-->

Tuesday, April 10, 2012

Sup Ikan Jenahak

Ok today Mrs. SumeSakan nak share resepi seperti tajuk tertera ye....Selalunya ahkak masak sup nih guna kepala Ikan Merah...Nyum2 terliuq sudah...tp d sebabkan dalam fridge ahkak just ada ikan nih je dok goda2 untuk d masak...makanya bermulalah rencah merencah untuk d masak....Mula2 cam biasalah proses merendam kasi ikan lembut..Dalam pada masa tuh siaplah ahkak ni haa dengan rencah2 len...ok jom usyar2 bahan yang perlu ada...


Nama pun sup Ikan Jenakak..kompomlah Ikan kena ada...hehehe
Air (1 mangkuk)
Rempah Sup Adabi(Yang ni korang boh la agak2 rasa sedap k)
Asam Keping (Kalau besaq sekeping sudah) 
Garam
Tomato (dipotong 4)
Daun Sup (untuk tabur)

Bahan Tumis

Bawang Putih
Bawang Merah
Halia 
Kulit Kayu Manis 
Bunga Lawang
Cili Api diketuk (7~8 Tangkai)

Cara2nya

1. Masukkan minyak dalam 2 SB
2. Tumis bahan tumis seketika...cili api masuk kemudian skit
3. Masukkan Air dan masak sektika
4. Masukkan rempah sup dan Asam keping.
5. Agak dah mendidih, masukkan Ikan dan perasakan dengan garam sesedap mungkin...chewahhh
6. Pastu agak ikan dah nak masak..korang masukkanlah tomato....biar seketika dan blehlah ttup api

Da siap kalu bleh lah masuk dalam mangkuk pastu taburlah dengan daun sup...ni kalau dapat mkn dengan nasi panas2...nyum2..memang membuka selera nih.....hehehehehe

p/s : My Little Qaisara pun suka neh...lagi orang cakap pedas lagi tuh la dia dok NAKKKKKKKKKKK...NAKKKKKKKKKKKKK.....hehehehehe


13 comments:

Mrs Lurve said...

fuhh...masuk blog nie time thari mesti lapar,

SumeSakan said...

hahahaha...u x mkn ke dear..i pun da start lapaq balik dah nih...adoiii

Kakzakie said...

Ikan jenahak masak sup memang special... kakak suka kuah sup makan dgn roti...

Mrs Lurve said...

alahai..blm ag, 2 3 hari waktu mkn asyik miss jer, tgk sup nie, mkn panas2, memg superb

SumeSakan said...

Kakzakie : setuju2...citarasa akak sama dengan hubby saya...hehehehe

SumeSakan said...

Mrs Lurve : alahai ciannya u...mkn la..x elok miss2 mkn nih...cam i da bantai siap2 kul 10 lbih td..skang da lapar balik...ekekeke

Karukord Jagau's said...

Nk tumpang makan je boleh? Hehehee

anitadiana said...

fuhhhh..ikan mahal tu...kak ita tak reti nak buat sup ikan..kalu buat pun masih terasa bau ikan tu...tak lalu sangat..

SumeSakan said...

Karukord Jagau's : boleh2...cam en nak makan tuh?hehehehe

anitadiana : hahaha ikan nih ayah kasi time balik kmapung rituh...sebab tuh masak sup ikan nih taruk asam keping or air limau kan?betul ke?hehehe..tp x de la bau rituh..ngapp je...hehehehe

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

boleh saya mencuba lepas ni..hehe

IntaNBerliaN said...

dan dan rs lapo semula..hihii

SumeSakan said...

۞ s.m.i.l.e ۞ : cuba jangan x cuba...nant bleh kita kongsi rasa d sini...hehehehe

SumeSakan said...

IntaNBerliaN : alamak x dapat eden nak nolong nyer...hehehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...