-->

Thursday, December 20, 2012

Dah start contractions...biar betul neh?

Google Image

Hari neh usia kandungan aku baru 35 weeks + 1 day....awal lagi neh...tapi beberapa hari neh memang aku selalu ngadu kat hubby..nape perut selalu ngeras neh...sakit belakang n rusuk x yah cakap lah..memang ngandung kali neh aku d uji dengan sakit cenggini...tidur malam memang x lena lah....

Sebabkan my hubby oustation minggu neh...aku mintak lah kat my boss untuk Work From Home...kiranya seminggu neh memang aku kerja dari umah lah...ditemani adik ipar aku yg memang tinggal ngan aku sebelum neh...ye lah takut aku nak sty sorang2...dah la anak aku neh asyik tunjuk merata cakap mama hantu...hadoiii iye2 je anak aku neh...mama terus kecut perut tp buat2 cool...tapi bukan kecut perut neh yg nak di cerita...tengah aku baik punya dok buat kerja hari neh...tetiba kerap pulak pengerasan perut tuh terjadi...naik risau lah aku...dah la x tahu cam ne rasa contractions tuh...ye lah sebelum neh x dan rasa dah kena belah...confuse lah aku...

Terus telefon my hubby...tanya pendapat...dia terus lah suruh aku g check klinik...kacau lah adik ipar aku mintak anto g klinik lak...sampai je terus lah aku story mory kat doc tuh...tp masa awal2 check tuh x de lak pengerasan berlaku...aku tanya lah keconfusan aku tuh...dan doc pun terang lah cam ne contractions tuh...dia mengeras dari atas sampai bawah...terjadi dalam 15 to 30 second. Owhhh ok...cam tu lah aku rasa....tp x kan kot doc saya baru 35 weeks nih...itu lah kekadang baby saja nak main2 kasi mama get ready...pastu ada lah lagi dia explain...selalunya klu betul2 dah nak bersalin dia akan jadi dalam 10 minit 3 kali...pastu sentiasa berulang..maksudnya regular lah jadi...cam kes aku neh kerap gak...tapi kekadang gap lama baru jadi pulak 2, 3 kali...

Pastu aku mintak doc scan kepala baby..saje nak mintak pendapat dia untuk deliver baby cam ne nanti..pastu hasil dari scan tuh..x de lah besaar sangat dia cakap kepala baby tuh..dalam seminggu lebih gituh je...tp apa2pun nanti kena discuss ngan doc yg selalu monitor case aku tuh...mungkin ada sebab lain atau risiko lain yg diorang suggest utk c-zer tuh...hmmmm ok tunggu lai 2 minggu lagi nanti macam mana....

Pastu tengah sembang2 tuh tetiba perut aku ngeras balik d susuli dengan sakit lakang...terus doc cakap aku yeahhh inilah contractions....ishh dah memang ada tanda2 neh...kamu continue kira pergerakan baby dan kalau continuously jadi macam yg saya cakap td jangan teragak2 terus g sepital...katanya kadang contractions neh datang tanpa ada tanda2 lain cam air ketuban ke darah ker?dia minta nak cek jalan...hahahaha aku x kasi....malu seh...x sedia ag...ekekeke...so, aku just cakap dia klu kerap saya terus pergi lah...

Ok, tu lah ceritanya...aku tanya gak risiko klu kuar time 35 weeks neh cukup bulan ker?dia cakap x pe sebab baby aku dah 2.5kg sekang...owhh ok sedap skit hati aku dengau...

Papepun aku harap baby neh sabor dulu ye dalam tuh..mama nak balik kampung dulu minggu neh...nak buat besday kakak n zikri sekali....hari nih ngan esok mama nak rest sebab dapat MC 2 hari...tp still dok online wat kerja ag neh...buat testing...habis baru bleh rest...

ok, chiowww...doakan sume baik2 ye...tatot plak tetiba...


16 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

fuh!

Nisah Idham said...

akak x pernah lagi rasa contractions.. tapi bile bawac cite awk ni, huhu akak pulak yg risau.
semoga awk selamat semuanya ye..

athlea said...

risau aku dengau awek..amboi dok ckp bahasa melake plak..hehehe...kang terkenan anak ang ngn org melake..ekekeke....

semoge selamat sumenye ye..patutla tgk ang tak online je..

MAY said...

oh..takutnye..sy da 30 weeks!

~aYu~ said...

xde apa tu.. just contraction biasa je.. tp, kalau dah rasa sakit kerap terus gi hospital tau.. take care!!

Rapunzeel Cikilolo said...

semoga akak sakan dipermudahkan urusan.

Mrs Lurve said...

siap sedia dear...nak balik kmpg mcm ne tue hehehehehe satg jadi baby dlm terowong pulak hehehehe

IntaNBerliaN said...

sy plak yg risau bacanya.. sy ms bersalinkan aqilah, mmg lgsung xready dr segi mental n fizikal.. masa 38 mggu, bgn tido terus ada darah.. saya duk baje bersalin 40 mggu mcm alisha...

take care tau

izan mama mia said...

akak dl 36 week dah selamat dah....ish jauh ker kg tuu..larat lg ker..kalau saya mau dok rmh jer..takut arr..sakit dalam perjalanan atas keta..haru

SumeSakan said...

May : insyaalah awak x de pape...jgn riso k...saya neh mcm2 lak preggy kali neh...

SumeSakan said...

RC : Thanks dear...

SumeSakan said...

Mrs Lurve : Hahaha...ayat sama cam I...x mo sebut dah kang x pasal2 termakbul plak...kikikiki...balik ttap nak blk kot...kita jmpa eh t...

SumeSakan said...

Izan mama mia : ye ker...hmmmm saya pn harap melepasilah 36 weeks...confident skit rasa kan?kmpg penang dear...insyaalah hari nih naluri mengatakn anak sabor lg kot...hihihi..nak sdapkn hati..hihi

izzah said...

xlama dah tu...get ready dgn sgala kemungkinan...dlm keta mmg kna prepare sgala bagai dh ni...kot2 terberanak nnti senang la dh siap smua...

aizu's life said...

bestnye.. xlame lg bby dpt tgk dunia :)
haishh.. dlm pada sakit tu, sempat gak prasaan malu tu muncul yek.. cam klaka lak.. hehehe...
smoga urusan melahirkan tu nnt dpermudahkn.. aminnnn

Fifi Nadhrah said...

tak lame lagi kot.. hihi.. fifi dulu czer.. tapi bukaan da 4 cm.. tgk graf macam sakit da bukak 9cm.. jadi kalau nak normal lepas ni tau kot rase contaction..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...