As usual aku nih suka try je
masukkan apa yang ada untuk menjadikannya satu resepi yg best…1st
aku try lepas aku mkn kat Chakri House masa sarat pantang dulu…then, aku suka
resepi nih then berulang lah bila ada daging dlm fridge aku..Ok bahan-bahan dan
resepi seperti kat bawah ye..
Bahan-bahan
Daging (potong ikut selesa
korang ye)
Serbuk sup (1 sudu makan)
Lada Hitam Kisar (1/2 sudu)
Kicap (agak-agak hitam)-dlm ¼
mangkuk
Minyak (4 sudu makan)
Cili Kisar (4 sudu makan)
Minyak Ikan (2 sudu makan)
Garam dan Gula
Bahan Tumis
Bawang Besar (1/2 labu)
Bawang Putih (4 ulas)
Halia (1 inci)
Bunga Lawang (2 kuntum)
Kulit Kayu Manis (1 batang)
Bahan Hiasan
Green Capsicum (hiris seperti
dalam gambar)
Bawang Besar (dipotong bulat)
Daun Selom (dalam tiga
tangkai)
Cili Api (9 biji-diketuk skit
ye)
Cara-cara
1. Masukkan minyak di dalam
kuali
2. Tumis bahan tumis sehingga
naik baunya
3. Masukkan Cili kisar dan
tunggu sehingga cili masak
4. Masukkakn kicap, minyak ikan,
lada hitam, serbuk sup dan kacau seketika
5. Masukkan daging dan biarkan sehingga
daging empuk (kalau kuah kering tambahkan air ye)
6. Masukkan garam dan gula
secukup rasa
7. Akhir sekali masukkan lah
bahan hiasan dan biar seketika
Da siap…leh la korang try…walaupun
main masuk2 je…insyaallah sedap tau….hehehe
No comments:
Post a Comment