-->

Thursday, August 25, 2011

Gulai Daging Ceroi + Buah Labu



Ni fevret aku nih…selalu request mak kat kampong buat…pastu sambil2 kacau tanya mak…

Aku : mak da siap kan nih..?
Mak : ahah da siap

Terus aku amik mangkuk untuk meratah..terus mak bising..

Mak : ang tu ka?esok besa dok wat perangai cam nih kat umah mertua…
Aku : Dak aih…nant cover lah…

Tp seyes terikut k…sama je aku dulu dan sekarang…nasik baik mak mertua sporting…hehehehehe

Ok, jom tengok resepinya..


Bahan-bahan

Buah labu (dipotong ikut style masing2)
Daging (dipotong kecil)
Santan (1 mangkuk)
Minyak (4 sudu)
Garam


Bahan Kisar (lebihkan air)

1 paket rempah kari daging (Baba’s)
Bawang Putih (3 ulas)
Bawang Besar (1 biji, kalau besar setengah je ye)


Bahan Tumis

Bawang Putih(2 ulas)
Bawang Merah (setengah labu)
Kulit Kayu Manis (sebatang)
Bunga Lawang (2 kuntum)


Cara-cara

1. Masukkan minyak kedalam periuk dan panaskan
2. Masukkan bahan tumis…tumis sehingga naik baunya (kekuningan)
3. Masukkan bahan kisar
4. Masukkan daging..tutup periuk dan biarkan daging sehingga empuk
5. Masukkan santan
6. Masukkan garam secukup rasa
7. Masukkan buah labu..tunggu sehingga buah labu masak dan boleh la tutup api..

Siaplah resepi Gulai Ceroi nih..

Info : Untuk pengetahuan korang buah labu nih bagus tau untuk tubuh badan kita..banyak khasitnya…salah satu yang aku tau, ia bagus utk membersihkan dalaman..selebihnya korang boleh lah google…aku x sempat lagi..hehehehe

4 comments:

Mrs Lurve said...

yang..i sgt suka ok dgn gulai labu nie..sgt super duper sedap. fuhh..makan dgn nasi panas2, letak kicap sikit..aduhai..boleh tmbh berpinggan-pinggan nie huhuhuh..

ehh..nk share kan, kalo xmo letak buah labu, boleh letak buah kundur, sama jer..lbh kurang jer spesen..tp i selalu konfius antra buah labu dan kundur hahahaha sbb spesen!

SumeSakan said...

hahahaha....same2 lah kita...sedap kan?sebab kan teringin sanggup g cari buah labu nih...ekekeke..

ooo buahkundur i x besa try...insyaallah klu terjumpa nant leh la i try...

thanks dear...

Mrs Lurve said...

kalo guna buah kundur, bila kita panaskan dua tiga kali, ia x lembik sgt buah tue nti, berbanding labu, kalo kita panaskan 2 3 kali, nti lembikkan hehehehe

SumeSakan said...

hahahaha..kalau macam tuh guna buah labu makan sekali habis lah...ekekekeke...k gud info nant i nak try lak...ekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...