-->

Wednesday, December 5, 2012

Cerita Minggu Ini...Ketabahan diperlukan...

Sejak dua menjak nih fikiran aku kusut gak lah memikiokan keadaan baby dalam perut nih...macam2 lak masalah yg detect...jom flash back balik..

1. Bermula dari Air Ketuban banyak sampai 2 kali aku kena telan air gula konon nak detectkot2 aku ada diabetes time pregnant...tapi alhamdulillah dua2 ujian nih normal.

2. Kes kepala baby besar...sampai kena refer ke Hospital Putrajaya...lepastu Putrajaya lak refer g PPUM jumpa specialist for detail scan. Lepastu PPUM lak refer p Putrajaya balik untuk monitor kes kepala baby nih...yang ni mmg buat aku btol2 riso...hubby lah yg selalu tenangkan dan kuatkan semangat aku...yang kes nih aku nak cerita lebih pun aku x reti...yg aku paham dekat brain baby tuh ada ruang kiri kanan yg sepatutnya sizenya lebih kurang sama..tapi kes baby aku nih belah kiri lebih besar dari belah kanan...yang ni lah wat aku riso...Doc wat hipotesis ni mungkin d sebabkan dari virus infection atau d sebabkan kecacatan kromosom...nahhhhhhhh...sapa x riso dengar kan?termenangis aku kat situ gak...Berkali aku tanya doc ni d sebabkan pemakanan ke doc...best je doc kasi response...NASIB...dan mungkin virus infection dari ibu...Yg ni lah yg prof dari PPUM tuh refer aku balik ke Hospital Putrajaya utk test darah....aku down tau korang time nih...risau sesangat....tp pembantu prof tuh tenangkan aku..Insyaallah Puan x de pape...ni just hipotesis yg d buat je...Insyaallah x de pape..Yahh semanagt aku bertambah time tuh...tambah pulak hubby ku yg sentiasa cool dan bersuara...Mama ada tempat untuk ngadu untuk bergantung harap...Allah...

Ya, x putus2 aku berdoa...moga seperti checkup sebelum2 nih...satu2 masalah hilang selepas setiap satu chekup...dari klinik refer hospital kes air ketuban...specialist hosp putrajaya kasi result air ketuban ok...tapi mungkin baby ada kes yg baby jenis kepala besar isi air tuh...tapi kes selesai masa Prof PPUM check...tapi kesimpulan baru aku dapat...Terus lagi berdoa moga segalanya Normal...dannnn

Follow up seterusnya hari nih d Hospital Putrajaya...Alhamdulillah...result yg btul2 melegakan aku...ruang tuh dah semakin mengecil dan menghampiri size normal...syukur padamu ya allah...Doc dah set lagi satu appoinment untuk check sekali ag...Harap sume OK...korang doakan jugak ye...mungkin yg sblum nih..baby masih dalam proses perkembangan ag kan?Pastu doc ada cakap gak klu size kepala baby besar dia x leh kasi aku deliver normal...takut sangkut katanya...hehehehe nak wat cam ne kan?yg tu dah memang kes genetik...belah husband mmg jenis tengkorak kepala besau skit...x pe cerdik...hehehehehe

Ayat Hubby yg x semena2 yg mencuit hati aku masa dalam keta tadi...

Hubby : Sian mama kan?
Mama : terkebil2 sambil dalam hati ada tanda tanya....
Hubby : Ye lah dapat spesis cam Papa....kepala besar...

Erkkk..ingatkan apa tadi...hahahahaha...Papa...Papa..Mama sangat sayang papa tau...Papa x pernah biar mama tanggung apa2 sorang2..sentiasa d sisi Mama...Papa lah kekuatan Mama dalam harungi suma dugaan yg datang...So, Mama x kisah aih...hehehehe..tapi dalam x kisah tuh sempat ag melawak ngan hubby...nak tambah tips baru lah untuk cari calon suami..Make sure kepala size normal...Kakakakaka gelak sesama kami dalam kete....Bagi aku comel sangat ayat hubby aku nih...ekekeke

Last sekali, sekali ag harap kalian doakan sume berjalan lancar n insyaallah saya akan d kurniakan seorang baby yg comel dan sihat walafiat ye macam kakaknya jugak..Insyaallah....

8 comments:

Mrs Lurve said...

InsyaAllah dear, moga2 seme tue cuma skdr hipotesis doc jer, harap2 xde pe2 yg berlaku.. InsyaAllah..byk2kan berdoa kpd Allah, allah itu Maha mengasihani umatnya..kuatkan diri u, insyaAllah baby pun akan kuat mcm mamanya..

aizu's life said...

insyaallah x pe2.. smoga allah lindungi mama & baby sebaek2nya..
and kurniakan baby tu seelok2 kejadian..amin ya rabbal 'alamin...

Mama Vogue said...

Insya Allah takde ape2..
Semoga dipermudahkan segalanya :)

athlea said...

moge baby yg lahir akan sihat,sempuna sifatnye dan menjadi anak yang soleh.......
take care ye awek.....

Rapunzeel Cikilolo said...

ya allah? kepala besar??

semoga dipermudahkan nye...

SumeSakan said...

Thanks kepada yg mendoakan...moga urusan uols juga d permudahkan...

RC : hahaha apa awak pk tuh...saya pun takut gak neh....hehehehe

izzah said...

insyaAllah baby sihat dan cerdik...baca surah lukman byk2 dan doa sekali...doa ibu lagi makbul tau..=)

SumeSakan said...

izzah : Thanks dear...ya ibu memang xputus2 doa...sentiasa inginkan dan doakan yg terbaik utk anak2Nya...kan2?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...