-->

Friday, August 12, 2011

Resepi Perapan Ayam/Daging Bakar

Ayam Perap
Daging Perap


Bahan-bahan

Ayam / Daging (Ikut korang la banyak mana)
-      - Aku suka perap banyak2 sekali, then simpan..nak guna je amik..
-      - Tapi resepi ni aku bagi untuk 6 ketul ayam lebih kurang
Garam
Gula
Sos Cili (2 sudu besar)
Sos Tiram (2 sudu besar)
Lada hitam yang telah dikisar (1 sudu besar, kalau nak lebih tambah lah)

Bahan Kisar

Bawanga besar (1 ulas)
Bawang putih (3 ulas)
Halia (1 inci)
Kunyit Hidup (1 inchi)
Serai (sebatang)
Lengkuas (1 inci lebih kurang)


Cara-cara

1. Blend bahan kisar dengan air yang sedikit, sebab nak betul2 salut kat ayam or daging tuh..

2. Kemudian, Gaulkan bahan kisar tadi dengan garam dan gula secukup rasa, sos cili dan lada hitam…

3. Gaulkan dalam mangkuk yang berisi ayam, biarkan seketika (lagi lama lagi best)

Siaplah…boleh lah korang nak cuba…

1 comment:

Anonymous said...

nampak macam sedap. nak try la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...