-->

Thursday, February 16, 2012

Ayam Masak Merah Ala Rendang



Resepi nih aku just masukkan ikut suka aku je….Apa yang terlintas n ada dalam fridge memang aku masukkan…

Bahan-bahannya

6 Ketul Ayam
1 Sudu Besar Kerisik
½ Mangkuk Cili Kisar (Cili Kering + Bawang Besar + Belacan)
½ Mangkuk Santan
Garam & Gula Sesedap rasa
Daun Kunyit (Dihiris)
 
Bahan Tumis

1 Biji Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1 Inchi Halia
1 Batang Serai (diketuk)

Cara-caranya

1. Tumis bahan tumis sehingga naik baunya
2. Masukkan Cili Kisar dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan ayam dan biar seketika
4. Kemudian masukkan santan dan kerisik dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
5. Kemudian masukkan daun kunyit dan gaul rata…agak ayam dah masak n rasa pun dah marvelous bleh lah ttup api…

Ni lah lauk dinner kitorng semalam...nyum2 dapat lak ngan ikan pekasam tuh...memang menjilat jari ahhh...hehehehe

 

6 comments:

CIK MAY said...

ikan terubuk pekasam memang terbaek...baru ni kem dengan budak opis yg g srwk..bwk blk kg..mak goreng..buat pulak kuah asam campur cili..sedap gile..makan lauk tu dengan nasik panas..lauk aym merah yang ada tak sentuh..sedap la..pastu lg sekor mak buat mcm goreng tumis..sedap la..

yana-feehily said...

wah..nampak menarik je ni. bahan2 pun simple je. tp kena la abaikan daun kunyit sbb susahnya la nk dapat kt sini... (bajet ddk kt oversea la konon, ceh)hihi..nak try!

SumeSakan said...

Cik May : Terliur nya dengaq ikan terubuk pekasam...x pernah rasa ag...dok makan ikan masin terubuk ja...adoiii dan2 rasa nak terbang p sarawak aih...hehehehehe

yana-feehily : hahahaha...mmg simple je masakn nih...tp leh tahan rasanya...huhuhu..bab baget dok oversea tuh x leh kata pa la...hehehehe..nant tanam sendiri na...ekekeke

IntaNBerliaN said...

sy pnh buat mmg sedap cuma xltk daun kunyit..hihii

SumeSakan said...

IntanBerlian : hehehe t try letak plak ye....rasa kelainannya...hehehehe

SumeSakan said...

Ye ke...x pe t try letak daun kunyit lak...rasa kelainannya...hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...