-->

Tuesday, December 18, 2012

Check-up Rini Kat HPJ - Cooo Kasi Pendapat Skit

Ok rinih check-up seterusnya utk aku nyer pregnancy kat sepital putrajaya...esok genap usia kandungan aku 35 weeks..eh rasa cam cepat la pulak kan?x sabor lak rasa nak timang baby tecik neh...ok sabor..sabor..x lama dah...

Ok, check-up hari nih cam biasa, untuk monitor kes size kepala baby n prob yg aku mentioned sebelum neh dekat ENTRI neh...alhamdulillah keputusan hari neh agak melegakan aku...ruang di bahgian brain baby tuh x menunjukkan perkembangan yg negatif...size nyer x bertambah dan insyaallah x de pape...harapan dan doa seorang ibu....

Cuma sekarang nih, doc nak monitor size kepala baby sebab agak besar dari usia dalam kandungan...besar dalam 2 weeks kot...yg ni insyaallah x merisaukan aku dari segi kesihatan baby...seperti yg aku mentioned sebelum neh, nak wat cam ne dah memang baka gitu kan?mana nak tumpahnya kuah klu x ke nasi...cuma sedikit risau time proses kelahiran lah...

Doc ada tanya ada x discuss dengan husband sebelum neh, utk deliver baby cara normal ke operation...memang aku harap normal lah kan?aku pun klu bleh nak jugak rasa nikmat bersalinkan normal tuh....walaupun ada sedikit kerisauan...tapi apa2pun keputusan akan d buat pada next appoinment 8/1 nanti (besday Sara neh)....time ni lah akan d beri kata putus either aku leh bersalinkan baby dalam peyut nih normal or operation...antara alasan yg doc kasi :

1. Sebab kepala baby besar...takut x lepas...
2. Risiko dekat aku..sebab jarak kandungan x sampai 2 tahun...sebab sebelum neh aku lahirkan sara dengan cara S-sec gak...takut parut lama still x kuat then bleh pecah(betulkah istilah aku guna neh).

So, apa2pun doc cakap keputusan kat tangan aku...klu aku pilih operation 38 weeks diorang akan schedule untuk kuarkan baby...wahh maksudnya x jauh lah dengan date kakaknya...8/1/2011 kakak lahir...9/1/2013 adik cukup 38 weeks dalam perut..agak menarik...tapi klu bleh try normal dulu lah...hehehehe...

Doc pun suggest jugak..kita try normal dulu, then klu still x boleh baru kita operate..ni klu u plan mmg nak anak lebih dari 4 lah...sebab klu terus c-sec kali neh bleh 4 orang anak aje...hmmm aku pun pikio macam neh jugak...tp tu lah klu lah x lepas..ngerinyaaa...atas bawah sakit tuh...mau derita tempoh berpantang aku...heheehhehe..

Korang ada pengalaman cam aku tak?coooo share skit....

cerita tambahan : MIL aku pun masa lahirkan my husband gini lah yg dia kena...kes kepala besar...bayangkan anak pertama..pastu kepala plak besar...MIL siap cerita sebabkan x lepas...doc terpaksa gunting sampai vontot...adoiiii ngeri cek dengaq weiii...2 minggu nak dduk susah nak 'OK OK' pun susah...aiyaaaaa....

9 comments:

Mama Vogue said...

Huuii.. Takde pengalaman bersalin normal @ pun baby kepala besaq..hihi.
Cuma mamavogue doakan walau ape keputusan yg di ambil, mama dan baby sihat2 & baik2 saje ;-) Insya Allah dipermudahkan..

SumeSakan said...

Mama Vogue : thanks mama vougue...itulah yg selalu d doakan moga segalanya d permudahkan....

Mrs Lurve said...

xtau jgk nak bg pendapat...cuma harap u dan hubby dpt wat keputusan yg baik, insyaAllah segalanya akan dipermudahkan

Kakzakie said...

Kakak doakan moga dipermudahkan SS. Kalau boleh memanglah nak normal tapi kalau dah tak boleh apakan daya. Kakak tak ada pengalaman SS sebab kakak semua lahirkan anak secara normal.

Fifi Nadhrah said...

yeay.. da nak besalin la.. syoknye dapat baby adik.. nak jugak.. tapi fifi pon czer anak sulung.. hihi..

takde pengalaman.. tapikan.. kawan baik fifi memule potong bawah.. lepas tu czer.. derite jugak la.. siap rahim terkoyak lagi mase nak tarik baby keluar kat atas.. sebab da terkeluar sikit kat bawahkan.. (paham tak?) tapi die kate.. jahit kat bawah.. 2 hari da hilang sakit.. yg czer tu yang lame..

SumeSakan said...

Fifi : yup2 dapat bayangkan...tu yg takut tuh...takut kat bawah x lepas dah koyak..then kena plak c-zer...x ke naya dua2 kena kan?hmmmm tp itulah klu bleh nak try normal dulu...tp bila pk kan situasi cam nih cam ngeri lak...aiyaaaaa..

Thanks fifi..

etuza said...

semoga selamat melahirkan baby sihat..done follow blog awak...

SumeSakan said...

etuza : thanks dear...

IntaNBerliaN said...

saya xda plak pengalaman camni.. tp seriau plak bunyinya kalau ats bawah sakit.. adehhhh... dan2 terbayang2 sakit kene jahit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...