-->

Monday, August 8, 2011

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api


 Bahan-bahan

  • Daging Salai
  • 4 batang bendi
  • 2 bungkus kecil santan (sebungkus RM1)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • Garam secukup rasa
  • 1 biji tomato (belah 4)

Bahan Kisar

  • 1 ulas bawang besar
  • 1 inci kunyit
  • ½ inci lengkuas
  • 2 bungkus kecil santan (sebungkus RM1)
  • 15 biji cili padi (kalau nak lagi pedas tambah la)

Cara-cara

  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. (masak tanpa minyak sehingga naik bau)
  2. Masukkan serai yang telah diketuk tadi.
  3. Masukka daging salai.
  4. Masukkan santan dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan bendi dan tomato.
  6. Sentiasa kacau sehingga mendidih. (untuk elakkan santan daripada berketul)
Siapp!!!! Bleh la dihidangkan untuk kenyangkan perut.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...