubapa masuk..sebab takut ibubapa yang membawa virus..kononnya...hehehe

anitadiana said...

takut juga kan..tq untuk maklumat tu...

noor said...

tq for sharing yer...br tau

SumeSakan said...

anitadiana & noor : ur welcome dear..hehehehe...sharing is caring...leh wat rujukan t...hehehehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... nice info.. takut juge kan.. huhu

athlea said...

iklan from staff hospital :
selalula basuh tangan anda atau gune sanitizer....ehehehhehe...(buat bekalan letak dlm hdbeg)..

SumeSakan said...

athlea : orang kerja hospital kate ye...thanks dear for sharing this

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

heheh.. dah jenguk blog tu... tapi xleh nak folo lagi... sebab dia kata unable, pls try again bla bla bla... hihi (^___^) t is folo len

izzah said...

dugaan mcm2 yek bila dh ada anak ni...hope anak cepat sembuh n tak kena dah penyakit ni....

SumeSakan said...

alhamdulillah skang da pulih...cuma tinggal kesan parut je skit2 ag...

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Sama la anak2 saya br jer kena HFMD...ni baru masuk day 6 & 5...adik dan abang kena...maklumla..abang sayang adik...last2 abang yg teruk... kesian ...hope they will recover soon...

SumeSakan said...

Norhazlina : di doakan moga cepat sembuh ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...