-->

Friday, November 2, 2012

Checkup : Minum Air Gula (MGTT)

Ok Memula tuh aku nak share dulu antara sebab kenapa Ibu2 Ngandung nih kena minum air gula...dengar je kena minum air gula confirm Ieeeyeeeee rasa kat tengkuk tu kan?



Antara sebab kenapa ibu2 ngandung nih kena minum air gula:-
  • Boleh kata hampir kesemua ibu sedang hamil di sarankan ambil minuman bergula.
  • Sebab potensi ibu hamil di serang penyakit diabetes adalah tinggi walaupun pada awalnya mereka tidak pernah menghidap diabetes sebelum ini.
  • Apabila berat badan ibu hamil tersebut melebihi 80 kg ataupun berat badan naik secara mendadak.
  • Sejarah diri atau ahli keluarga yang mempunyai penyakit ini. Sama ada dari ibu atau bapa atau kedua-duanya sekali. Ataupun sejarah dari kehamilan yang sebelum ini.

Prosedur persediaan untuk minum air gula:-
  • Ibu diminta untuk berpuasa bermula dari pukul 10:00 malam sebelum pagi kejadian
  • Awal2 pagi kejadian seawal 8 pagi (ikut time appoinment lah kan), pengambilan darah pertama akan diambil sebelum minum air gula
  • Lepas dah amik darah, ibu akan dibekalkan dengan secawan air gula..pekat u...haaa yg ni yg ramai x suke nih...tp bg aku x lah teruk sangat rasa dia...time kat presint 9, aku dapat cam kordial yg pekat tuh..perisa grape lg u...so, x dak masalah kot utk aku habiskan...huhuhuh
  • Lepas 2 jam dari time minum air gula...kena ke makmal semula untuk pengambilan darah kali ke-2. Tu je lah...tapi kena ingat lah selagi belum selesai pengambilan darah kali ke-2 nih memang kita x leh amik makanan dan minuman selain air gula tadi je....ada paham..?hehehehe
Macam kes aku pulak untuk pregnancy yg pertama dulu aku memang x kena minum air gula...mungkin time tuh berat aku naik cantik je kot...Bermula sebelum pregnant 54kg, pastu start pregnant alah teruk drop smpi 49kg. Pastu barulah menapak naik berat slow2 sampai ke akhir pregnancy berat 59kg...So, x de kenaikan mendadak setiap bulan dan dalam masa yg sama x dak sejarah family yang kencing manis...time tuh seronok lah terlepas dari kena minum air gula kan?yeap yeap hoorray lah....

Ok mai pregnant anak second nih...lebih kurang sama jugak aku nyer turun naik berat badan tuh...cuma terlbih ckit naik time lepas raya tuh...Meh nak story sejarah berat badan pregnant kali nih...Ok bermula sebelum pregnant dengan berat badan 53.5 kg, lepas sebulan lebih pregnant dah start alah muntah pagi petang siang malam dan berat badan mula drop sampai ke 50 kg. Start raya..alah dan muntah2 dah abis, start pulak dengan symptoms batuk yg doctor dah rumuskan sebagai pembawakan budak sebab samapi sekarang x baik2..ops terlebih patah balik....lepas je raya makan lalu..ye lah seronok sebab makan dah x muntah..x de perit2 kat kerongkong ag dah..lepas tuh..apa ag check berat naik 2 kg/month selama 2 bulan...start pada tuh doc mintak pantau berat...padahal time tuh berat aku pregnant 5 bulan baru 55 kg kot...tp x pe lah dah nak pantau punya pasal aku pun kurangkanlah karbohidrat..lebihkan sayur2an dan protein dalam makanan...yeaapppp aku capai sebab lepas 5 bulan 2 minggu hanya leh naik 1 kg...tepat2 naik 1 kg...tp yg x bestnya doctor x nak guna result tuh...dia nak guna yg lepas2 jugak...aku terpaksa kena amik air gula for the next appoinment...now 28 weeks berat aku 57 kg. ringan ag kan?doc dah kecoh nak suruh minum air gula bagai..

Ok x pe aku pasrah..hari rabu lepas aku amik lah MGTT(Meal Glucose Tolerance Test) tuh dan seperti yg aku jangka memang normal..sebab aku tau aku lalu makan time lepas raya tuh...tp nak sedapkan hati aku ikut aje....Pastu masa nak scan baby...aku just mentioned kat doc bgtau kata sebelum nih aku ada wat 2D scan dekat AN Nur clinic dan result cakap aku nyer air ketuban banyak skit...erkkk macam mana tuh..dah banyak skit pulak ye...kiranya banyak lah dari paras normal...

