-->

Wednesday, November 2, 2011

Curry Kambing Kowwww


Rituh ada cakap nak up resepi nih kan?ok petang nih kurang bz skit dan lah nak ngarang2…hehehehe…yang ni memang suggest wajib korang try tau…srius sedap dan mnyengat(pekat gituh)….bayangkanlah aku sampai bawak kambing tau g umah my MIL aku semata2 nak belajar resepi nih…

Ok bahan2 seperti di bawah :
Kambing (Dalam 7 or 8 Ketul)
Rempah Kari Daging Adabi (3 Pack)
Cili Kisar (2 sudu)
Kerisik (2 sudu)
Garam

Note : Rempah dibancuh dengan air dan dicampur dengan cili kisar dan ketepikan

Bahan Tumis
Bawang Merah (4 Ulas)
Bawng Putih (3 ulas)
Halia (Setengah Inci)
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
Kulit Kayu Manis

Bahan Blend
Bawang Besar (1 biji)
Bawang Putih (4 ulas)
Halia (1 inci)

Nota : Perapkan kambing dengan bahan blend seketika

Yougurt (gantikan santan)- satukan susu dan limau
Susu Cair (Suku cawan)
Limau Nipis (1 biji)


Cara-Cara
1. Tumis Bahan tumis dan biarkan sehingga keperangan dan bau yang mengancam
2. Masukkan rempah yang telah dibancuh tadi dan biar sehingga pecah minyak
3. Masukkan kambing dan tutup periuk…biar sehingga daging empuk…(kalau air kurang tambahkan air k)
4. Masukkan Kerisik, Yougurt dan garam secukup rasa

Nota Kaki : Untuk hiasan ikut kreativiti sendiri la ek…yang ni macam biasa la pict dari umah mertua..so, x de hiasan bagai…kang pelik lak my MIL menantu dia dok tonggeng2 amik gambor…huhuhuhu

2 comments:

Mrs Lurve said...

wow..nmpk sedap. baru belajar mkn kmbing huhuhuhu..bermula dgn lamb chop baru, kambing style len belum try ag heheheheh nape ntah susah sgt nk mkn kambing nie huhuhuhu

SumeSakan said...

hehehehe nampak sedap..rasa pun sedap tau...x tipu...hehehehe...x pe belajar2 makan kambing...i suka tau...tambah2 part tulang tuh...fuhhh...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...