-->

Friday, January 18, 2013

Masuk Kuar Masuk Kuar Je Kerjanya

Ni je lah rutin aku d awal tahun baru neh...asyik kuar masuk sepital...bermula dari sebelum bersalin kena admit sepital putrajaya...sampailah selamat bersalin br boleh kuar...yg ni total day dah 9 hari...elok dah kuar punya lah lega x tau nak cakap..

Cukup hari ke-5...iaitu hari jumaat minggu lpas...baru bertolak balik penang...konon nak tunggu bg ok skit baru nak jalan jauh...pepagi kami dah bertolak balik penang..sampai je penang petang tuh trus daftar kat klinik desa permatang buloh utk nurse mai check dlm pantang neh...

Elok je daftar trus dia mintak nak check ibu n anak sekali..check mak kalu paham2 ajelah kan...check tang mana...lepas diorg tengok baby qhaliff trus diorang mintak check kat KK...sebab kuning nampak macam banyak...adoi rumah pn x sampai lagi dah kena pi KK lak...

Teruslah bawak qhaliff ke KK...lepas daftar terus g makmal amik darah kat kaki....fuhhh agak tinggi gak lah..bacaan 253 petang tuh...jumpa doc..doc cakap sok kena check sekali lagi..klu bacaan lebih dari 280 kena admit sepital...doc pun kasilah tips bg susu lebih kerap lah...pasang sume lampu lah..tidur dlm terang lah..ok sume aku buat dengan harapan x nak kasi kuning qhaliff naik ag...

Soknya...hari sabtu adik aku dan hubby bawak qhaliff ke KK untuk checkup...aku ngurut kat umah..siap plan nak cukur kepala baby esoknya sebab baby dah 7 hari..baik punya tengah ngurut diorg balik bawak berita gembira..wekkkkk....qhaliff kena bawak g sepital tengah hari tuh jugak..sebab bacaan kuning dia 315 uols...hamikk tinggi tuh...huaaaa dalam hati aku.sepital ag..baru sampai kampung semalam....

Terus lah aku bawak g sepital...amik darah lagi..kali ni amik kat tangan lak...sebabkan keputusan lambat kuar..diorg hantar masuk ward dulu...ok lah aku pn check in lah..lepas 2 jam mici mai baca result...dapat bacaan 250...OMG...abis yg pagi td KK kasi result tinggi tu camne...dia leh jawab mungkin reading tuh salah...cittt x pasal2 aku kena dok sepital pasai readig tinggi tuh...tima kasih la wahai mici KK yang bg aku bacaan yg best tuh...sebabkan dah masuk mmg diorg tahan lah tengok sok cam ne kan?

Haaa malam 1st aku kat situh mmg mencabar weii...dah la x pasal2 masuk sepital kan..yg lg x pasal2nya...malam tuh aku dapat hadiah baik punya....kami dok 4 orang satu ruang tuh...baby katil sebelah ngan qhaliff asyik nangis je malam tuh...smpi mummy berdua neh x dapat tidur...sampai luka bawah aku injured balik lah malam tuh...memang letih giler lah...time aku nak lelap mata ttiba trasa badan berat je...demmmm kena tindih...dalam kesamaran tuh terdengar bunyi cam orang reramai..bunyi cam situasi doc laki dok bagi keerangan kat nurse reramai gitu lah...bunyi tuh cam dekat je ngan aku..yg lagi bestnya terasa cam kaki aku terangkat perlahan2...mmg rasa kaku je..apapun x bleh gerak...5, 6 kali gak lah aku try baca ayat kursi baru lidah aku dapat gerak dan perlahan2 tangan dan kaki aku dapat gerak tau...bila dah lepas je trus aku baca ayat kursi berulang kali...pastu pasang surah yasin dekat phone neh...yg bestnya elok surah yasin aku habis d mainkan..katil sebelah aku lak pasang lg kuat..pengalaman dia malam tuh aku x tau...x berani nak tnya..takut yg lain pn takut jgak...

Besoknya lepas check bacaan naik plak skit dari 250 ke 258..hamekk dgn harapan menggunung bleh balik hari tuh x dapat kena tahan sehari ag..adoyaiii sadis je rasa....dari kena satu lampu..depa tambah lak lagi satu..sian qhaliff naik kering dan melupas kulit dia..sedih tau!!!!

Qhaliff dalam bekas neh..orang panggil apa ek..?

bermula ngan satu lampu masa 1st day masuk

yg ni yg buat aku sedih..bila kena jemur bawah 2 lampu sekaligus...naik kering kulit taw..

Hari isnin neh best sangat..bacaan trun ke 163...yeahhhh bleh balik..hope makin trun dan cepat baik ye anak mama

15 comments:

Mrs Lurve said...

dlm inkubator syg....yg masa 2 lampu tue kesian tgk, mesti dia pun xselesa, hospital kepala bataskah itu? seramnya...

Mama Vogue said...

Alhamdulillah selamat dah :)
Tpt tido baby mase kat hosp tu biase acik nurse pgil baby crib..hihi.

Memang sian tgk baby kena jemur camtu. Moga cepat turun kuning nyer..

Nina K's Luviee said...

wahh paham sgt cmner masa baby kena kuning...letih siot kan....tp lepas jer baik fuhhh lega rasanya....slmt kembali ke dunia blogging

SumeSakan said...

Ahah dear...hospital kepala batas....anak sedara i nyer kes lg seram tau...

SumeSakan said...

MV : thanks dear..hope cam tu gak..smalam check naik blk plak...

SumeSakan said...

Nina : ahah dah lm kita x bermesra kat sini kan?hihi...yup sgt ltih..smpi injured..nak ddukpn kena lapik tebal2 gituh

Mrs Lurve said...

anak sedara u kenapa lak? i xpernah dg rag sblm nie kes mcm tue dkt sana?

SumeSakan said...

Mrs lurve : anak sedara i nyer kes...dia xcident..efect kepala skit..mula2 kena tahan hospital penang..lama gak..agak dah stable diorg mintak transfer ke KB...lepas brapa hari kat situh...mula2 ok..mai hari keberapa entah dia demam pastu dok meracau..smpi abang ipaq i p pagaq dia...ada benda dok kcu..bila dah ok..dia citer ada suara org dok hasut dia suruh terjun kot tingkap sepital tuh...

Mama Vogue said...

Dear.. Bg susu ibu banyak2 ok. Ibu pun kena amik makanan yg berkhasiat supaya baby cepat turun kuning.. :)

SumeSakan said...

MV : yup mmg pulun bg...2 jam sekali kjut dia kasi susu..tu lah mama terpaksa berkorban...sebarang jamu x amik ag...kopi, milo yg panas2 sume x amik ag..klu tringinpn rasa2 je....

suhaina laui. said...

tahniah..semoga bby cepat sihat..slmt berpantang ;)

Nisah Idham said...

aduhai.. kesiannya kat qhaliff.. part tgk die bwh lamou mmg sedey.. sian baby..

>> ermm.. ni yg malas lepak hospital2 lame2 sebab kena tindih punye pasal. dah la berat. nak bergerak seinci pun x boleh...

Mrs Lurve said...

ehh..smpai mcm tue sekali, terus meremang bulu roma nie..seramnya..

~aYu~ said...

mmg sedih kalau anak kena masuk inkubator camtu. ayu alhamdulillah dua-dua anak takde la teruk kuningnya.. mmg risau sgt..

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah semuenye selamatkan..

tahniah sis!~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...