-->

Monday, August 22, 2011

Ikan Sela Kuning Masak Tiga Rasa



Actually resepi ni aku just try test sebab aku ada mkn kat sofina seafood..aku suka ikan 3 rasa dia…best aku suka..so, aku pn try la buat sendiri…memandangkan sekarang bulan puasa so, x dapat la nak rasa time masak…tapi hasilnya alhamdulillah..menarik my hubby la ckp…yang penting mudah dan simple…korang bleh la try ye..

Bahan-Bahan

Ikan Sela Kuning – 2 ekor (di gaul dengan garam dan kunyit)
Tomato
Minyak
Cili Kisar (3 sudu)
Sos Plum
Sos Thai
Garam dan Gula

Bahan Tumis (Dirincik Halus/Kecil)

Bawang Putih (3 ulas)
Bawang Besar (1 labu)
Halia (1 cm)
Cilia Api (6 biji)

Cara-cara

1. Goreng ikan dan ketepikan
2. Tinggalkan minyak di dalam kuali (lebih kurang 3 sudu makan)
3. Tumis bahan tumis sehingga naik bau
4. Masukkan cili kisar dan kacau seketika
5. Masukkan Sos Thai (2 sudu) dan sos plum (3 sudu)
6. Masukkan air sedikit kalau terlalu pekat
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
8. Masukkan lah tomato, kacau seketika dan bleh la dituangkan di atas ikan.

Siaplah resepi try2 aku nih…kalau hiasan tuh ikut kreativiti korang lah…aku just boh apa yang ada je…hehehe..

3 comments:

Mrs Lurve said...

wuiii...sedap..telan air liur nie huhuhuhuhu

SumeSakan said...

hehehe tela air liur aje lah ek skang nih...nant bebila leh la try...hehehehe

me said...

Thanks.. dh lm duk try cr mcmane nk wat tiga rasa mcm kt sofina..tp x jd... nnti nk try wat resipi ni... arap2 menjadi.. tp kn cr sos plum dlu... sblm ni xpenah dgr ade sos ni...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...