-->

Saturday, March 17, 2012

Anak aku ngidap Chicken Pox..

Masuk rini dah tiga hari anak aku ngidap chicken pox ni...bermula dengan hari pertama dalam 8 bintik, dan seterusnya hari ke-2 dalam 30 bintik n hari nih confirmlah dah tak terbilang....tapi rasanya x full satu badan ag....degil lak x nak kuar..hari2 dah mama nih kasi Qasara minum air kelapa....
Ok kat sini nak share skit base on pengalaman sendiri ngidap chicken pox, jaga anak chicken pox n pengalaman membe2 yg prihatin share ilmu mengenai chicken pox nih....biasalah ilmu dengan pengalaman x sama kan?bila dah hadapi cam nih..kena kat anak sendiri baru tau nak kelam kabut....

Perkara pertama nak buat bila kesan anak naik merah2 x kisah lah isi air ke tak :

1. Segeralah ke klinik buat pemeriksaan...kalau dah sah campak or chicken pox kita ke step seterusnya.
2. Macam kes aku sebelum detect campak, memang anak aku demam malam dan ada bintik satu...tp aku memang x kasi ubat...sebab mak & my Mil ada pesan..klu kasi ubat takut x kuar lak campak tuh...so, aku memang jelum je ngan air kasi suhu badan stable...Apa yang aku buat cari air kelapa kasi Qaisara minum...
Kenapa air kelapa : aku rasa ni ramai orang tahu kan?air kelapa nih untuk kes campak n chicken pox nih nak kasi dia keluar habis dan cepat..
3. Cari daun semambu...daun semambu nih bertujuan untuk merawat chicken pox nih...tujuan dia untuk mengurangkan kegatalan, kasi cepat surut dan kurangkan parut akibat bintik chicken pox tuh...Caranya sebagai mandian dan sapuan di sekitar badan...

Korang renyuk2 daun semambu nih dan rendam dengan air seketika sebelum kasi mandi
 Nak cerita skit...my Little qaisara geli geleman mandi air nih...hahahaha..ingat ape lah agaknya kan?terginjat2 dia mandi tau....kelakar lak rasa...huhuhuhu...Tapi nak kasi baik punya pasal pelan2 lah aku pujuk sampai dia sendiri bleh berendam dalam air nih...huhuhu

Ni rupa daun semambu ye kawan2....blend untuk amik air dia..P/S : jangan guna blend yang  sama korang mesin cili plak ek..kang x pasal2 kepanasan dek cili lak anak korang...ehehe


Ni lah caranya korang nak buat bedak semambu ye untuk di lumur....membe aku ada bg tips kalau nak senang guna je bedak  baby johnson yang biasa tuh...sebenarnya fungsi bedak nih just untuk nak lekatkan pati daun semambu tu je kat badan...Bedak ni  sapu lagi kerap lagi bagus..senang cakap...nampak bedak tuh dah ilang kat badan sapu je lah balik...kena rajin skit la ye...

P/S : Bagi sesiapa yang tinggal di area putrajaya nih...orang selalu cakap...dekat Warisan bleh kita dapatkan sumber daun mambu atau semambu nih...memang aku dah pergi risik lah...memang banyak pokok semambu di parking Warisan tuh...dan hasil jalan2 kami ada ag satu tempat tau korang leh dapat bg yang tinggal dekat2 presint 14 & 15 ni lah....dekat apartment presint 15..klu korang ada lalu kat roundbout besar yang nak pergi apartment presint 15 & ke presint 14 tuh...korang leh nampak dari roundabout tuh betul2 dekat tepi pagar blok apartment presint 15 yang tepi jalan tuh...hehehehe...nak mintak cam ne yang tu korang kena pk sendri la ye...hehehehe

4. Time tidur korang bleh la letakkan cebisan daun semambu tuh di bawah lapik tilam tempat orang yg kena chicken pox tu tidur...ni pun bertujuan untuk hilangkan kegatalan...ni adik ipar aku sendiri cakap tau...ada beza kalau tidur dengan daun semambu n idak....memang kurangkan derita kegatalan tuh...

5. Selain tuh pemakanan kena la jaga...contohnya yang gatal2 cam telur n yg bleh bawak kepada pernanahan tu x yah la amik kan...bukan apa pencegahan tu kan lebih baik dari mengubati...kita elak je lah..x lama pun kan?hehehehe...pastu satu ag kicap...memang time aku dulupu takut kot nak sentuh...takut parut jadi itam...hahahaha....

Ni jelah ilmu yg x seberapa dari aku untuk d share...klu korang ada petua korang sendiri leh lah kongsi kat sini...mungkin leh jadi panduan untuk sesapa yg tercari2 ilmu mengenai sakit nih....sharing is caring kate...huhuhuhuh

Sila abaikan gambar x terotate ni ye...degil lak dia x nak tegak...hehehe..ni lah pict sara d lumur ngan bedak daun semambu...hope anak mama cepat sembuh ye sayang...leh kita g jenjalan...huhuhuhu

8 comments:

Dieyna said...

info bagus ni.. persediaan sebab anak tak kena lagi campak

p/s : kena pusing kepala 360 darjah untuk tngok gmbar si kecik

SumeSakan said...

Dieyna : tu la kan kena bersedia...sebab sakit nih datang tanpa d undang...hehehe...

yg bab pusing kepaal 360 darjah tuh eercise d malam hari sblum tido...hehehehe...jangan marah ahhhh...huhuh

IntaNBerliaN said...

ooo macam ni ke... ok2.. next time blh try nih.. tp stakat nih alisha lum kena lglah... sian jugak bila tgk ank tergaru2 kan...

moga sara cpt sembuh n kembali cun..hihii

SumeSakan said...

thanks Mrs. IntanBelian...tu lah mmg ksian...tambah umur cam nih bkn tau lg nak ckp sakit ke ape ke kan?papepun ada pro n con nya kena waktu kcik nih...kan?

~aYu~ said...

si kakak pun tgh chicken pox ni.. baru je pun. nanti nak carik la daun semambu tu. xtau la kat sini nak carik kat mana..

SumeSakan said...

~AYU~ : siannya...skang musim kot ye...ramai sangat lak kena chicken pox nih....x pe pelan2 tanya org mesti ada tuh...hehehehehe

Mrs Lurve said...

wpun campak, sara tetap maintain comey mcm aunty ahaks...

ehh rambut sara kerinting ke?

SumeSakan said...

hmmm auntie baru muncul...sibuk aeh...

ahah rambut sara kerinting hujung...cam mama kecik2 jugak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...