-->

Wednesday, February 27, 2013

Bila Hubby Dah Bersuara

"mama...apa kata kita hidup beserdahana"

Terkedu aku seketika....dalam hati tetdetik

"erk..selama neh kami hidup bermewah2 ke?"

Mama : apa maksud papa?nak sederhana?

Papa : Apa kata mama sendiri yang jaga anak2, jaga papa

Mama : Hmmmmm....mamapun sayang anak2 mama..klu bleh memang mama sendiri jugak yg nak jaga anak2..tapi bila memikirkan kehidupan sekarang x yakin plak rasa...takut x cukup...

Papa : kalau nak fikirkan cukup..banyak manapun x ckup mama...anak2 terjaga..kehidupan diredhai dah ckup bg papa...

Erkkkk terkedu dan sedih seketika...macam2 fikir..kalau bleh memang nak tengok sendiri anak2 membesar depan mata...tapi...ahhhh aku buntu...

Untuk pengetahuan uols..dah banyak kali my hubby suarakan pendapat neh..seingat aku since aku pregnant lagi..since doc detect masalah qhaliff...sebabkan risau situasi qhaliff gak hubby pernah bersuara kalau memudaratkan keadaan qhaliff kita redha lah kalau anak kedua kamipun terpaksa dilahirkan dgn kaedah c-zer...ya memang aku redha..macam manapun aku nak anak2 lahir dan hidup dengan sempurna...tapi allah lg mengetahui..kita hanya merancang..sehari sblum date nak c-zer yg dah doc tetapkan..sakit bersalin satang dan qhaliff dilahirkan normal

Korang tengoklah demi anak2, sume my hubby sanggup korbankan...skang aku buntu wat keputusan..sapa ada pengalaman or pendapat nak kongsi or nak kasi semangat di kala ini..silalah ye...chewahhh...sempat ag nak hiburkan hati...

Coretan tambahan : cerita2 pengasuh sekarangpn buat hubby lagi risau...yg paling dia risau kalau pengasuh geram and shaking baby tanpa rasa bersalah..

13 comments:

~aYu~ said...

faham perasaan tu. kalau cakap pasal duit ni mmg tak penah cukup. ayu pun penah rasa nak berhenti keje jaga anak2 tp biler pk kan balik tanggungan yg ada terpaksala lupakan kejap. hubby ayu pun tak penah cakap apa2. harap dapat buat keputusan terbaik.

Mama Vogue said...

Alahai bestnya kalau dapat jaga anak sendiri kat umah.. Saya tunggu je hubby cakap cenggitu..hihi. Kalau saya dah tentu setuju :)

Tapi terpulangla pd tuan punya badan. Keadaan masing2 berbeza, kan :)

SumeSakan said...

Ayu : thanks ayu...itulah mmg banyak pk...skarang mgkin ok..dihari mendtg x tahu lg...kan?

athlea said...

Awek...hubby aku pon dh bsuara byk kali dh..die pon kalo boleh nk aku jdi surirumah..tp aku takut gak mcm ang...takut tak ckup nk tampung kos hidup yg tinggii..
Xpa..ang cube wat solat istikharah k...ang cer plan kalo ang xkeje,ang buat something ke yg leh tlg ain...xpe..kalo niat kite ikhlas insyaallah Allah bantu kite k...mintak petunjuk dariNya..apepon aku doakan yg tbaik k utk ang awek...

SumeSakan said...

MV : itulah mmg seronok kan dpt tengok anak membesar dpan mata..itulahhh dlm dilema ag...nant sat smayang istiqarah...

Kakzakie said...

Kakak sedia maklum. SS nak tahu kakak guna maid berbelas tahun sehingga anak kakak boleh berdikari. Dari awal sebelum menikah kakak dah inform abang yg kalau nak jadikan kakak isteri mesti benarkan kakak bekerja sebab kakak org miskin dulu so nak balas jasa org tua - stop.

Ambil maid Indon mulakan dgn solat taubat/hajat/istikharah buat bukan sekali tapi tak terkira banyaknya. Bila ada maid jgn jadikan dia 100% maid - anggap macam saudara tapi tak boleh juga 100% kena ada gap supaya dia ada rasa hormat bukan takut. Berhenti kerja pada kakak adalah solution terakhir. Masa anak kecik memang kita rasa begitu. Kena ada kekuatan mental SS. Eh... panjang dah - sorry SS.

SumeSakan said...

Kakzakie : wah thanks kak zakie perkongsian ini...sdikir sebanyak leh wat SS berfikir dan lbih kiat...chewahhh

Mrs Lurve said...

Sbnrnya xtau nak komen apa, xpandai jgk bab2 nie..kalo ikut bab jg anak2 memg kita nak uruskan sendiri, lbh puas hati dan yakin anak2 membesar dpn mata. Tp di sudut yg lain pulak, kalo pd I mesti ingat pd mak abah yg dh byk susah pyh selama nie, sedikit sbyk mesti nak tlg diorg serba sikit. Tp..pd pendapat I, kalo btl u nak berhenti keje..cuba cari dulu keje @ bisness yg boleh u wat kat dari umah. Skrgnya u boleh ada duit sendiri dan xboringkan dkt umah. Mcm cth, I tau u kan pandai jahit baju..y not u g dulu kursus2 jahitan..nti bila dh berhenti keje, at least u bolehla amek tempahan baju. Bukan takat baju je, langsir pe seme. Wahhh mesti bestkan, Income pun ada, keje pun ada, anak2 pun depan mata je. Jd bos sendiri. Tp apa2 pun, berbincang dan watlah keputusan yg terbaik ok..

Mrs Lurve said...

rasa mcm ada komen entry nie, kenapa xkuar pun huhuhuhuhu

SumeSakan said...

X de lah dear....dlm inboxpn x de...ala dah la tertunggu2u nyer pendapat...chewahhh

SumeSakan said...

Hehehe termis rupanya...itulah dear tengah dok tinjau2 gak pluang yg ada...i mmg ada wat satu tp kecil2 ja skang neh...tengoklah t..still menikiokan lg....keputusan x wat g pn ni haaa...hihihihi..

Mrs Lurve said...

xpe, keputusan xleh wat terburu2..sbb nie utk jangka masa panjang. Kalo u ada bisnes, kasi taula pd i, mana tau kot2 boleh join venture hehehehe

SumeSakan said...

Mrs lurve : ye la sangat u nak join venture...hihihihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...