-->

Thursday, May 5, 2011

Kelebihan Cloth Diapers1. Lampin Kain ternyata lebih mesra alam. Lebih dari 27 juta lampin pakai buang sampai ke tempat longgokan sampah di serata dunia.

Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya.

Di rumah yang mempunyai anak kecil, lampin pakai buang menyumbang 50% dari keseluruhan sampah yang dikeluarkan dari rumah itu.

Lampin pakai buang akan mencemarkan air dan menybabkan penyakit apabila terkumpul dengan banyaknya di tempat longgokan sampah.

Lampin pakai buang menggunakan banyak bahan mentah bagi menghasilkannya, termasuk pokok yang menghasilkan kertas, serta bahan kimia bagi menghasilkan plastik.

2. Kos Tinggi ?

LAMPIN PAKAI BUANG Anak anda menggunakan 7 lampin pakai-buang sehari pada kos RM0.60 setiap satu

RM0.60 X 7=RM4.20 sehari

RM4.20 X 365 hari=RM1533 setahun

RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun

3. Bayi akan cepat tahu beza basah dan kering
Bayi yang menggunakan lampin kain juga akan lebih cepat 'menyedari' perbezaan antara basah dan kering. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai lampin pakai buang memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan. Bagi bayi yang memakai lampin kain, masanya lebih singkat, iaitu sehingga setahun lebih awal.

4. Keselesaan
Kita sendiri tidak sudi memakai baju dan seluar dari kertas, walaupun untuk sekejap. Jadi, kenapa biarkan bayi kesayangan anda memakai lampin dari kertas dan plastik.. Pilihlah yang selesa, iaitu kain yang lembut untuk bayi anda. Lampin kain zaman moden ini juga ternyata lebih cantik dipandang kerana ia datang dalam pelbagai warna dan corak..

5. Fungsinya sama seperti lampin pakai buang (disposable diapers)
Ia boleh digunakan sama seperti pampers biasa. 3 hingga 4 jam. malahan jika ibu inginkan waktu yang lebih lama bertahan, para ibu boleh memasukkan 2 insert dalam satu masa. ia boleh bertahan sehingga 7 hingga8 jam. ia sesuai di praktikkan pada waktu malam

5. Ruam
Dengan cloth diapers ini baby tidak mudah dijangkiti ruam. ini kerana material yg digunakan adalah kering dan tidak mudah bocor dan bukan seperti lampin pakai buang yang menggunakan bahan terpakai.

6. Tiada bau 'Poo' didalam rumah.
Ini kerana najis itu boleh disingkirkan terus dengan mudah dari CD.

7. Mudah untuk dibasuh
Cloth diapers ini mudah dibersihkan. tidak perlu bekerja kuat untuk dibersihkan. hanya perlu disental sedikit sahaja agar bau hilang dan tidak perlu diberus. 'Poo' jugak mudah dihilangkan dan tidak melekat pada cloth diapers. Warnanyer kekuningan itu juga mudah hilang dr cloth diapers. Ia juga boleh dibiarkan selama 3 hari jika ibu2 tidak ada masa untuk membasuh dan tidak mudah bertahi lalat. Yang paling mudah ia boleh di basuh menggunakan mesin basuh....MUDAHKAN!!!!!!!.

8. Jangka Masa yang panjang
Cd ini boleh dibasuh dan digunakan semula. Jadi para ibu boleh berjimat untuk membeli pampers pada setiap bulan. ia juga boleh digunakan sehingga berumur 3 tahun iaitu dari lahir hingga beratnyer 13kg. Malahan ia boleh digunakan semula oleh bakal adik2nyer....JIMATKAN!!!!!!

9. Boleh di ubahsuai
Cd ini boleh di ubahsuai mengikut size yg digunakan. ia mempunyai 3 size, iaitu S, M, L. Ibu bolehlah mengubahsuai mengikut size si manja.

BERBALOI!!!!!!!!!!!!!!!

Disuntig dr littlebabyville


Untuk pengetahuan korang akupn da praktik kan guna cloth diapers ni kat Sara...sian dia kena nappy rash yang teruk akibat tukar pampers...huhuuhhu..thanks utk ummi Sara yang sanggup bersusah payah untuk kebaikan Sara...huhuhu...tp srius sjak guna cloth diapers ni rasa jimat satu...baby slesa satu...n satu ag x de lah rasa susah mana pn...sblum ni x confident takut mrenyahkan pn ada...huhuhuhu...so, betul la kata org x kenal maka x cinta kan?ekeekekeke

Sara dgn cloth diapersnya

Huhu lenanya syg mama tido bersama penyunya..ekeke


Ni lak perbezaan antara CD (Cloth Diapers) dan DD (Disposable Diapers) :


oK, kepada sesapa yang berminat dengan CD ni utk dpraktikkan leh lah order ek..

Untuk satu CD RM28 (Include Postage)

dan Insertnya seperti di bawah ni RM14 (Include Postage)No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...