-->

Tuesday, October 23, 2012

Sara Yang Semakin Comel

Ni Pict main bedak konon nak jadi cam Tepung Gomak...kasi kerja kat mama sampai berkemutih lantai...

Mak mana x puji anak kan?benaunya bukan yg dimaksudkan comel dari segi penampilan…sebab budak2 memang comel pun kan?benaunya comel dekat tingkah laku dia sekarang..suka sangat bila dia dah pandai komunikasi ala2 x teruih tuh…Kenapa aku cakap dia comel..coo korang baca satu2 pe’el dia kat bawah nih :

  • Sekarang nih klu masuk bilik air, dia Nampak aje toilet bowl tuh klu x tutup..cepat2 dia bagitau mama…mama tup..tup..tup..suruh kita tutup…senang cakap dia memang x leh nampak apa2 pintu yg terbukak selain pintu rumah, pintu bilik…contohnya pintu almari ke cabinet ke…cepat2 dia gi tutup balik…sangat sweet anak mama nih…sweet ke cerewet cam mama ye…hehehehhe
  • Kalau Nampak mama start amik penyapu dan penyodok sampah, cepat2 dia datang mintak kedua2nya nak buat…bila x kasi tunjuk perasaan lak…terpaksalah mama sabarkan dia..mama buat dulu then tinggal skit sampah baru kasi dia…pastu dia buat lah dengan gaya nya yg comel tuh…<ENTRI BERKENAAN>
  • Sekaragn dah pandai layan mama makeup..terlangut aje nengok mama makeup sambil minta2 sapu bedak kat dia sama…bila dah sapu kat dia..then dia akan cakap..meyy..meyy..comel la tuh…pastu bila mama dah habis siap dia cakap tikk..tikkk…cantik le tuh…cakap x terus…Yg lagi mama terharu baru nih…mama tengah nak pakai tudung…dia tarik kotak dekatkan dengan almari mama tengah siap..ingatkan nak buat apa…rupa2nya nak panjat dan amikkan kerongsang nak tolong passkansatu persatu untuk mama pakai…bila mama dah habis pakai…saje lah alihkan pandangan kat dia..sambil tenungan dia yg comel tuh..dia leh cakap cantikkk…alololo..dah besar anak mama nih…sweet je…
  • Time tidur malam lak..selalu aku yg dodoikan dia sambil cakap dododo…dododo..ikutlah kekadang aku tepuk aje..baru nih seperti selalu dia tidur tengah2 antara mama dan papa…mula2 tuh dia tepuk2 mama sambil nyanyi dododoi..dododoi…gila terharu weiii…pastu yg lawaknya dua2 tangan kiri kanan dia tepuk mama n papa sambil nyanyi dododoi..dododoi…lama gak lah..pastu kitorang kasi susu kat dia utk dia minum…korang imagine ye…botol kat mulut..dia masih nak tepuk mama dan papa…bila dia guna dua2 tangan, botol dia terjatuh ke bawah…banyak kali gak dia betulkan dan tepuk kembali…pastu korang tau apa dia buat…sangat x sangka…satu tangan dia pegang botol satu tangan ag dia tepuk mama dan papa berselang seli…tukar2 tangan lah dia pegang botol…comel sangat….<NI ENTRI GAYA DIA BUNYIKAN DODODOI TUH>
  • Sekarang dia dah seronok pergi sekolah…dari jauh Nampak aje building sekolah dia…kuat2 dia akan sebut…oyah…oyah…dah xcited..x de nangis2 cam dulu walaupun dah pernah kean gigit dua kali tau sepanjang aku anto ke taska nih…berbekas..sian dia…masa g amik lak…gelak2 dia lari dapatkan mama or papa..amik beg, amik kasut pakai sendiri…yg bestnya cikgu panggil dia budak mata…mula2 aku heran gak nape diorang panggil budak mata ye..x kan sebab bulu mata dia panjang kot…akhirnya aku dapat jawapan…time aku g amik itu hari tengah anak aku duduk untuk pakai kasut…cikgu dia cakap cenggini “Sara buat mata sara”..korang tau dia buat macam mana?kedut kening sambil kecikkan mata n usyar tepat kat cikgu..pastu dia pandang sipi sambil wat mata terkebil2 cam nak ngorat tuh…sara2…macam2 ye awak sekarang…
  • Terbaru aksi dia dengan gangnam stye..ish2 ingatkan orang dewasa je obsess ngan lagu nih..sekali anak aku pun sama daaaa….pandai lak tuh cuba nak sebut na gayakannnya…klu dengar dalam kete..terangkat2 kening, goyang2 badan dia sambil nak sebut style…hmmmm macam2 pe’el anak mama nih…<ENTRI BERKENAAN>
  • Pastu kalau nampak tudung dia akan pakai..then bentangkan sejadah..sambil mulut terkumat kamit..kononnya baca something then buat aksi rukuq, sujud bagai dan bangun balik...pastu last2 angkat tangan konon baca doa...comel aje mama nengok...<ENTRI BERKENAAN>
  • Satu lagi yg buat aku terharu…masa aku mandi ngan dia itu hari…saje lah selalu kan kita sabunkan si kecil kan time mandi…sebab kan sara nih cam dah boleh harap sekarang nih..saje lah try uji dia mintak dia sabunkan mama..sekali btol2 dia maik sabun…mula2 tangan mama dia sabun smpai lah seterusnya..macam mana mama buat kat dia macam tu lah dia ulang tayang…hmmm harap2 cenggini lah smpi besar ye sara…nanti mama dan papa dah tua jaga dan sayang mama n papa macam mana mama dan papa sayangkan sara ye…
Ni lah cerita kecomelan anak kecil aku yg dah nak jadi kakak dah nih...agak2 leh harap x nak jaga adik nanti...jadi kakak yg baik ye sayang...sekarang pun dah pandai...datang dekat mama dan sayang perut...konon sayang adik...ok kuar ti tengok cam ne ye awak layan adik awak....huhuhuhuhu

