-->

Friday, January 20, 2012

Tips Kalau Terkena Ayaq Panas or Bahan Panas

Google Image

Rini mai ja office ada sorang membe nih ngadu tangan dia kena ayaq panas...sian wei merah abis kat mana yg kena tuh....aku tanya lah boh apa kat tempat malang tuh...

"Just curah ngan ayaq paip banyak2 ja"

Kesian weiii....nak tolong sapu ubat pun kompom lah kat umah kan sume....so just bg cadangan bubuh ais la kan..Memandangkan kami geng perah susu nih ada lah yg bawak Ice Pack dari rumah...kompom lah sapa yg bawak Ice Pack tuh jd mangsa Ice Pack dia....Melekap lah Ice Pack tuh kat tangan dia sampai tengah hari...

So, memandangkan topic nih timbul rasanya nak share lah skit pengalaman aku since kat kampung dulu klu kena yaq panas or pape je lah yg berkaitan ngan bleh bawak kepada lecuran...Aku klu kena incident cenggini laju2 aku lari dapatkan salah satu pilihan kat bawah ni...kiranya mana dan la kan...

1 ) Sapu colgate kompomlah sampai putih melepak bahagian kena tuh sampai x nampak warna kulit sebenor.

2)  Lumuq Kicap kat tempat yg kena tuh....Klu kat muka sila sapukan kicap sampai x nampak muka...hahahaha(kompom lah aku x pernah buat..malu sehhh...jadi intan terpilih aku)..Tapi petua nih ramai gak selalu guna

3) Cepat2 basuh kat ayaq...kot2 boleh control tahap lecuran tuh...

4) Yang ni aku selalu guna....cepat sapu Allano Lotion (Amway nye barang)...seyes kalau terus sapu x de tinggal kesan parut...pengalaman aku kena ekzos moto kat betis lu....x de kesan k skang uols...nakal nih merempit ngan abang kat ban time kecik2 lu...ekekekeke

Korang ada tips lain x selain nih...setakat nih ni je lah pengalaman aku yg x seberapa nih.....

6 comments:

Rapunzel Cikilolo said...

yang penting jangan sampai gelembung. tu je :)

deardearyhaty.blogspot.com said...

good info dear..:)

~@mOi ~~ said...

ok! noted!

SumeSakan said...

Rapunzel Cikilolo : tu la tuh klu dah melembung susah kit la....sebab tuh awai2 kena trus sapu kan apa yg patut..

deardearyhaty : Thanks

IntaNBerliaN said...

biasa kalau kene air panas just cpt2 bawah air paip je.. xnak bagi melecur... tu pun doktor yg gtau..hihii

SumeSakan said...

IntanBerlian : Yup tu antara amalan saya gak klu terdesak...hehehehe...tp guna allano lotion mmg terbaik lah....hehehehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...