-->

Monday, October 29, 2012

Cerita Raya AidiilAdha ku

Ok raya aidiladha kali nih aku just beraya ni bandaraya Petaling Jaya ja…rumah MIL aku…petang sebelum raya kami dah bertolak ke sana sebab aku kerja sekerat hari…dapat cuti setengah hari utk sambut raya. Sampai aje…Mak mertua & pak mertua tengah buat ketupat…MIL tengah masukkan pulut dalam daun palas yg dah di anyam…FIL lak tengah masukkan beras dalam daun kelapa yg juga dah siap di anyam…romantic tak?hehehehe..jangan x tau pak mertua I pandai anyam daun kelapa tu tau…aku sejak kawin ni lah baru belajaq anyam ketuppat pakai daun kelapa nih…tp raya nih xberkesempatan nak tunjuk bakat sekali ag sebabnya sume diorang dah prepare…aku just sempat sambung tugas MIL buat ketupat palas aje…yg lain rendang ayam, rendang kerang, kuah kacang, serunding sume MIL dah sediakan…meriah btoi meja tau…pepagi raya lak prepare ayam masak merah n curry ayam kepada yg nak mkn nasi….haaa ni lah umah MIL aku..memang meriah dengan makanan dan lauk pauk….memang jenis rajin masak n pantas berperang d dapur…chiowww2 siap….tabik spring sama Mak…

OK, tahun nih memang aku habiskan masa aku beraya kat PJ je…memang lain suasana nya raya d kampong aku kat penang…klu kat Penang Raya puasa ke Raya Haji ke sama aje sambutannya…siap umah, tukar langsir, sarung kusyen, sedia duit raya bagai dan juga bermaafan2 cam raya puasa gak…tp lain dengan kat sini…yg samanya sedia ketupat dan rendang bagai je…lain sume x de…memang ada rasa kelainan d situh…tp itulah kan…masuk kandang kambing kita mengembek, masuk kandang harimau kita mengaum…tp x de kerja lah aku nak mengembek dan mengaum bagai kan?Cuma kena belajar terima situasi lah…cuba sesuaikan diri…

Hari Raya Ke-2

Coo teka aktiviti apa kami wat…taraaaaaaaaaaaaaaaaa….g berkelah uolsss…sungai chilling nuuuuu….hahahahaha…1st time buat aktiviti berkelah d hari raya(kira hari raya lagi la kan sebab baru hari raya ke-2). Yang bestnya ttiba lak adik aku bersama anaknya Zikri dan 2 orang anak buah aku datang sini…syiok la jugak sebab dapat gak jumpa mereka wlupun bukan d kampong…so, reramai lah pakat dengan family mertua sekali kitorang g kelah….yuhuuuu sejuk..nyaman terasa…akakaka..x padan dengan mak labu turun dan meragaih bukit segala semata2 nak mandi manda…hahahaha…tapi memang terbaik sebab dapat amndi sungai…yehaaaa..yg x bestnya kaki kerja cramp aje dalam air…potong stim btoii nak bermandi manda…

Hari Raya Ke-3 lak MIL jemput g umah sekali ag makan sup tulang + ekor…so, sebelum adik aku bertolak balik penang sama2 lah kitorang melantak dulu kat umah MIL aku makan sup…fuhh memang terbaik ahhh…adik aku sampai angkat gear box tuh qekah…febret kate…hahahaha…orang d sekeliling sudah tidak d peduli…kekekeke

Ok ni je lah cerita raya aku…PICT nya akan di susuli kemudian ya…sebab x sempat ag transfer…sangat sibuk…hehehehehe

15 comments:

Mrs Lurve said...

agaknya org selangor memg mcm tue, arwah fil I pun pandai gak anyam ketupat..tp bila turun kat anak2 sorg pun xtau huhuhu..rajin ejat turun sana..wahh..raya boleh g mandi sungai lagi, bestnya...cptlah upload pic nk tgk

SumeSakan said...

Mrs Lurve : Hahaha..hubby i pandai anyam ketupat dear...malu I tau...dia yg ajar anyam daun kelapa tuh....siap dapat task tau time raya puasa tahun lepas...MIL kasi awak balik daun buat kat umah...hahahahahaha

Ijat datang sebab ank amik kete dia...I dah x naik...baik tau dia..I nak drive nak anto dia x kasi...hahahaha kaka manja...konon

:: Mrs.Eady :: said...

yummeehh!!!

Kakzakie said...

Kalau dah ramai-ramai memang seronok. Boleh pergi picnic mandi-manda lagi tu wahhh... hebat juga raya-raya mandi-manda. Makanan tengah banyak mesti best..

Golden Rose said...

raya haji sha biasa2 je....juz masak2 & makan sendiri....

SumeSakan said...

Kakzakie : Ahah kakzakie...siap bawak ketupat, rendang bagai p berkelah....heheehhe..sekali sekala makan ketupat sambil picnic best gak kan?hehehehe

SumeSakan said...

Golden Rose : ok lah tuh...klu ada masak makan tu pun dah kira meriah la tuh...hehehehe

mamavogue said...

mamavogue pun balik umah mertua,
raya kedua kami gi zoo melaka..hihi

athlea said...

wah..mcm2 makanan ade kat umah MIL ang eh awek...aku pon balik ipoh,tgk2 pak mentue aku dh siap wat rendang..
hari raye 1st tu lgi,aku siap gi shopping kat JJ..ahahaha..orang dok sibuk raye,aku sibuk jln2 kat Jusco...jusco btol2 dpn umah FIL..tu yg syok tu kalo blik ipoh..bosan ja leh gi shopping...ekekeke

SumeSakan said...

athlea : wah pak mertua ang lagi dasyat awek..siap buat rendang...ekekekeke...ok lah tuh..boring2 leh jejalan cuci mata kan?untung le tuh...hehehehehe

athlea said...

untung giller....hehehe...tpi tbe2 duit aku mcm malu2 nak kuar dari wallet..so window shopping jela n makan2...jimat duit awek.........hehehe...

SumeSakan said...

athlea : wah sangat terbalik kita nih..selalu aku ajak hubby nak window shooping..pastu duit aku x de nyer malu2 nak kuar...kuar cam air...sedar2 eh dah kurus dompet...cehhh

MAY said...

ayah sy ppun pandai anyam ketupat..masa kecik2 dl, die siap blh bt ketupat rupe lembu kot..hadui..sy belajar jugak nk anyam..dr drjh 5..tak lepas2..so, now da fedup..hehe

anitadiana said...

tak reti kak ita anyam...makan aje yg reti..he..he

SumeSakan said...

kak ita : tu lah klu dak reti makan jugak lah...tapi bila tengok hubby lagi tere rasa malu lak...ekekeke..tu yg belajar tuh pastu lawan sapa siap banyak ag...hehehehe..br semangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...