-->

Sunday, February 12, 2012

Ikan Tenggiri Masak Cili Api


Jom rini aku nka share skit masakna best yang aku belajar dari my MIL...seyes bila my MIL masak masak lemak nih aku selalu bersuara "Asal, aini masak masak lemak x jd gini pun?"...hahahahha..selak punya selak..wokeyyyhh aku dah tau rahsia n my MIL pun dah kongsi dia nyer resepi...N rini dah ready pun masakan aku tuh untuk kami lunch rini...N yg bestnya gini En. Somi sound "Sedappp....cam dah PRO...leh lah share kat blog...."hehehehe...En. Somi kate ye..bukan angkat bakul sendiri ye...hehehehe

Ok bahan-bahannya..

2 ekor Ikan Tenggiri (Saiz Kecil)...ni ayah bg time aku balik kmapung rituh...
semangkuk santan
1 asam keping
2 batang serai (diketuk)
Hirisan daun kunyit
2 helai daun limau purut
1 biji tomato (dibelah 4)
Garam dan gula

Bahan Kisar

1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
10 cili api
1 cili masak
kunyit hidup

Cara-cara

1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan masak seketika.
2. Dalam masa yg sama,masukkan asam keping dan serai.
3. Bila cili dah masak, masukkan santan dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
4. Masukkan Ikan bersama daun limau purut, hirisan daun kunyit dan tomato...tunggu sehingga ikan masak...dannnnnnnnnn...siappppp...leh lah makan....

JOM MAKAN...nyummmm2..perut dh lapor sempat ag wat post...heheheh



8 comments:

IntaNBerliaN said...

sedapnya masak cili api... walaupun pedas tp sedap..hihii

SumeSakan said...

betol2...lg pedas lg sodap...huhuhuhu

Mrs Lurve said...

wooo...dh lama xmkn masak lemak cili api, harus wat

SumeSakan said...

hahaha...harus try resepi nih...sodappp...x tipu...ekekekeke

Mrs Lurve said...

I suka kalo letak tempoyak sikit hehehe wpun sbnrnya I xmkn tempoyak huhuhuhu

WuMing said...

TQ... suka nih!!!

SumeSakan said...

wauuu tempoyak pon sodap gak...i makan je...hehehe..tp tu version len...hehehehe..nant kita test...ekekekeke

SumeSakan said...

WuMing : ur Welcome...thanks sebab suka...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...