-->

Saturday, March 17, 2012

Campak Ke Chicken Pox (Cacar Air)?

Hari ni nak share skit beza dua kenyataan penyakit berjangkit nih...selama aku hidup kat dunia nih aku ingat dua benda alah ni sama...rupanya berbeza ek...ceritanya cenggini...sebabkan anak aku naik bintik2 satu badan baru2 ni (entry kat sini), aku pun bawak lah si kecek nih g klinik...bermulalah sesi perbualan aku dengan doktor kat situ?

Doktor : Ye, sakit apa?
Aku : Anak saya ada naik bintik2, just nak pastikan sama ada campak atau bukan..

Doktor pun checklah satu2...

Doktor : Ada kes ke?
aku agak tercengang nak jawab soalan nih...confuse doww ttiba dia tanya....rupanya mkasud dia kat tempat ngasuh Sara nih ada pape kes ker?
Aku : Klu campak x de lah...baru2 nih sakit kuku dan mulut ada lah...

Pastu dok tegur aku

Doktor : Makkkkkkk.....ni bukan campak ni chickenpox....

hahaha seyes mana lah aku tau...orang kampung kate...suma aku belasah panggil campak je...yg aku tau bezanya kecik n besau....pastu Doct pun xplen lah dekat aku...sebelum tuh nak tanya...korang tau ke bendanih berbeza?

Ok, untuk pengetahuan sesapa yg still x tau macam aku nih...Chicken Pox tuh klu yang besau2 isi air tuh...kiranya campak besar la nih aku panggil...kalau campak lak yg macam ruam means merah2 satu badan tp x berair...pengalaman aku dua2 jenis nih aku dah kena lah...yg paling tragis n ada parut sampai sekarang confirmlah chickenpox kan?susah tuh nak jaga..korang rasa caner?tu pun klu korang pun ada pengalaman sendiri la kan?hehehehe

Google Image : Campak
Google Image : Chicken Pox (Cacar air)

4 comments:

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

nice info (^___^)

IntaNBerliaN said...

ooo beza ke.. saya ingat ke campak or chicken pox tu sama je.. cuma beza bahasa omputeh n om melayu..hihihihiii

SumeSakan said...

hahahaha...sama lah kita....selama ni bedai je sume campak...rupanya ada beza...ekekeke..

Stefan Hall – FastChickenPoxCure said...

Great post. having a Chicken Pox is really annoying.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...