-->

Monday, May 17, 2010

Ayam Masak Cendawan Berlada

Huhuhuhu....benornya aku ada makan hidangan ni masa blik kja itu hari...mak mertua aku msk...So, apa ag aku pn set ahh ngan my mak mertua utk masak masakn ni skali ag...dsbabkn aku nak blajar...mak aku just bg instruction n aku ler tukang masak nye...ehehehehe...alhamdulillah jd...n akupn share la rsepi ni with my office mt (maisarah).. skali dia ni mmg minat masak memasak nih...n pada awalnya dia la mintak kn aku masukkn sgala rspi yg aku pnah share ngan dia dlm blog aku coz sblum ni aku just update evrtg in MS Word...hahahahaha...ok ni dia resepinya...uhuhuhuhuh..cuba lah...rasa kuahnya yg di mix dgn cendawan...fuhhhh..aku minat...korang x tau lah..


Bahan-bahan

Cili hidup 3 or 4 biji – Dihiris halus
Cili melaka 6 biji - Ditumbuk Sdikit

Bawang Besar dipotong Bulat - Bahan Hiasan
Daun Bawang - Bahan Hiasan

Bawang Putih + Halia – Dihiris halus - Bahan Tumis

Ayam diperap dengan garam + lada hitam yg telah dikisar
Sos Tiram
Lada hitam yg dikisar
Kicap
Cendawan (sptri dlm mee claypot)
Cendawan kena rendam dulu ek

Langkah-langkah

1. Goreng Ayam yang diperap separuh masak dan angkat
2. Tumis bahan Tumis
3. Masukkan Sos Tiram
4. Masukkan Kicap
5. Masukkan lada hitam (2 @ 3 sudu)
6. Masukkan Cili Api
7. Masukkan Ayam
8. Masukkan garam n Gula secukup rasa
9. Then masukkan kan lah bahan hiasan...
Ready utk dhidangkan.....

2 comments:

Mawar Putih said...

sedapnya,.. terima kasih aini..share resepi..tapi mmg sedap..=)

semuasakan said...

hmmmm thanks...atas permintaan ang jgak nih aku masuk rsepi2 nih...ekekekekeke...hehehehe slamat mencuba k...muuuaahhhh...heheheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...