-->

Tuesday, November 27, 2012

Mengurut time pregnant..Bolehkah?



Salam uols, sesapa ada tertanya2dengan soalan nih, dan ada jawapan dan juga ada pengalaman…Macam2 aku dengar pendapat tentang mengurut time pregnant nih…bleh effect kandungan lah, bleh kasi pendarahan lah dan mungkin ada lagi yang kita x tahu….

Baru nih..masa chekup pregnancy yg ke-31 weeks…Doc ada nasihat aku…katanya kalau bleh jangan ngurut secara tradisional bagai tuh (maksudnya jumpa bidan bagai tu la kot)….then terjadilah perbualan macam nih..

Aku :  Erkkk saya selalu sakit belakang, sakit tulang pinggul n kejang kaki sume x leh urut ke?
Doctor : yang lain bleh…Cuma kalau bleh perut jangan urut..
Aku : Kenapa ye doc?
Doctor : Bukan apa takut salah urut bleh berlakunya tumpahan darah…
Aku : oooooo (panjang je ooo aku time tuh)

Tapi sebenarnya pengalaman aku pregnant kali nih memang dah banyak kali aku ngurut....Bukan sesedap rasa nak ngurut sesuka hati…sume sebab sakit belakang (bahagian rusuk kiri dan kanan), sakit tulang pinggul (x leh sesedap rasa landing kat tempat keras) dan kaki aku yg suka kejang malam…memang sampai x lena tidur d buatnya…mula2 takut2 gak nak amik orang ngurut nih..ye lah mana lah tahu terkena dengan orang yg buat2 pandai kang x pasal2 lain jadinya…

OK cerita amik urutan pertama dari Tukang Urut…

Dalam 2 bulan lepas agaknya, time aku nak bayar duit ngasuh Sara kat owner taska dia..teringan lah mulut antara aku dan owner tuh sembang pasai urut lepas bersalin…ye lah kat putrajaya nih manalah aku kenal sesapa tukang urut yg bertauliah…aku memang tahu akak tuh ada sijil ngurut sebab sebeblum nih dia pernah story ngan aku…klu bebudak yg dia jaga kat taska nih klu demam x kebah2 dia akan amik tindakan ngurut…sebab sesetengahnya di sebabkan demam urat…dan Alhamdulillah lepas dia ngurut demam tuh akan beransur pulih..siap tunjuklah sijil dia bagai…dan dia lak ex-nurse…lepas dah bersara, dia bukak taska dan secara sambilan belajar ngurut dengan lebih mendalam…padahal memang dok ngurut since dia muda ag…

Sembang punya sembang…pastu tersembul lah soalan dari mulut dia…”Ibu, nanti pantang kat mana?,klu perlukan perkhidmata ngurut lepas bersalin nanti leh lah cari dia”…owhh rupanya ngurut orang bersalin pun dia bleh…pastu termengadulah aku sakit bagai aku nih time preggy…pastu dia cakap dia leh urut time preggy n memang ramai dok amik dia ngurut…aku pun suarakanlah kerisauan aku ururt time pregnant nih…then dia yakinkan aku..xde mende…dia x kcu perutpun…Doctor sndiri pun ramai amik dia ngurut time preggy nih…just nak betulkan urat yg cekang dek tarik mengkarung (kejang) time malam…

Apa ag dengan semangat wajanya terus aku booking dia minggu tuh jugak…yeahhh memang terasa ringan uols lepas ngurut tuh…hilang kejang malam aku beberapa hari…tapi namapun pregnant..nak lari mana…lepas tuh datang balik..lepas tuh hubby lah jadi tukang urut aku…ye lah kalau setiap kali sakit..setiap kali nka panggil tak kopak duit…hahahahahaha…best gila bila diri d manjakan dengan urutan cenggituh…hehehehehe…so, lepas dari hari tuh..pantang sakit melampau je akanku cari tukang urut…hehehehehehe…walaupun sakitnya tetap berulang, sekurang2nya x de lah kita biar dia makin menggunung kan?kasi redha skit dengan urutan..pastu klu datang ag…kita kasilah obat ag…hehehehehe

Best akak nih…siap bagi tips nak senang bersalin bagai…ajar cara pernafasan yg betul time dah rasa contraction...persediaan sebelum bersalin dan macam2 ag lah…nanti kalau ada kelapangan aku cerita dekat next post ya…untuk pengetahun uols akak nih ada 14 anak tau…2 orang bersalin dalam kete…huhuhuhu…senang betul dia bersalin…tips dia hanya pernafasan yg betul…hehehehe..hope leh praktik kan kali nih…sebab sblum nih c-sec…hehehehe

