-->

Saturday, January 12, 2013

Sambungan ~ Cerita @ SEPITAL PUTRAJAYA

Salam uols...

Memperkenalkan anak teruna pertama Nurulaini & abdul ain


setelah penat berperang dalam labour room hampir 9 jam...tepat jam 9:07 pm maka lahirlah seorang baby boy dengan berat 3.35kg bertempat di hospital putrajaya...

Tudiaaa setelah 8 hari mama kena tahan kat sepital baru anak mama ni kuar jenguk dunia...

mesti tertanya nape lama sangat aku kena tahan kan?soalan ni jugaklah doc tanya hari2..ye lah doc lain2 kan...nak wat cam na specialist yg decide...nak tau nape..?baca blk lah di ENTRI neh...ayat yg selalu aku dengaq dari doc n mici2 kat situh stp kali jmpa shift depa..."laaa ada ag ka..x meletup ag?"...nak wat cam na dah specialist tuh nak aku berkampung kat situ...hihihihihi...

Ok macam biasa hari2 aku kat sepital tuh selain mkn tidoq...sakit aku lah yg dtg on off tuh...kerja doc stiap kali contraction truk..terpaksalah aku merelakan diri check degupan jantung baby n check kekerapan contraction dengan alat yg boh kat prut tuh(CTG x silap aku depa panggil)..lepas wat CTG, kena check VE lak..yg ni plg aku rimas sekali..tau kan VE tuh cek jalan bawah tuh...nak kena mengangkang satu hal..sakitpn satu hal..nak2 plak klu kena kat doc laki plak...tp tu lah kputusan sadis sokmo..1CM tu lah dr 1st masuk...

Sampailah specialist pompuan neh check kes aku n dialah yg decide aku x leh blk smpi bersalin..kenapa?
1. Sebab prevoiusnya parut lahirkan sara masih baru..
2. Sebab anak aku kan ada kes yg aku cita sblum neh tuh...pasai brain tuh
3. Doc scan kepala baby i besar than date..so, dia takutlah klu btol time aku nak bersalin kepala x dapat turun dan leh sebabkan baby lemas...

Haaa sebab neh lah aku kena stay kat sepital oomangaiii lama benor...dan masa checkup ngan specialist tuh..dia dah siap decide kasi aku pluang utk try normal before 8/1/2013...sebab date neh dia plan utk lahirkan bby secara czer...hmmm debor aku dengar...klu korang nak tau date neh adalah besday SARA..Bestkan bunyi...leh sambut besday sama..dalam suka ada kerisauan yg memuncak..ye lah terbyg kesusahan nak jg selepas czer tuh...lg satu kputusan best dia..jgn buat VE kat patient neh selagi contraction dia x regular...klu regular dan proceed utk labour br check..best lah x yah mengangkang ag..yg bestnya depan2 aku dia sound doc2 dia..."kita kena jg lah jg sensitiviti pesakit neh..neh skit2 uols nak buat VE...klu wife uols dok kena kcu selalu cam tuh cam ne uols rasa..hahaha lawak2 diam aje diorg...doc gak sound kes aku x leh induce takut leh efect luka lama tuh..mungkin leh pecah la kot..sebab dr rekod ada doc yg plan nak wat induce kat aku...huhu

Ok, nak d jadikan cerita malam ketujuh aku stay kat sepital..seingat aku selepas maghrib kot...aku dengau bacaan surah maryam n yasin dari youtube..pastu aku amik sebotol air zam zam yg aku bawak dr kampung(adalah abang ipaq aku doa2 skit kat ayaq tuh)...bersungguh2 aku doa time tuh..."ya allah ya tuhanku, bagi lah pluang aku merasai kenikmatan bersalin secara normal seperti ibu2 lain merasainya & bla bla bla"..ngalir gak lah air mata aku time tuh...skit2 aku minum smpi habis sebotol...dengan harapan menggunung tau...

