-->

Wednesday, March 28, 2012

Dugaan : HFMD lak anak aku nih

Seperti yg korang pernah baca ENTRI sebelum nih…dalam seminggu lepas Sara baru je ngidap chicken pox….minggu ni lah baru start anto taska..Semalam, macam biasa lepas balik kerja geraklah aku ke taska untuk angkat si kenet nih…sekali uols tau besar2 notis kat depan pintu taska tuh…Lebih kurang cenggini lah bunyi dia..

Apa ag masuk ja dalam keta trus aku spotcheck ahh anak aku…tangan kaki semua aku kelebek…. adoyaiii dah ada bintik kat tangan n tapak kaki dia skit….dalam hati aku mulalah risau…mau dak kena korantin kat umah kot klu kena…ok aku positif ag..tp try gak rincky2 dari membe aku yg dah berpengalaman jaga anak dia yg pernah ngidap HFMD (Hand, foot and mouth disease) nih….Pastu dia nasihat kan aku bawak g doctor pepagi nih…ohhh no!!! anak aku memang disahkan ngidap HFMD nih….kalau di bahasa melayukan KKTM (kuku, kaki tangan dan mulut)…ni aku nya singkatan…hamekkk kena kutuk ngan membe aku..kampung benor mama mu nih…hahahaha…memartabatkan bahasa melayu kate…hehehehe

Ok meh nak cita skit berdasarkan apa aku tanya doctor tadi…

Tanda-tanda terkena wabak nih..

o   Demam – dimulai dengan demam ringan, rasa tidak sihat  dan hilang selera makan
o   Ruam dan blister (melepoh) di tapak tangan, tapak kaki dan kadang-kadang di punggung (nappy area), lutut dan siku; selepas 1-2 hari demam bermula.
o   Melepoh (blister) di bahagian dalam pipi/mulut; selepas 1 – 2 hari demam bermula.
o   Ulcer mulut yang sakit

Doktor gak kata :

Pesakit nih boleh berulang kena…bukan macam campak or chicken pox…
Bintik2 dia berlainan ngan campak…kecil dan berisi air…
Macam kes anak aku…mulut dia clear ag x dak sebarang bintik (mungkin baru ag)…so, Doktor cakap x semua budak yg kena serang ngan virus nih akan dijangkiti d bhgian mulut…harap Sara x de kat mulut kesian dowww...

Dengan rasminya…start esok hari anak aku akan dapat surat kuarantin dok kat umah diam2 selama seminggu kot…ikut apa kata pegawai perubatan yg akan melawat anak aku sok kat umah…t cerita selanjutnya akan aku update len hokey….seronoknya hubby aku…dapat cuti kuarantin jaga anak…jeles nih…huhuhu

Ni pict yg aku cari dari tenet untuk HFMD nih
Sumber
 Ni lak Gambar Si kenet aku nih...hope anak mama kuat n cepat sembuh ye...sian dia dah baru baik Chicken Pox

Pict x berapa clear..camera x canggih..huhu
P/S : Thanks to auntie Amoi..susah payah anto Sara g klinik wat checkup...sayang auntie rapat2...hehehehe

8 comments:

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

bahaya noh... uhuhhuhu

Rapunzel Cikilolo said...

semoga anak cepat sembuh...

Nina K's Luviee said...

SIAN SARA...TU YG TAKUT HANTAR TASKA TU....TP NAK WAT CMNER DA TERPAKSA KAN...MOGA CEPAT SEMBUH

Mrs Lurve said...

la ciannya sara...hope sara cpt sembuh tau bila papa jg nti

Mrs Lurve said...

la ciannya sara...hope sara cpt sembuh tau bila papa jg nti

IntaNBerliaN said...

-sian sara.. br baik chickn pox.. mg sara cpt smbuh..

SumeSakan said...

Pn Eeiyss : agak bahaya klu x d ubati n sneang berjangkit ke budak2 len klu x kawal...

Nina : Taska mmg kena hadap lah penyakit berjangkit ni sume kan?hmmm kan best klu x kerja leh jaga anak sendiri,,,hehehehe

SumeSakan said...

IntanBerlian : Dugaan buat SAra, Mama dan Papa...
Aminnn...thanks ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...