-->

Thursday, January 31, 2013

Tips : Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Bersalin

Tengah aku baik punya dok layan si qhaliff bagi nenen...sekali MIL bawak cawan isi air kuning semacam....memang tahulah air kunyit sebab tadi masa buat lawatan ke dapur nampak MIL dok bersihkan 3, 4 ketul kunyit masuk dalam blender..ingat MIL nak masak pe...

sekali MIL bersuara :
Nah minum sambil lemparkan senyuman baik punya..hehe

dalam hati sempat ag terdetik...aiyaaaa apa rasa neh air kunyit...x mnum ag dah kembang rasa tekak..kuning2 masuk dalam tekak....hmmmm lama gak lah air tuh dok atas meja sebelah aku duduk tuh sambil dok imagine nak minum cam na neh...

Sekali MIL aku pun bawak satu cawan ag mai minum sebelah aku..apa lagi mulalah sesi nak korek rahsia

Menantu : Mak, air neh untuk apa ?
Mak : Owhhh..ni bagus untuk nak pulih luka dalaman neh..tapi elok amik time 20 hari ke atas...tp nak jadikan amalan pn bagus neh ( gulp..gulp habis MIL minum yg ada kat tangan dia)

Akupun sambil telan air liur amik cawan tuh n minum lah sampai abis...erkkk x de lah teruk sangat rasanya..yg pliknya ada rasa manis2...

Menantu : Nape ada rasa manis mak..?

Rupanya resepi dia kunyit hidup di blend dan dicampur dengan sedikit madu...

Owhh dapat satu ag petua dari MIL..

11 comments:

MAY said...

huuu..cant imagine!pantang umh mil ke

Mrs Lurve said...

ag satu amalkan minum air manjakani..memg bagus!

SumeSakan said...

Mrs lurve : air rebusan manjakni dan campuran apa ag tuh mmg dah jd amaln MIL I since dia muda ag..sblum pregnant mmg selalu lah dia jamu I...dia amik lepas period katanya utk kecutkan rahim kan?

Nisah Idham said...

Manjakani tu, pahit kan .. hehehe (dah nama pun ubat kan??) :p

Mama Vogue said...

MIL pun minum sekali ke? Baik nyer dia nak pujuk menantu dia minum :)

Rapunzeel Cikilolo said...

muntah!!

Fifi Nadhrah said...

penah dengar.. ade cakap ubat awet mude.. tapi takut nak try.. hihi..

Fifi Nadhrah said...

datang tengok baby..

SumeSakan said...

May : yup dear pantang umal mil dekat 2 minggu je..asyik ulang alik penang je...hihihihi

SumeSakan said...

Nisah Idham : tu lah pahit...tapi ubat punya pasal telan jugak..hihihi

SumeSakan said...

Mama vogue : hahaha tu la pasal..kasi semangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...