Paras normal aku pun x tahu berapa..lupa tanya...cuma Doc ada bgaitau kalau melebihi paras 22 itu dah dikira banyak dan perlu pemantauan...time aku check dekat AN Nur tuh 21+.

Lepas aku dah story mory dekat doc klinik kesihatan nih, doc pun check lah sekali lagi utk scan kali nih...yeappp...memang banyak dan perlu refer ke sepital...dah melebihi paras 23+ uols...adoiii banyak lak baby i dalam perut ni kencing ye..chewahh pepandai je wat tafsiran sndiri...aku tanya gak doctor tuh..selalunya kenapa kan kes nih terjadi sbab pemakanan ke dan boleh ke kita control untuk ke paras normal balik kan?

Doc cakap : selalunya terjadi sendiri d sebabkan circulation baby dalam tuh...aku pn x ingat sangat dia terang tuh...tapi apa yg aku faham...in dengan out tuh x balance...lebih kurang maksud dia minum n buang tuh x balance lah..senang nak kasi paham kot...dan x de pape yg leh kawal kitaran nih...x kiralah dari segi pemakanan ke ape ker?

Aku tanya gak x leh ke tebuk dan sedut skit buang...doc gelak je kat aku...kompom dalam hati dia terdetik "Apalah sengal sangat budak nih ye"hahahaha...

So, dari keputusan nih terus lah doc kuarkan surat refer ke hospital untuk check pakar...

Ahah satu ag prob utk pregnan kali nih doc check n kasi tau kepala baby besar dari date 3 weeks...ni pun kena refer pakar gak...huhuhu..insyaallah kot tang kepala besar nih aku x risau sangat..sebab time sara dulu pun kes yg sama...besar 2 weeks dari minggu sepatutnya...ni leh d kata faktor keturunan kot...bak kata Papa..kepala cerdik...so, aku tenangkan diri n berdoa moga x de pape...Doa uols pun sangat diharapkan juga ye...

OK,cerita selebihnya tunggu next entry ya...hehehehehe

12 comments:

Mrs Lurve said...

time preggy sara dulu smpai 59kg je..wahh xlah berat sgt..i pun xbape fhm bab air kutuban tue...sbb apa lebih? kesan dr apa..kena baca berulang kali nie..

SumeSakan said...

Mrs Lurve : I dah tanya doc soalan tuh...Doc cakap dia terjadi dgn sndrinya (semula jadi)...disebabkan kitaran pemakanan baby dalam tu kot..tiada kawalan...nak control pn x leh...ada org cakap sebab mummy minum banyak..i x rasa tuh..sebab mmg kita kena minum banyak pn kan?hehehehehe

:: Mrs.Eady :: said...

tak pernah kene lagi..

Mrs Lurve said...

owhh...g2 ehh..nti i nak try tnya doc kat sini pulak..next app dgn pakar on 6 nov nie..apa pulak kata pakar dkt sini..boleh kita sharing2 kan..

SumeSakan said...

:: Mrs.Eady :: wah kira bertuah la tuh...saya plak kali nih p kena...sadis btol...hehehehe

Rapunzeel Cikilolo said...

semoga baik2 saje :)

SumeSakan said...

Rapunzeel Cikilolo : thanks dear...

MAY said...

oh..sy kene minum air gule jugak..tp bkn sbb brt naik mendadak..tp sbb preggy umuy 25 thn ke atas..sbb brt sy pun baru sekali je naik..before tu sume turun dan turun..hhehe...sptnye minum smlm..tp bos x bg cuti...so, mtk postpone next week la pulak...

SumeSakan said...

May : owhh cam tu pulak eh...lain klinik lain prosedurnya kot....x pe lah macam mana pun janji sume selamat dan berjalan lancar kan?

Golden Rose said...

sha pun pnah kena gak cos berat naik mendadak dari 45kg ke 70kg...tambah2 bile my father mmg ada diabetes...but alhamdulillah sha takde ape2

SumeSakan said...

Golden Rose : alhamdulillah...hope aini pun gituh lah...sume berjalan ngan lancar...hehehehe

IntaNBerliaN said...

nsb baik sy xkne minum time prgnant... org kata manis yg amat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...