Ok bertemu lagi kita kali nih
dalam resepi masak memasak…da lama aku x post pasai resepi masak2 aku nih….benornya
banyak aku nak share…Cuma x berkesemaptan nak post…kali ni aku amik pelung jap…
OK ni antara masakan yang aku
try n error…simple dan sedap kat tekak aku…klu korang nak test bleh lah…klung
klang klung kling da siap…ok jom tengok
Bahan-bahan
20 Ekor Udang Digaul dengan
garam dan kunyit
Sos cili (2 Sudu)
Air (Ikut citarasa nak pekat ke cair ke)
Bahan Tumis
2 Ulas bawang Putih
Sedikit bawang besar (Aku x
guna bawang merah)
1 inchi halia
Bahan Hiasan
Bawang Besar (Dipotong Bulat)
Cili Masak (dihiris)
Cara-Cara
1. Tumis bahan tumis sehingga
kekuningan
2. Masukkan udang yang telah
digaul dengna garam dan kunyit dan masak seketika.
3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan Sos cili
5. Rasa dan tambah garam kalau
garam yg dimasukkan tadi kurang mencukupi
6. Then, last sekali masukkan
lah bahan hiasan..gaul seketika dan bleh lah ttup api…(yg hiasan nih ikut lah
klu ada daun sup or pape korang nak tambah bleh je…sebabkan dalam stock x de..ni
jelah hasilnya…)
K, Selamat Mencuba bagi yang
nak try…
No comments:
Post a Comment