-->

Friday, February 22, 2013

Tips : Tunku Ketika Berpantang ~ Untuk Apa Dan Apa Kesannya

Haaa jom kat sini kita share skit siapa ada info kenapa kena tungku dan cara tunku yang betul semasa berpantang...

Cara aku

Seperti yang mak aku dan MIL ajarkan bertunku untuk perut mesti dilakukan dgn cara berbaring dan kaki dirapatkan..mula dengan perut sambil menekan tunku di kawasan rahim untuk naikkan kembali peranakan...ini juga baik untuk melancarkan peredaran darah supaya darah2 yang beku dapat dicairkan dan keluar dengan mudah...so, aku selalunya bermula dengan perut..membawa ke bahagian pinggang dan sisi...kemudian kaki perlahan2 sampai lah kebawah...last sekali aku duduk dan letakkan bawah tapak kaki...

Ni cara aku sepanjang bertunku semasa berpantang sampailah aku pergi mengurut kali ke-2 dekat bidan kat kampung aku...ni aku nak kongsi baik punya tips mungkin leh jadi ikutan ataupun panduan ibu2 semasa dalam berpantang neh...

Tips dari bidan urut

Untuk pengetahuan uols..makcik yg ngurut aku neh dah umur 70 tahun tau...bukan umur yg aku nak cerita kat sini...sebabkan aku nengok dia still ligat dan duduk bangun macam orang x de pape je..aku pun mulalah menanya itu inih..

Seronok dia bercerita kat aku cara berpantang dengan btol buatkan dia sampai sekarang x pernah rasa sakit lutut tu macam mana...lenguh2 pun x pernah rasa...fuyooo dasat kan dah 70 tahun kot umur dia...yg best lagi perkataan syukur sentiasa kat mulut makcik neh...

Tips yang aku dapat dari dia :

Family makcik memang jaga makan...

@ Sebarang sayur tak amik time pantang dan lepas 3 bulan baru start makan...sawi aku makan..then dia cakap even sawipun dia x amik..sebab batang dia tetap sejuk..buahpun sama...

@ Kuih2 yang dilengat dan sejuk sume x amik..agar2 pun x leh makan taw..yang neh aku dah termakan time pantang rituh..mana taw tanya orang2 lama2 time kenduri rituh diorg cakap boleh..so,akupun bantai je lah...perkataan yg kuar dari mulut makcik tuh bila aku cerita kat dia.."hang nak mampuih"..dengan gaya terkjut tuh..nak wat cam ne dah berlakupun...alhamdulillah x de pape...

@ Cara bertunku..makcik neh siap cakap ag dia bukan jenis rajin bertunku...so, dia memang fokus bahagian penting je...bahagian peranakan dan bawah pelipat lutut..cara dia...tunku perut sampai tunku dah suam2 gituh..pastu luruskan kaki letak je bawah lutut tuh..yang ni lah rahsia yg buat dia x de rasa lenguh dan sakit lutut, kaki bagai...so, pada yg nak jaga kaki anda sila ikut tips neh..time x pantang pun bleh buat tau..

@ Sumber makanan yang masak dua kali pun x leh..cam laksa, mee, bihun..yang ni leh wat urat kita kembang dan senang masuk angin..terutama bahagian yang paling kita kena jaga tuh..sebelum neh aku tertanya kenapa laksa x leh makan..kuah pun x leh kekuah tuh yg bisanya lebih..sebab bunga kantan tuh yg buat bisa..aku x taw x besa rasa..tp mmg bleh buat bentan lah..klu berani cubalah..aku x de bran...

@ Untuk ikan lak yg bleh datangkan bisa, gatal tuh x yah la mkn...kang jenuh memulas perut dan menggaru pulak...tips dia ikan yg berduri mmg x leh makan...kalau yg jenis gatal..senang je..korang rasa sikit pagi..klu x de pape sambunglah makan petangnya..ni tips mak ayah aku..kikikikiki

Ok yang ni je ilmu berpantang yang aku ada setakat neh...klu korang ada tips dan ilmu leh la kita kongsi2 ye...untuk pengetahuan bersama..insyaallah

4 comments:

Mrs Lurve said...

bab tungku nie memg mls tau time pantang, sbb ngantuk yg amat. Nak2 pulak tungku batu yg berat tue, lagila malas. Tp bila berpantang dgn mak, bisala pukul 7pg bilik dh berasap..tp betul mak i pun ada ajar jgk letak tungku bwh pelipat lutut tu..tp kalo xamek syur mcm ne, mau sembelit nti huhuhuhu kalo i dulu mkn jgk sawi..pas2 daun mengkudu..pahit nak mam..

SumeSakan said...

Itulah..sama lah..i pn sayur sawi amik time pantang...huhu

izan mama mia said...

mkn sawi ngan apple masa dlm pantang...tapi akak mmg xbertungku langsung...tungku herba saja..yg batu tak sbb opret

athlea said...

thanks awek..kongsi ilmu..h.ehehe...
tips yang berguna untuk pregnant nanti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...