Ok kepada sesapa yg tinggal area putrajaya dan perlukan khidmat ngurut akak nih..memang aku suggest lah…aku sediakan contact no. dia kat sini ye…

Kak Zaleha
017-3171615

Info : akak ni ada kasi tau…selalunya kes ibu ngandung yg hadapi sakit belakang yg truk nih sebab kelahiran anak sebelum tuh ada amik suntikan epidural…adakah aku disebabkan itu?hmmm…betul ke kawan2..?tapi seyes sakit belakang aku memang sangat dasyat kali nih…time anak 1st dulu x rasa pun cam ni….just alah muntah2 aje sampai 9 bulan….sakit belakang ke, sendi ke memang x rasa…yg ini je…

15 comments:

Mrs Lurve said...

pernah jgk dgr org kata xpe mengurut nie, mcm mengurut bila anak sonsang kan..tp kena cari bidan yg pandai la.. kat sini xtau nak cari tukang urut, sbb mak i kata ramai yg dh veteren sgt..urut pun xsedap

SumeSakan said...

ye ker...rituh i g makcik yg dok kat sungai dua tuh best aje(sedap lah dia ngurut..burk2 angin i kuar..hahaha)...murah pn murah....x macam kat sini...dia mmg bidan..ngurut lepas bersalin sume dia amik....

Mrs Lurve said...

mak cik yg dkt sg2 tue...rasanya mcm tau ja..yg rumah kayu tue ehh? makcik rokiah kah, pandai2 ja letak nama..lupa hehehehe..

SumeSakan said...

bukan dear...dia umah batu...klu dari umah kita dia sebelum pekan sg dua...lorong sebelah kanan sblum masjid....pastu masuk dalam ckit..umah dia dekat area bendang belakang tuh....

Mrs Lurve said...

owhh..silap la, xtau pun kat c2 ada tukang urut jgk..nti bolehla minta tlg abah i g cari2 tmpt..ari2 import dr permtang pauh..pun biasa ja..xsedap sgt pun

SumeSakan said...

Mrs Lurve : hahahaha suruh tanya ayah i aje...kawan ayah i tuh..hehehehe...makcik tuh siap ada jual jamu dia buat sndiri ag...i beli tp malas makan...dan makan berapa hari aje...malas btoli nih...ekekekeke

izan mama mia said...

ish..saya takut bab urut2 nih masa pregnant....

SumeSakan said...

izan mama mia : hehehe mula2 takut gak...tp main ngan sakit yg dah x tahan nih...cuba gak servey2...ekekekeke

Kakzakie said...

Kakak ini kisah betul tau. Masa kakak mengandungkan anak ke 2 dah nak bersalin kepala masih di atas. Doktor kata kalau tak berubah mungkin kena operation. Siang-malam-pagi-petang setiap kali solat doa kakak biarlah kepala baby tu turun. Tapi arwah MIL kakak bawa ke bidan. Adik kakak kan asst. doktor sampai marah-marah bila tahu kakak urut. Tapi miracle after 3 days jumpa bidan tu kepala dah kebawah. Dokotr pun hairan. Lat 3-4 hari juga kakak dah bersalin. Tak ada kompilasi sebab kakak jenis cepat bersalin. Tapi semuanya kehendak Allah juga kan..

SumeSakan said...

Kakzakie : yup stuju ngan kakzakie...sume kehendakNYA jugak..kita hanya berusaha...sepupu saya punya kes pun macam akak lah...lepas jumpa bidan n betulkan kedudukan..alhamdulillah leh lahirkan baby secara normal...since pregnant 7 bulan kot songsang...lebih kurang seminggu dua sebelum due dia g ngurut...then beralihh....alhamdulillah...

~aYu~ said...

ayu urut kat tempat lain selain dr perut.. tak berani..

izzah said...

Saya pn ngurut jgk dlu kt belakang n perut..tp berurut dgn yg btl2 sy kenal n bidan kampung..bidan tu siap tunjuk cmner ngurut yg xboleh n leh sebabkn keguguran..

SumeSakan said...

~ayu~ : samalah kita...ngurut tempat yg mendatangkan kesakitan...chewahhh

SumeSakan said...

izzah : owhh teringin gak nak tau..mengurut cam ne ek x bleh...

Fifi Nadhrah said...

bestnye ngurut.. sis.. kak zaleha ni ngurut kite g rumah die ke cemane? nak try ngurut dgn die pulak la.. hihi.. kekadang tukar2 tukang urut best jugak.. ubah angin.. sebelum ni suke ngurut dekat kak ina.. kat bandar teknologi kajang..

breast feeding ni.. kekadang sakit badan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...