Nak d jdikan cerita lak mlm tuh AJL...teman sebilik aku ajak g tengok AJL kat bilik tibi...p lah wlupun dah sekerat jln time tuh....yg bestnya lepas je AWIRA buat persembahan aku dah rasa semacam...asal contraction aku makin sakit neh...pastu rasa cam nak terkentut nak terberak sume ada...cepat2 lah aku lari g toilet..upss tentut ja ckit..berak x de...macam tu lah berulang smpi kul 3 pagi..mmg aku x leh tidur langsung...aku ngadu kat nurse...siap ckp tuh sakit prut angin kot sebab hr ni makan kobis...pastu bg lah nurse tuh ubat angin kat aku...tp sakit mkin menjadi2...setelah nurse timing contraction..yeappp now is 3 in ten minute...terus dia inform doc..yg x bestnya...jalan still 1 cm...sampai ke pukul 9 pg aku dok ulang p toilet tau...sampi nurse pasang blk alat CTG tuh...yeahh sakit mkin aktif..now 4 in 10 minutes...kat mulut aku asyik ngadu cakap rasa x selesa neh...cam kucing nak beranak dah nek..tergelak nurse tuh kat aku...

Lepas doc review bacaan graph aku..terus dia panggil utk check klu jalan x progress gak sebab baby dah enggage terpaksa aku jalani emergency czer dlm jangkamasa terdkat tuh...owhh takutnya time tuh....sekali check2 jalan dah bukak 3 cm...dalam hati time tuh syukur sangat...terus doc masukkan ubat berak...lepas je pojek trus inform hubby suruh standby...

Lepas tuh doc panggil ag..check2 jalan dah 4 cm...trus doc pecahkan air ketuban..elok doc bg aku naik kusi roda nak tolak ke labour room..my hubby sampai...yeahhh rempitlah nurse tuh tolak aku ke labour room..lawak toi mici tuh..ingatkn ambulance je laju..tolak kusi roda pn dia bunyi siren gak...

Maka bermulalah sesi menahan sakit, tunggu jalan buka, merengek bagai dekat labour room tuh....doc tanya gak nak amik dak epidural yg cucuk kat lakang tuh..pikirkan sakit mmg aku nak amik...dah decide pn nak amik tau..sekali ada sorang nurse nih dok kasi semangat kat aku...ibu kuat kan?kuatkn semangat...anak ada prob kepala tu kan better x yah amik pn x pa...saya yakin ibu kuat...yeahh berbekalkn semangat tuh dan dari hubby kat sebelah aku x amik...aku cuba sedaya upaya utk kuarkn baby ku ituh...tp setelah 9 jam bertarung aku masih x mampu wlupun kepala baby dah jengoi..terpaksa lahirkan baby dengan bantuan vacuum sebab baby distress...maafkan mama ye syg..srius mama hanya fikir condition kepala awak je..tp mama tetap x mampu...sampi rini kkadang rasa bersalah...

Tp alhamdulillah ujian baby sume normal..mama syukur sangat...sebelum neh jangkaan mcm2...lg x kuar seyes mama risau sgt..tp buat2 cool...

jom layan pic qhaliff




ni membe ckp macam kuih ketayap..lawak..lawak...


yg ni aksi kakak yg x dak prasaan jmpa adik...wat dono je...ye lah lpas 5 hr adk kuar br dpt jmpa adk..Kat sepital bdak2 bwah 12 tahun x leh lawat...nenek lak ngasuh x dpt la nak bawak sara time hr biasa jmpa...sedih kan?

9 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

tahniah akak sakan...

jaga diri baik-baik dan selamat berpantang ya.

MAY said...

Wah.sy plk neves...

SumeSakan said...

RC : thanks dear...

SumeSakan said...

May : jgn neves2...insyaallah doa bbanyak moga sgalanya d permudahkn....

Mrs Lurve said...

Qhaliff Rayyan...sedap nama tue, moga membesar sbg anak yg soleh syg..

athlea said...

comelnye qhaliff macam sara....hehehe

Golden Rose said...

ALHAMDULILAH...tahniah...comei je...paling kelakar tgk kuih ketayap tu... ;)

IntaNBerliaN said...

tahniah dear... dpt sepasang... happy!! :)

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. syoknye dapat normal.. nak jugak.. harap anak kedue saye berjaye normal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...