-->

Wednesday, November 16, 2011

Timing Belt vs Timing Chain

Google Image
Baru2 ni aku ada cakap ngan adik aku dalam phone…dia dok citer lah ke excitedannya nak datang Putrajaya ujung bulan nih…Korang jgn x tau kami nih klu nak jmpa memang xcited tahap gaban….ni antara perbualan kami :

My Sis : Kak nuun (ni nama manja aku kat kampung…hahaha)..x sabaqnya nak jumpa t..ayah dah suruh adik repair kereta suma dah nih…
Aku : Wah nak kena repair wat menatang apa ag? (sorry orang utara mmg cakap gaya gini…hehehehe)
My Sis : Kereta adik nak kena tukaq timing belt…dah nak cukup Kiliometer dah….(Adik aku guna kete Viva)
Aku : OOO…kami pun x pernah tukaq ag pun….
My Sis : Kak nuun ni nyanyuk ka apa..MYVI mana pakai timing belt…(berdesing kat telinga aku)
Aku : Laaa akak lupa daaaaaa (mau dak dari dulu ag adik aku dok bgtau aku pasai benda alah ni..hehehehe)

Tetiba rini aku pun sembang la dgn my hubyy pasai isu nih…

Aku : Paaa..Ijat dah xcited nak mai sini..nak tukaq timing belt keta dia segala…Keta Myvi x guna timing belt kan?
My Hubby : Gunalah…sama je lah cam keta lain..(hahahaha ada gak orang yg sama cam aku..)
Aku : Papa jangan nak malukan diri papa dengan kenyataan nih…srius Myvi x guna timing belt…tapi guna apa ek..?mama lupa
My Hubyy : Ohhhhh GUNA TALI PINGGANG LA KOT…
Aku : Erkkkkk (sekali ag aku kena)

So…moral of d story jom tanya En. Google…hehehehe


So, jawapannya Kereta Myvi guna Timing Chain OK...

Jom tengok Perbezaan Timing Belt & Timing Chain kat bawah nih :


Timing BeltTiming Chain
Mengunakan belt yg bergigi... timing belt byk digunakan pada engine pada msa kini,
timing belt blh putus apabila smpat jangka hayatnya, kebiasaannya timing belt akan diganti pada
100 000 km atau 80 000 km bergantung pada keadaan, dan keburukan timing belt ni ialah
blh reput dan blh melompat gigi pada puli cam shaft, dan menyebabkan valve akan bengkok
dan engine perlu dibuat top overhaull...
timing chain adalah jenis rantai di gunakan pada kenderaan lama dan heavyduty,
kebanyakan kenderaan yg menggunakan timing chain kuat dan tahan lasak,
timing chain susah putus dan tahan lama, engine yng menggunakan timing chain seperti nissan SR20det
toyota ke 10,20,70 dan toyota unser dan b'rapa j'nis knderaan lgi...
timing chain jarang di tukar, b'banding dgn timing belt....

4 comments:

Golden Rose said...

good info...sha pun baru tau

SumeSakan said...

sama lah kita...hehehehhe...lepas ni dah tau kalau orang tanya...hehehehe

Princess^of^Hemp said...

salam perkenalan ye..hehe...

*bru tau yang wujudnya timing chain..ehhe

SumeSakan said...

Princess^of^Hemp : thanks dear...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...