-->

Wednesday, February 22, 2012

Tutorial : Cara Menukar Dashboard Baru ke Dashboard Yang Lama


Kalau korang ada perasan entry aku baru nih (kat sini) ada Tanya cam ne nak tukar dashboard baru ke lama….Actually aku dok kisah sangat benda nih coz aku nak tukar setting word verification aku tuh…thanks Puan Intan Berlian & Mrs. Lurve mengenai teguran membina tuh…sungguh cakap tau...I sendiri pun x sedar kewujudan word verification tuh…Actually memang dah jumpa sebelum nih cara nak tukar tuh cam kat bawah ni haaa…

1. Login blog

2. Masuk Dashboard

3. Pastu click kat lambaing gear kat kanan blog korang….then terus click kat “Old Blogger Interface” cam kat bawah nih…

Pinjam gambar ye cik Lyssa…sebab saya x de link ke “Old Blogger Interface”

Tengok ni lah masalah yg saya hadapi…saya x dak link cam kat atas tuh..

Sedih tau ingat kan version I cacat...hahahaha..bleh cenggitu..?

Disebabkan sekarang nih ada masa skit…maka google lah aku mencari solution lain….dengan cara ni Alhamdulillah dah Berjaya….Siapa ada masalah macam saya nih x de link untuk tukar ke “Old Blogger Template” leh refer cara nih k…

1. Mula2 login cam biasa

2. Pastu dapatkan blogID kita cm kat bawah nih…



3. Pastu copy link kat bawah ni and paste kat website address…make sure ganti kan blogID korang dekat BlogID merah tu ek…

http://draft.blogger.com/posts.g?blogID=8871801444500000000


Pastu dapatlah hasil macam nih



Nota kaki : Cara ke-2 nih bukan permanently switch back kitanya new blogger template ke old punya k…dia just untuk kita edit apa yg patut je…bg yg lebih selesa ngan old blogger template lah…lepas da close window nih…kita still guna new blogger template k…so, sesapa nak guna lagi kena lah capy paste sekali ag….

OK tak keterangan nih?hope dapat membantu bg sesapa yg ada masalah cam saya nih…Sharing IS caring…

28 comments:

noor said...

sharing is caring..slm kenal
dr nor

Mrs Lurve said...

yeahhh..dh berjaya, senang sikit nk komen hehehe

SumeSakan said...

noor : Yeahhh tima kasih sudi berkenalan...

Mrs Lurve : Tu la tuh demi uols I kerja keras cari...hehehehe....

IntaNBerliaN said...

wah.. bagus ni.. akhirnya berjaya juga..hihii

tahniah mama sara :-)

SumeSakan said...

IntanBerlian : thanks..mestilah usaha kena sampai berjaya...klu dak nant anak ikut...hehehe bleh cenggitu?

Mya said...

thanks for this info. hihiii =)

Mia Liana said...

belum tukar lagi...hehehe... nanti2 la...

SumeSakan said...

Mya : ur welcome...

Mia Liana : x pe...nant2 klu nak guna leh kita refer balik...hehehehe

anitadiana said...

ok aje lah tu..he..he..senang nak komen...

eeiyss said...

akhirnyer.. hehe

SumeSakan said...

anitadiana : betul2 sebenornya x suke gak bila komen ada word verification nih..sekali rupanya umah sendiri pun cam tu...hahahaha...seb bek ada yg sudi menegur...hehehe

eeiyss : usaha tangga kejayaan...hehehehe

Dieyna said...

Thanks sharing.. kadang2 tanpa sedar kita dah berkongsi ilmu dengan ramai orang hanya dengan menulis di blog...

SumeSakan said...

hehehehe just berkongsi apa masalah yg dapat diselesaikan...mana tau kot2 ada ag yg bermasalah cam ni kan?hehehehehe

IntaNBerliaN said...

singgah tinggal jejak..hihi

WuMing said...

Trima kasih...

SumeSakan said...

Thanks Pn. IntanBerlian....x semat nak post new entry...sibu lak lately nih...hehehehe

C`ayob.com said...

Waaa..banyaknya label....aku ada 5 label je......

SumeSakan said...

C'ayob : sumesakan kate...label pun sakan lah...ekekekeke...bleh cenggitu?ekeke

monster said...

thanx . mmg dh lme nk tukar dashboard ni :) <3

SumeSakan said...

welcome monster...semoga berjaya...

Nina K's Luviee said...

Thanx share info ni...nak try wat la nanti free

LinDaisa said...

hai !!salam perkenalan dari Linda.

tengku nazmi said...

huhu..kt mane ye website address?

Anonymous said...

kt mane ye website address??xjumpe ni

SumeSakan said...

Tengku Nazmi : website address apa ye...?kurang ngerti nih....

Hazirah Muslim said...

alah , npe saya buat tak menjadi ? :'(
ttp new interface ...

bibi_89 said...

Huhu..saya pn xmjdi..error 404..:(

syaqirin said...

la..die tulis an old blogger interface has been removed..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...