-->

Monday, November 19, 2012

Sara dah semakin beralih dari tempoh bersakit



Haishhh tahulah dah seminggu x update blog nih..ayat pun dah cam hapo lagi dah…sebenarnya since dua khamis lepas sara diserang cirit birit….sian dia kejap2 kuar..kejap2 kuar…sampai melimpah2 kuar dari pampers..nak plak minggu berkenaan schedule kitorang balik penang..memang menceceh2lah bahan buangan dia kat umah mak aku kat kampong…mula2 just datang cirit birit aje…tapi macam uols tau si kenet aku nih…klu sakit ke hape ker..keaktifan dia tetap sama..tetap mnyerlah mengalahkan anak adik aku yg sebaya ngan dia kat kampong tuh…orang meragaih (memanjat) dia pun nak jugak…orang naik moto dia pun nak jugak…tp bila datang cirit dia tuh baru lah dia datang sambil wat muka cakap..mama..mama..YAKKKKK…lepas dah basuh sambung balik aktif cam x de pape berlaku…

Sebabkan risaukan keadaan cirit dia yang semakin worse tuh…kami bawak dia g klinik…dapatlah ubat bagai…tp makan ubat pun still sama…sampai lah hari selasa lepas kami balik ke putrajaya…masa tuh badan dia dah start dedar2 gituh…mai ke malam..badan start panas…apa ag bila dah start demam + muntah kerisauan mula melanda…terus malam tuh gak kami bergegas bawak dia g Columbia hospital kat puchong…tapi cam biasa…disebabkan anakku ini semangat nya jenis kuat sakit ke hape ker susu memang dia x miss…so, walaupun cirit + muntah air dalam badan tetap xkurang…so, doc just kasi ubat dan kena ubat masuk bontot utk kawal suhu…

Balik umah, start malam tuh..tido dah start meracau…Mama…mama…papa..papa…rasanya selang 5 minit dia panggil…bila mama dah bersuara..mama ada ni sayang…dahh dia panggil papa lak..x pasal2 papa plak kena jengoi tunjuk muka..memang kesian lah tengok time tuh…ye lah sara nih mmg kuat budaknya..jarang nak tengok dia lembik time x sihat..so, bila keadaan dia cam nih…mama confirm lah x tahan…

Ni pepagi buta tunggu giliran utk jumpa Doc kat Columbia Asia Medical Center Puchong
Ni antara bekalan ubat Sara dari Hospital tuh...Bil melebihi RM150 uols...hahaha amik kawww

Dipendekkan cerita keadaan dia nih berlarutan dengan demam + cirit + batuk + selsema sampai lah jumaat lepas…dan bila mama g kerja, mama tinggalkan sara umah MIL. Sebabkan demam dahmasuk 5 hari..sabtunya tuh papa decide nak bawak sara g check darah..sebabkan sabtu klinik gov x bukak..kitorang terpaksalah ke klinik Maria…lepas dah check..result darah ok dan Doc suggest amik gas Nab kali nih sebab dada sara dah start bunyi bila bernafas n nafaspun laju ja…ahaks nil ah 1st time anak mama meraung dari awal sedut gas sampai habis…macam kena rasuk p nada..sian anak mama..gamaknya dah cemuih kot asyik bawak jumpa Doctot je kan?tp Alhamdulillah lepas amik gas tuh n antibiotic bagai dari klinik Maria nih keadaan anak mama dah beransur pulih..tinggal cirit je ckit ag…

Ni Pict Sara yang dah semakin ok skit...ahaks tiada senyuman di wajahnya (erkk memang susah senyumpun kan?)
Rini mama datang kerja pun tenang je…MIL bagitau berak sara dah ok…cepat sembuh ye nak..lepas nih mama lak nak kena check up…hehehehehe

OK, tempek gambaq buah tangan dari Auntie Amoi..Thanks sudi lawat Sara n bagi hadiah ag kat sara..Sayang auntie..nanti datang lagi ye...wekkkkk...ekekekekeke

15 comments:

Mrs Lurve said...

alahai..kesiannya sara..
cepatla sembuh spt asal balik..

Kakzakie said...

Biasa budak kakau cirit-birit akan susut tapi tengok Sara montel je pipi dia...

Kesian kakak tengok dia tidur.

Fifi Nadhrah said...

mama check up ape? hihi.. tak tahan wad pulak kan.. cian sara.. nampak lembik sangat.. ufairah dulu.. demam.. bawak g annur.. tak jalan terus g emercy tengah2 malam.. tak kebah jugak.. petang tu bawak lagi.. last2 check in wad 4 hari 3 malam..

Cik Muda said...

alalalalalallala...ciyan dye... tp pipi maintain tembam gitu... nak gigit ckit boleeeeee????

SumeSakan said...

Mrs Lurve : tu lah mama pun dah x sabar nak tengok gelagat sara sambil senyum kat mama sambil angkat2 kening...rindu sudah..

SumeSakan said...

Kakzakie : tu lah kakzakie..berat dia turun dalam 500g je...mungkin sebab dia still minum susu cam biasa kot..makan pun bedal aje dia...hehehehe

SumeSakan said...

Fifi Nadhrah : hahaha tu lah sara nih jenis kuat semangat...rasanya klu budak lain warded dah malam tuh...

mama dia checkup ngandung la x abis2 lagi x bersalin...kekekekeke..poyos..

SumeSakan said...

Cik Muda : boleh aihhh...nanti bawak g melawat office gigit na...hehehehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

alahai... siannya sara.. syafakillah untuk sara.. n tima kasih atas doa... moga berbahagia hingga ke syurga untuk kita semua.. amin~~~

izzah said...

alahai..siannye dia..melepek jer nmpak...memang musim xsihat sekarang ni..musim ujan...so mmg kna jaga ksihatan elok2..

SumeSakan said...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ : thanks dear..yup sama2 kita doakan kebahagian kenalan2 kita...hehehe

SumeSakan said...

izzah : itulah...klu dah start sakit berhari2 melaratnya..

Ros said...

Assalamualaikum,

Kesiannya Sara nih....
Semoga cepat sembuh ya sayang....

TiranaAduka said...

tirana aduka doakan smoga sara pulih seperti sedia kala.amin.

IntaNBerliaN said...

alahaiiii siannya sara... gambar2 ni buat rs sayu la plak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...