15 comments:

Mrs Lurve said...

owhh sweetnya sara, aunty yang pun tacing..sara jgn lupa tau, adik sara incoming sorg ag nti hehehehe

SumeSakan said...

Mrs Lurve : Hehe bestnya Sara daat 2 orang adik tahun depan..dari mama satu..sari auntie yang satu...hehehehe

mamavogue said...

Wah..Cumel nyer awak ni Sara :)
Nanti ade adik mesti dia pun bole tlg dodoikan, senang ati mama :)

SumeSakan said...

mamavogue : insyaallah...harap leh jadi kaka yg pandai jaga adik lah...hehehehe..jangan di dodoinya cam dia tepuk bear dia udah...mau benak di bautnya...hehehehe

Naz said...

Alhamdulillah..bagus didikan bagus la hasilnya

Kakzakie said...

Anak ibarat kain putih kalau kita didik baik insya-allah dia pun baik. Gaduh sikit-sikit dgn adik (bila dah ada adiklah) adalah juga tapi taklah panjang. kita kena kawal..

SumeSakan said...

Naz : tu la tuh...sekarang nih mmg banyak dia belajar dari kita...sebijik2 dia tiru...mmg kena jaga tingkah laku...kan?

SumeSakan said...

Kakzakie : tu lah sedangkan lidah lagi tergigit ye..cuba jadi yg terbaik..harap hasilnya pun terbaik...insyaallah...tapi klu allah nak kasi ujian kena lah terima n cuba perbaiki kan?

:: Mrs.Eady :: said...

kamu memang comel syg! :)

Hidayah said...

hahaha...betul sangat sweet dan mmg tacing... haii la... mmg betul budak sumer cute ngan comel.. tapi yg keletah cam sara nih yg menambat hati..
:)

Mrs Lurve said...

dtg jenguk sini...tgu entry baru huhuhu

aizu's life said...

cerdiknye bdk kck ni.. mmg touching bile bc sal dododo tu.. insyaallah, dia leh jg mama papa bile dh tua nnt :)

*sara nak dpt adek ke.. TAHNIAH!!!

Golden Rose said...

dah nama anak dara mmg tak lepas dr melaram

anitadiana said...

masam aje muka sara..kena marah ya dengan mama ne main bedak..comel aje sara ne mata bulat...

anitadiana said...

masam aje muka sara..kena marah ya dengan mama ne main bedak..comel aje sara ne mata bulat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...