-->

Monday, April 16, 2012

Test Recipe ~ Pad Thai

Kalau korang perasan entry2 aku sebelum nih...My hubby nih salah seorang penggemar masakan Thai...kalau diberi pilihan  untuk cari restoran or kedai nak makan confirm dia akan tinjau2 restoran Thai...sampai aku nih yg piyorrrtekak melayu ni pun dah jadi penggemar masakan Thai tau...dan banyak lah gak perkataan thailand yg aku dah belajar dek obses my hubby ngan Thai nih...hehehe..Ok rini aku nak share satu resepi yg memang buat aku teringat untuk melantak kalau jengah je kedai nih...PAD Thai (K teow goreng Thai kot kalau dimelayukan)...Memang sedap weiiii...tp kat Kedai nih je sodap...kat lain aku makan gitu2 je lah...So, memandangkan setiap kali aku call nak order kat kedai nih...Pad Thai aje kat mulut aku...sampai ABE kat kedai tu pun dengar je suara aku terus dia yg sebut dulu Pad Thai duo bungkus (sleng kelantan)...OK sangat terima kasih sebab dengar je suara dah cam n x yah aku sebut...hahahaha..

So, memandangkan dah minat tahap gaban aku pun godek2 lah pakcik google nih cari resepi untuk wat masakan nih...Jom usyar ye bahan2 yang perlu...tapi tu lah dah x ingat amik mana sebab ahkak salin masuk kertas je..malas print...jimat kertas kate...ekekekeke

Bahan-bahan

  • 1 bungkus mee Pad Thai (300 gram)
  • 10 ekor udang sederhana besar
  • 2 sudu besar udang kering - ditumbuk
  • 2 sudu minyak ikan
  • Air asam jawa
  • ½ Sudu Serbuk Cili Kering
  • 1 biji telur
  • taugeh
  • Daun Kucai
  • Garam dan gula

Bahan Tumis
  • ½ Labu Bawang Besar dan 3 Ulas Bawang Putih

Bahan hiasan
  • 2 biji limau nipis
  • 1/2 cawan kacang tanah-dipanggang dan ditumbuk (ditabur apabila siap dihidangkan)
  • Serbuk cili kering (ni bagi yang nak tambah tahap kepedasan hokey)

Cara-cara

  1. Rendamkan mee pad thai didalam air  sehingga lembut.
  2. Panaskan dan tumis bawang putih dan bawang besar. Kemudian masukkan udang kering, kacau hingga garing.
  3. Masukkan udang dan air asam jawa. Kemudian masukkan gula,garam dan minyak ikan. Masak seketika.
  4. Kemudian, masukkan mee Pad Thai. Tambahkan air lebih kurang 3-4 sudu besar supaya mee cepat masak.
  5. Ketepikan mee atau buat ruang untuk masak telur. Bila telur dah masak gaulkan semula bersama mee tadi bersama taugeh, kucai dan 1/2 sudu serbuk cili.
  6. Hidangkan panas-panas bersama bahan hiasan. 
Da siap...ni resepi harus cuba tau...seyes fevret hubby ngan aku nih...bagi aku lah kan makin banyak rasa limau nipis tuh makin sodap tau...selalu perah sampai titisan terakhir sebab kalau beli dia bagi secoet je...x suke tau...hehehehehe 

p/s : Mee Pad Thai ni bleh dapat kat hypermarket. Bentuk dia mcm kuey tiaw tp halus sikit dan dijual kering mcm mihun tu ye.

12 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

aku pun suke makan pad thai. waah

SumeSakan said...

Rapunzeel Cikilolo : Sedapkan Pad Thai nih...tp tu lah try kat noodle station x best macam kat Sofina Seafood nih...hehehehehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kene terai ni... kena terai (asik nak terai ja suma resepi, tpi xpernah nak buatpun... hohoho)

SumeSakan said...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ : Tak pa..semangat dah ada...tunggu tika dan masa ja...hehehehe...t try na...huhuhu

Mrs Lurve said...

wahh..untungla ain, wpun kawen dgn org penang..tp selalu dpt rasa mknan Thai hahahahahah..


p/s: baru leh log in blog dear..sowie..

SumeSakan said...

Mrs Lurve : Hahahaha...mana leh biaq kang dia sangkut ngan awek Thai lak...baik I belajar...ekekeke...lagipun i minat masak2 nih..seb bek bekerjaya...klu dak gemuk lah ain I kerjakan...hahahaha

Mrs Lurve said...

kakakakaka....
dear, nak tnya jap..
blog tetikus nie sapa? muskil jap sbb beliau pgl I kak yang, huhuhuhuh..sapa nie?

SumeSakan said...

tanya lah...hehehehe..I yg suruh dia panggil u kakyang...sebab i panggil u kakyang...cepat teka agak2 u sapa?hehehe

Mrs Lurve said...

mula2 teka ejat, tp mcm salah ja kan..rasanya kalo mcm tue, siap wat backlink kat blog u ag..sapa lagi, ur husband kan?

IntaNBerliaN said...

xpnh mkn n br tau ada makanan ni.. hahhah..

SumeSakan said...

IntnBerlian : Samalah kita dgn hubby ni lah baru kenal segala Pad Thai lah...Yam Plam Duk Fu lah...heheheheh

Anonymous said...

Today is good indisposed, isn't it?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...