-->

Sunday, April 8, 2012

Breakfast Today : Bubur Nasi

Al-kisahnya terbitnya idea nak wat breakfast ni sebab my adik Ipaq bagi sekotak telur masin...x kan lah aku nak rebus teluq masin je setiap kali masak kan...so, aku kena lah cari idea nak guna teluq masin nih kasi surut kuantiti dalam kotak tuh...cehhh bubur nasi pun rebus la gak kan telur masinnya?heheheh..ngada lah aku nih...


Ni antara bahan2 yang aku sedia untuk ngapp dengan bubuq nasi nih...



Resepi bubuq nasi yang aku sedia, antara ramuan yg kena ada macam kat bawah ni :

1. 1 pot beras (cukuplah untuk 3 beranak kami ni haaaa)
2. 1/4 mangkuk santan (syarat je nak kasi lemak berkrim skit)
3. Air (nih agak2 uols lah nak banyak mana..nak lembik kasi lebih skit...aku x suka lembik sangat)
4. Bawang Merah, Bawan Putih dan Halia (Halia lebihkan skit sebab fevret hubby)
5. 1/4 stok ayam (aku guna kuib ayam knorr) + serbuk sup 2 sudu
6. Daging cerca segengam
7. Garam secukup rasa

Nyum2 sedapppp oooo..lain2 sediaan tuh kompom la korang tau kan..Haa satu ag kalau ada daun sup ka daun bawang ka leh la korang tabuq...aku x dak stokdalam peti so abaikan...

K ni lah hasilnya sebelum aku ngapppp...

Alamak kantoi...x reti korek telur masin..keh keh keh

Hubby suka..mera daughter pun suka tau...

p/s : kucing kat luar umah aku ni pun suka...tp pawww ikan bilis ja...kekekeke

11 comments:

Safra Syazana said...

darl..telur masin tu betol2 mengiur kan...lapoooo tetiba nihh...

SumeSakan said...

terjah kedai cepat beli telur masin..nyum2..hehehehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

seadpnyer kacang... is kalau makan bubur nasik... kutip kacang je... hehehe (^___^)

Rapunzel Cikilolo said...

aku wajib makan telur asin memang favorite :)

SumeSakan said...

Wahhh pn. eeiyss punya citarasa sama ngan my hubby...hantu kacang nama dia...hehehehe..jangan marah ahhhh

SumeSakan said...

Rapunzel Cikilolo : seb baik jauh klu dak hari2 saya belanja awat telur masin...hehehehe

Mrs Lurve said...

wuii..sedapnya..

IntaNBerliaN said...

telo masin tu yg menyedapkan lg tu..

SumeSakan said...

Mrs Lurve : wah teranya...camna x rasa tau sedap nih...ekekekeek

Mrs Lurve said...

I tau, kalo u masak memg sedap, untungler smlm smpai mimpi2 nak makan bubur nasi. Sekali bila nak masak, hubby ckp dia xsuka lak..telan air liur jer lah huhuhuhu

SumeSakan said...

Mrs Lurve : Ala ciannya...x pe lah u mask untuk u...untuk dia u masak lain...silap2 bubur nasi u pun dia sapu sekali...ekekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...